Uw rijbewijs in het buitenland: geldig of niet?

Uw rijbewijs in het buitenland: geldig of niet?

Op de weg - 19/06/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

U vertrekt vaak met uw wagen op vakantie. Met een tjokvolle koffer en een picknick aan de voeten van uw passagiers krijgt niets uw goed humeur nog stuk. Maar plots doet de politie u stoppen voor een identiteitscontrole. En dan slaat de twijfel toe: is uw Belgisch rijbewijs wel geldig in het buitenland?

In de Europese Unie is het antwoord: jazeker!

Uw rijbewijs is inderdaad geldig in de hele Europese Unie. Of u nu het nieuwe formaat op zak hebt (type kredietkaart) of de oude versie (de grotere roze kaart). Indien u dus een wagen huurt in een van de EU-landen volstaat uw Belgisch rijbewijs.

 

Ter herinnering, dit zijn de 28 EU-lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Buiten de Europese Unie is het antwoord: NEEN, maar...

Enkele voorbeelden:

 

- In Zwitserland volstaat een Europees rijbewijs als u minder dan een jaar in het land verblijft. Idem voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

- Rondrijden in de Verenigde Staten? Dat kan met een geldig Belgisch rijbewijs.

- Maar in sommige staten is een internationaal rijbewijs vereist bovenop uw Belgisch rijbewijs. Hetzelfde voor Canada: in sommige provincies zoals Québec volstaat een Europees rijbewijs voor de eerste zes maanden. Daarna moet u over een internationaal rijbewijs beschikken.

Wilt u zich een internationaal rijbewijs aanschaffen?
Ga gewoon naar uw gemeentehuis. De procedure kost zo’n 20 euro. Leg deze documenten alvast klaar:

  • een recente pasfoto
  • uw identiteitskaart
  • uw Belgisch rijbewijs


Het internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig. En alleen als u ook een geldig Belgisch rijbewijs toont.


U ziet het: als u de Europese Unie verlaat, hangt het ervan af. Check de websites van de ambassades en de reisgidsen om te weten wat u moet doen. En vraag uw internationaal rijbewijs zeker op tijd aan.

 

Goeie reis!

Gerelateerde artikels
Vond u dit artikel interessant?