fr

Ethische en duurzame partnerships

MVO is een richtsnoer bij alle acties van Ethias in haar businessactiviteiten, alsook in haar relaties met haar partners en leveranciers van producten en diensten.

Ethias knoopte ook geprivilegieerde relaties aan met verenigingen of instellingen voor alternatieve financiering. En dit sinds meer dan 10 jaar.

Ziehier een niet-exhaustieve lijst van de financiële producten en de financiële participaties waarin Ethias stakeholder is:

 • Via het Fonds Global 21 Ethical

  • Réseau Financité (www.financite.be): een vzw die rentabiliteit, ethiek en solidariteit wil samenbrengen ;
  • Fairfin (www.fairfin.be) : een ngo die opkomt voor een alternatieve aanpak in financiële beleggingen ten gunste van mens en milieu;
 • Via financiële participaties:

  • Impulse Microfinance Investment Fund (www.incofin.be): het 1ste Belgische, private beleggingsfonds gespecialiseerd in microfinanciering;
  • Triodos (www.triodos.be): Ethias is houder van Triodos aandelencertificaten om de opdracht van deze ethische en duurzame bank te ondersteunen;
 • Via investeringen met een maatschappelijke meerwaarde:

  • Ziekenhuizen en zorgcentra: Ethias steunt een zeer groot aantal instellingen zoals psychiatrische en revalidatiecentra voor ouderen en onderzoekscentra;
  • Wetenschappelijk onderzoek: In het kader van haar financieel participatiebeleid steunt Ethias ook het wetenschappelijk onderzoek (universiteitsfonds, spin-offs);
  • Gimv Health & Care Fund: Ethias is geworden een strategische partner van het “Gimv Health & Care Fund”. Dit fonds focust vooral op ondernemingen actief in de sectoren “Health & Care Services” en “Medtech” (medische technologie). Het fonds zal investeren in innovatieve zorgconcepten binnen deze sectoren.

Via intergenerationele beleggingen:

Triamant Haspengouw (www.triamant.be): Dit project is een toekomstmodel voor de bouw en werking van residentiële rust- en verzorgingstehuizen in België. Triamant omvat tal van woonzorgkamers en flats, samen met een brede waaier van nabijheidsdiensten (winkel, café, sportfaciliteiten...).

De levenskwaliteit van de bewoners is de hoofddoelstelling van het project. De filosofie van duurzame ontwikkeling berust op 4 essentiële pijlers: de sociale relevantie, het engagement, de ecologische doeltreffendheid en de economische leefbaarheid.

Het welslagen van het project Triamant werd beloond met talrijke prijzen, waaronder de “IWT Innovatie Award 2009”. Dit bijzonder innovatief project kreeg de uitdrukkelijke steun van de Vlaamse Regering.

 • Via investeringen in passief en duurzaam vastgoed:

  • Grontmij (Mechelen): investering in een 100 % passief kantoorgebouw. Het nieuwe, centrale kantoor van de maatschappij Grontmij is een van de meest ecologische en duurzame renovaties in België. Dit vroegere RTT-gebouw uit de jaren '50 is nu een toonbeeld van duurzame renovatietechnologie.
  • Staatsarchieven (Namen en Gent): Ethias is eigenaar van de Staatsarchiefgebouwen in Namen en Gent. Beide nieuwe constructies, die gebouwd werden door de Regie der Gebouwen, nemen de strengste ecologische kwaliteitsnormen in acht. Het gebouw in Namen is houder van een Valideo-certificaat.
  • Nieuwe hoofdzetel BDO (Luxemburg): Ethias heeft geïnvesteerd in een kantoorgebouw te Luxemburg dat in 2015 het “Interim Certificate – Design Stage BREEAM Excellent” kreeg. Er werd beslist om de missie van certificatie voort te zetten om eveneens het BREEAM certificaat “Post Construction” te verkrijgen in 2016.
 • Via investeringen in hernieuwbare energie:

Via haar aandeelhouderschap van 13,33 % in de Vlaamse Energie Holding (VEH) participeert Ethias in de vennootschap ASPIRAVI  (www.aspiravi.be).

Aspiravi investeert niet alleen in, maar realiseert en exploiteert ook projecten voor duurzame energiewinning (windenergie, biomassa en biogasmotoren) in gans België.

Via een coöperatieve voor groene energiewinning biedt Aspiravi de inwoners van sommige gemeenten ook de kans om te participeren van windmolenparken.

 • Via leveranciers uit de eerlijke handel met het "Faire Trade”-label of uit de biologische en/of lokale keten:

  • Voeding en gezondheid: Ethias is een van de weinige ondernemingen die dagelijks in haar personeelsrestaurant maaltijden aanbiedt uit de biologische en/of eerlijke handel. Dit beleid leverde Ethias een "Fairtrade@work-Award" van Max Havelaar op. Daarnaast promoot Ethias een gezonde, biologische, duurzame en eerlijke voeding bij haar personeel.
  • Buy-Aid Coffee Week: Ethias neemt deel aan deze jaarlijkse actie. In 2012 sloot Ethias zich aan bij het UNICEF-initiatief ten voordele van de kinderen in Pakistan. Dit is nog steeds actueel.
Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer