Jobs  |  EU  |  FR  |  NL
Accueil
Posez votre question à Mathias

Les bons réflexes - Santé
 Hoogteziekte: informeren, voorkomen, verzorgen

Wat is hoogteziekte eigenlijk?

Hoogteziekte is te wijten aan een tekort aan zuurstof in het lichaam en manifesteert zich in diverse vormen. De eerste vorm wordt gekenmerkt door vrij onschuldige symptomen die gemakkelijk te herkennen zijn: hoofdpijn die gepaard gaat met duizeligheid, misselijkheid, verminderde eetlust, problemen met inslapen en, iets zeldzamer, gezwollen handen en voeten. Deze symptomen treden meestal op tussen 24 en 48 uur na verblijf op een hoogte van meer dan 2000 meter en hoofdzakelijk na een snelle afdaling. Ongeveer 10 tot 40% van de vakantiegangers die skiën tussen 2.000 en 3.500 meter hoogte loopt kans om dit type symptomen te krijgen. Voor alle duidelijkheid wil ik eraan toevoegen dat deze ervaringen van duizeligheid of misselijkheid ook veroorzaakt kunnen worden door andere factoren dan het gebrek aan zuurstof (uitdroging door de sterke zonnestraling op de skipistes en door de geleverde inspanning bijvoorbeeld).

Opgelet, gevaarlijk!

Maar hoogteziekte neemt soms ook ernstigere vormen aan. Soms treed er ook zware hoofdpijn op en zijn er problemen met stappen. Dat zijn de eerste tekenen van een hersenoedeem. Ademhalingsproblemen, hoesten en rood schuim op de mond zijn dan weer de beginnende tekenen van een longoedeem. Mensen met long- en hartaandoeningen, maar ook mensen die fysiek slecht zijn voorbereid of last hebben van vermoeidheid, lopen het meest kans om deze vormen van hoogteziekte te ontwikkelen bij een verblijf in de bergen, en dan vooral bij het te snel afdalen tijdens een wandeling op grote hoogte. Zelfs voor sportieve, gezonde mensen is het ten zeerste aanbevolen om niet meer dan 500 meter per dag te stijgen. Het best is ook om als het enigszins mogelijk is eerst enkele dagen op een overgangshoogte (2000 meter) door te brengen.

Voorkomen en genezen

Te veel vakantiegangers vertrekken op skiverlof zonder stil te staan bij de risico’s die de hoogteziekte inhoudt. Als u voor een week in de bergen gaat skiën of wandelen, gaat u beter eerst langs bij uw arts. Als u een trekking wilt doen, kunt u vertrouwen op de berggidsen: ze zijn in staat om de eerste tekenen van hoogziekte te herkennen. Als dat voorvalt, zullen ze u voorstellen om een poos op dezelfde hoogte te blijven, om terug naar beneden te gaan, of om de hyperbare drukkamer te gebruiken die tijdelijk de zuurstoftoevoer van het lichaam kan corrigeren. Ook geneesmiddelen die oraal worden toegediend kunnen de onschuldige of iets ernstigere gevallen voorkomen of genezen. Het belangrijkste is om telkens snel te reageren. Keer van bij de eerste symptomen terug naar beneden om meer zuurstof te krijgen en uit te rusten. Als u twijfelt over de ernst van uw symptomen, roept u beter een arts. Hij zal u de therapie voorstellen die het meest aangewezen is in uw toestand.

Marie Honnay

Meer informatie over Annuleringsverzekering 


Article publié dans notre e-newsletter n° 106 du 12-02-2008.