Jobs  |  EU  |  FR  |  NL
Accueil
Posez votre question à Mathias

Les bons réflexes - Santé
 Sporters, bescherm uw ogen!

Hoewel slechts een klein percentage van alle oogletsels veroorzaakt wordt door sporten, kunt u toch maar beter uw voorzorgen nemen. Trauma's door hevige schokken, zoals hyphema (inwendige oogbloeding), netvliesloslating en een barst in de oogbol, kunnen zo ernstig zijn dat ze in sommige gevallen blijvende blindheid veroorzaken.

Niet zomaar een blauwe plek

Op de beklaagdenbank: boksen, hockey en basketbal, maar ook schieten, squash, tennis en golf. De ernst van het trauma hangt rechtstreeks samen met de grootte, de snelheid en de hardheid van het voorwerp dat tegen het oog terechtkomt. Het is dan ook logisch dat niet alle sporten even gevaarlijk zijn. Na een botsing en bij pijn, tranende ogen, dubbelzien (diplopie), sterke lichtgevoeligheid, hinder en uiteraard ook gezichtsverlies, moet u zo snel mogelijk een (oog)arts raadplegen. Wrijf niet in uw oog en bescherm het zo nodig met een pleister. Troebel zicht, draden, vliegjes of lichtflitsen voor uw ogen kunnen op een netvliesloslating wijzen (een aandoening die tot gezichtsverlies kan leiden). Ook in dat geval moet u onmiddellijk een specialist raadplegen.

U beschermen tegen UV-stralen

Water- en glijsporten veroorzaken zelden zware oogschokken, maar kunnen toch gevaarlijk zijn voor de ogen. Overmatige blootstelling aan UV-stralen, nog versterkt door weerkaatsing van sneeuw, zand of water, kan een hoornvlies- of irisontsteking veroorzaken en de kans op cataract verhogen (volledige of gedeeltelijke troebeling van de ooglens). Enkele alarmsignalen van oogbeschadiging door de zon zijn: hevige pijn, abnormale lichtgevoeligheid, roodheid en het gevoel dat er een stofje in uw oog zit.

Een aangepaste bescherming

Er is maar één doeltreffende bescherming tegen oogletsels voor sporten zoals squash, tennis, hockey en basket: een aangepaste, zeer sterke bril dragen. Glazen in polycarbonaat zijn tot tien keer sterker dan plastic modellen en bieden het voordeel dat ze zo goed als onbreekbaar én aanpasbaar zijn. Voor skiën en watersporten kiest u beter een bril of masker met een goede UV-bescherming en eventueel met correctieglazen.

 

Article publié dans notre e-newsletter n° 88 du 10-05-2007.