fr

Balans van onze acties in 2021 en onze ambities voor de toekomst

2022_04_RNF21_Oasis_News_NL

We hoopten dat 2021 het jaar van de terugkeer naar het normale leven zou worden. Het voorbije jaar heeft ons vooral geleerd dat we moeten wennen aan een nieuwe wereld met nieuwe uitdagingen. In 2021 nam Ethias de taak ter harte om nuttige en concrete bijstand te verlenen. Zo heeft Ethias de grootste bijdrage geleverd om de federale en gewestelijke overheden te helpen de economie na de COVID-crisis te doen aantrekken. Maar ook op het terrein is Ethias tussengekomen. Door haar steun te verlenen aan de gebieden die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen en een helpende hand te reiken aan de slachtoffers van de verschrikkelijke overstromingen van juli.

Ons actieplan voor maatschappelijke verantwoordelijkheid is opnieuw geïnspireerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. In dit verslag zult u de vele duurzame acties en de ambities van Ethias ontdekken rond de 3 pijlers: People, Profitability & Planet.

Sustainability-strategie van Ethias: Nieuwe strategie, nieuwe governance

Wanneer we duurzaamheid in de ondernemingsstrategie willen integreren, moeten we in de eerste plaats een 360-graden-blik werpen op onze organisatie en aanvaarden om in ons denken en onze beslissingen rekening te houden met overwegingen voor al onze stakeholders: klanten, medewerkers, aandeelhouders, leveranciers en de samenleving. 

De nieuwe “Sustainability”-strategie van Ethias berust op een versterkte governance, met een team van gepassioneerde medewerkers die als belangrijkste taak hebben duurzaamheidscriteria te integreren in alle activiteitsdomeinen van de onderneming. 

Duurzaamheid staat bij Ethias zeker niet in de kinderschoenen: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (of MVO) heeft altijd al deel uitgemaakt van haar DNA! Al in 2003 werd een paritair Ethisch Comité opgericht. In de loop van de jaren zijn tal van initiatieven en acties met succes uitgerold. Ze hebben van Ethias een onderneming gemaakt die wordt erkend én gewaardeerd om haar maatschappelijke betrokkenheid

In 2021 heeft Ethias besloten een versnelling hoger te schakelen en haar governance op het gebied van duurzaamheid te versterken: de nieuwe functie “Head of Sustainability” en een nieuw, specifiek “Sustainability”-team werden in het leven geroepen. De voornaamste taak van die nieuwe ploeg is de richtlijnen voor de “Sustainability”-strategie vast te stellen en de integratie van duurzaamheidsdoelstellingen binnen de onderneming aan te sturen.  

Onze nieuwe “Sustainability”-strategie is opgebouwd rond de drie ESG-pijlers:  

✔️ Milieu (Environment)  

✔️ Sociaal/Maatschappij (Social) 

✔️ Governance

Onze nieuwe strategie is in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ethias heeft die SDG’s geïdentificeerd waarvan zij gelooft het potentieel te bezitten om een echt verschil te maken in de samenleving. Het betreft de doelstellingen om armoede te beëindigen, een goede gezondheid voor alle leeftijden te promoten, duurzamere steden en gemeenschappen te maken en de klimaatverandering te bestrijden

Onze strategie omvat ook andere thema’s, zoals concrete engagementen voor het beëindigen van honger, voor toegang tot betaalbare betrouwbare, duurzame en moderne energie en voor het promoten van duurzame consumptie- en productiepatronen

"De duurzaamheidsstrategie is niet het werkdomein van één persoon. Het is zo'n breed onderwerp, met implicaties voor het hele bedrijfsleven en daarbuiten, en het evolueert voortdurend op het ritme van de veranderingsbehoeften die worden vastgesteld. Zoals de bomen in een bos die elkaar ondersteunen en helpen zodat iedereen tot bloei kan komen, zo planten we samen de zaadjes van de onderneming én van de wereld die we morgen tot bloei willen zien komen.”

Bénédicte PASSAGEZ, Head of Sustainability, Ethias

NFV_21_NL_Balans
Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer