fr

Een verzekering op maat van cohousers

Flora by Ethias lanceert een verzekering voor cohousers: een optimale bescherming voor al wie deze keuze maakt.

Steeds meer mensen kiezen voor cohousing. Uit de laatste officiële cijfers van 2018 blijkt dat meer dan 11% van de huurwoningen[1] in Brussel eigenlijk ... cohousing zijn. En als we mogen afgaan op het aantal advertenties op de sociale netwerken en gespecialiseerde websites, neemt cohousing exponentieel toe.

Even ter herinnering: zowel in Wallonië als in Vlaanderen is de huurdersverzekering al meer dan twee jaar bij decreet verplicht. In het Brusselse Gewest eisen ook steeds meer verhuurders dat de huurders een dergelijke verzekering afsluiten. Een huurdersverzekering dekt de aansprakelijkheid van de huurder in geval van schade aan de woning van de eigenaar of aan naburige woningen, en ook vaak de inboedel van de huurder. Welk nut heeft het dan om een product speciaal voor cohousers te ontwikkelen? Heel eenvoudig. De huurdersverzekering is gebaseerd op een vrij traditionele opvatting van het huishouden, namelijk een alleenstaande of een koppel met of zonder kinderen. Voor hen biedt een huurdersverzekering in combinatie met een familiale verzekering een optimale bescherming. Bij cohousers is de situatie niet helemaal hetzelfde. Ze delen dan wel een woning, maar ze kunnen niet als één huishouden beschouwd worden, laat staan als een gezin. Het was dus hoog tijd om daar iets aan te doen, en dat is precies de oplossing die Flora by Ethias biedt.

Explosie van het aantal cohousers

Het aantal cohousers neemt bijzonder snel toe, vooral in de steden. Hoog tijd om het aanbod aan te passen aan deze reële evolutie in de maatschappij. Het is niet zo verwonderlijk dat deze woonvorm steeds meer succes kent. Vooral voor jongeren wordt het steeds moeilijker om alleen te gaan wonen. “Volgens onze laatste enquête is bijna 85% van de cohousers tussen 18 en 29 jaar oud”, legt Jessica Lion, Head of Flora, uit. “Als digitale en mobiele verzekeraar ligt onze focus op de behoeften van de jongere generatie. Het lag dan ook voor de hand dat ons aanbod zou beantwoorden aan een reële behoefte van een steeds groter deel van de jongvolwassenen. Bijna dag op dag een jaar geleden lanceerden wij de eerste 100% digitale huurdersverzekering. Bijna de helft van onze klanten is jonger dan 30 jaar, en in het voorbije jaar hebben wij hen goed leren kennen. We weten dat zij een hekel hebben aan ingewikkelde contracten vol vakjargon, en dat ze snelheid op prijs stellen. Ze willen op elk moment een contract kunnen afsluiten of vragen stellen, en ze verwachten ook een snel antwoord. Geen tussenpersonen, geen afspraken: ze doen alles met hun smartphone.”

Hulp bij het oplossen van conflicten tussen cohousers

Concreet is de verzekering voor cohousers van Flora een verzekering zonder eigen risico, die alle cohousers dekt tegen de wettelijke aansprakelijkheid voor schade die zij veroorzaken aan de gezamenlijke woning of naburige woningen. Deze bescherming wordt nog aangevuld met een inboedelverzekering, die al hun bezittingen in de woning beschermt (bv. bij waterschade of brand). Optioneel kunnen de cohousers zich ook verzekeren tegen diefstal en vandalisme. En tot slot, en dat is echt iets nieuws, kunnen zij zich ook verzekeren voor lichamelijk letsel en materiële schade die door een van de cohousers wordt toegebracht aan een andere cohouser. “Geen enkele huurdersverzekering op de markt biedt deze bescherming, en precies daar vullen we een belangrijke leemte voor cohousers. Maar we gingen nog een stap verder. Toen we de markt onderzochten, ontdekten we dat de mensen cohousing als een echt avontuur ervaren. En net als in alle avonturen zijn er hoogtepunten en dieptepunten. Het gebeurt dus wel eens dat er conflicten uitbreken tussen cohousers. Daarom hebben we besloten er nog een dienst aan toe te voegen waarmee we huisgenoten helpen hun onderlinge conflicten op te lossen”, besluit Jessica Lion.

Ontdek de verzekering voor cohousers van Flora by Ethias!

[1] Observatiecentrum van de huurprijzen (2018), Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer