Jobs  |  EU  |  FR  |  NL
Accueil
Posez votre question à Mathias

Les bons réflexes - Santé
 Muggenwerende middelen: hoe ze te gebruiken?

Muggen vind je overal, zowel in de schaduw van een eeuwenoude boom in het regenwoud als op de oevers van de Semois. Ze houden zich schuil in de schaduw, klaar om te steken, en zo gauw ze een stukje blote huid zien, gaan ze erop zitten.

Of je nu op reis gaat naar Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië of Afrika, landen waar de muggen heersen die ziektes veroorzaken zoals malaria of knokkelkoorts, of naar de eilanden van de Indische Oceaan, waar hun verwanten het chikungunya-virus verspreiden, een doeltreffende bescherming tegen de steken van deze kleine bloedzuigers is absoluut noodzakelijk...

Hoe bescherm je je doeltreffend tegen muggen?

Insectenwerende middelen (ook doeltreffend tegen teken en vlooien) zijn bij ons vooral nuttig voor mensen die zeer hevig reageren op insectenbeten. In risicolanden zijn ze gewoon onmisbaar, wat niet betekent dat je je ook niet op andere manieren kunt beschermen (bedekkende kledij, profylactische geneesmiddelen…).

Bij avontuurlijke expedities in een exotisch land of in een streek waar heel veel muggen zitten, is het ook raadzaam om een muggennet behandeld met een muggenwerende stof te gebruiken of in de kamers elektrische verstuivers te voorzien.

Toch hebben we niet allemaal evenveel last van muggen...

Dat klopt. Sommige mensen trekken echt muggen aan. Dat komt omdat ze chemische stoffen afgeven of een bepaalde hoeveelheid CO2 verspreiden. Muggenwerende middelen kunnen voor deze mensen dus een echte hulp zijn en zijn in hun geval ook verantwoord. Andere mensen in onze contreien zullen deze producten – die absoluut niet schadelijk zijn voor onze gezondheid - misschien alleen maar op enkele zwoele zomeravonden nodig hebben.

Kan een te frequent gebruik van een muggenmiddel schadelijk zijn?

Geen enkele studie heeft ooit aangetoond dat deze stoffen toxisch zijn, als je ze gebruikt zoals het hoort. Maar meestal wordt toch aangeraden om ze alleen te gebruiken op momenten dat we mogelijk gestoken kunnen worden.

Er wordt ook aangeraden om de huid te wassen en het product af te spoelen voor men onder een muggennet kruipt, maar dat is enkel een voorzorgsmaatregel. Wetenschappers zijn het er trouwens over eens dat zwangere vrouwen en kleine kinderen geen enkel risico lopen als ze zo’n middel af en toe gebruiken (tijdens een reis, in de zomer).

Hoe maak je je keuze uit het ruime aanbod van producten dat in de apotheek te koop is?

DEET wordt al tientallen jaren gebruikt en is nog altijd de meest doeltreffende stof om muggen weg te houden. Bij reizen naar een risicoland kies je het best een product dat 30 % van deze stof bevat. Dat biedt de beste bescherming. In onze contreien volstaat een concentratie van 10 of 20 % meestal wel.

Hoe vaak en op welke delen van het lichaam moet het middel worden aangebracht?

Als je je wilt beschermen tegen malaria en als de muggen alleen ‘s avonds steken, breng je het middel aan zodra het donker wordt. De muggen die de andere ziektes overdragen, zijn overdag actief.

In sommige streken is het dus nodig om zo’n middel 2 of 3 keer per dag aan te brengen. Alle blootgestelde delen van het lichaam moeten worden beschermd, van de tenen tot het puntje van de neus. Als je maar één welbepaalde zone inwrijft, zullen de muggen niet aarzelen om 5 cm verderop toe te slaan...

Bewerkt door Aurélie Bastin.

Denk ook aan uw Vakantieverzekeringen.

Meer gezondheidsinformatie vindt u op http://www.e-gezondheid.be/.


Article publié dans notre e-newsletter n° 94 du 07-08-2007.