fr

Ethias investeert 25 miljoen euro in Vlaamse economische herstelplannen

Sinds het begin van de coronapandemie heeft Ethias bescherming vooropgesteld: de bescherming van haar medewerkers en van de onderneming zelf, de bescherming van haar klanten en de bescherming van de Belgische samenleving. Nu er dankzij de hoge vaccinatiegraad stilaan licht aan het einde van de tunnel komt, is het tijd voor Ethias om bij te dragen aan de economische herstelplannen. Dit doet ze nu alvast door in Vlaanderen 25 miljoen euro te investeren in het Welvaartsfonds.

Een gemeenschappelijk engagement om te bouwen aan economisch herstel

Heel wat ondernemingen konden overleven dankzij diverse vormen van ondersteuning. Nu ook deze ondersteuning zal wegvallen, is er een grote behoefte aan bijkomend kapitaal om deze ondernemingen een doorstart te laten maken. Het Welvaartsfonds is het sluitstuk van het Vlaams economisch herstelplan. Dit fonds creëert een uniek partnership tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij (PMV) en private investeerders.

Solvabiliteit versterken voor welvaart op lange termijn

In december 2020 ondertekenden 40 financiële partners een samenwerkingscharter om zich achter het Welvaartsfonds te scharen. Door mee te investeren in bedrijven, deals aan te brengen en de investeringen mee op te volgen, verbinden ze zich ertoe om samen te werken en zo de solvabiliteit te versterken van Vlaamse bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis. Hiermee willen ze de welvaart voor Vlaanderen op lange termijn verzekeren.

Lokale bedrijven met duurzame visie

Het consortium van institutionele beleggers engageert zich in deze eerste fase voor een investering van 167 miljoen euro in de Vlaamse economie, waarvan 25 miljoen dus afkomstig van Ethias. Hiermee investeert ze in lokale, innovatieve ondernemingen die geïmpacteerd werden door de COVID-pandemie, maar die eind 2019 een gezonde financiële structuur hadden.

Op een indirecte manier laat deze investering ook de klanten van Ethias toe om mee het herstelplan te ondersteunen en de vruchten ervan te plukken, onder andere via de verwachte opbrengsten.

Bovendien is er de garantie dat deze financiële middelen ondersteuning bieden aan lokale bedrijven die duurzame en ethische bedrijfsvoering hoog in het vaandel dragen. Deze investering past daarom uitstekend in de langetermijnstrategie van Ethias.

Philippe Lallemand CEO Ethias

“Het is een logische stap dat wij als Belgische institutionele belegger, nauw verbonden met de lokale, regionale en federale publieke overheden, deze stap zetten. Als de belangrijkste verzekeraar van de lokale publieke entiteiten zien we het als onze plicht om te investeren in ondernemingen die de bestrijding van de klimaatverandering als essentieel beschouwen en die de strijd tegen de opwarming van de aarde ter harte nemen. De recente natuurrampen die ons land troffen, tonen nogmaals aan dat wij als institutionele belegger een belangrijke rol te spelen hebben in de preventie van de opwarming van de aarde. Als verzekeraar dragen wij immers een gedeelte van de schade van deze rampen.” Philippe LALLEMAND, CEO

Naast deze investering in het Welvaartsfonds volgt Ethias eveneens de andere herstelfondsen, op regionaal en federaal niveau, van nabij op. Ook hier zal ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Deze steun aan de herstelplannen na corona zal Ethias combineren met de steun aan de heropbouw van de infrastructuur die zwaar te lijden had na de recente overstromingen.

IMG_0919-3

Van links naar rechts achteraan: Frederik Vandepitte (CEO KBC Securities), Philippe Lallemand (CEO Ethias), Gert Vernaillen (CFO Baloise Insurance), Kris Vanderstede (Head Front Office Investments General Account bij AG Insurance), Raf Moons (Head Of Private Equity BNP Paribas Fortis), Christophe Demain (Chief Investment Officer bij Belfius Insurance).

Van links naar rechts tafel vooraan: Bert De Graeve (voorzitter Welvaartsfonds) - Hilde Crevits (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) - Michel Casselman (General Manager · PMV)

 

 

Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer