FR

OCMW Kruibeke

Project: Alle kinderen, Alle kansen

Alle kinderen, Alle kansen: de naam van het project verraadt meteen het doel. Samen met de scholen, de gemeente, externe partners en de buurt wil het OCMW van Kruibeke alle kinderen alle kansen geven. De stijgende armoede in Rupelmonde en Kruibeke fnuikt die kansen en verdient een structurele aanpak.

Onze speerpunten:
  • Het welbevinden van het kind staat centraal
  • Elk kind moet zich optimaal kunnen ontplooien
  • De nadruk ligt op de talenten van het kind
Onze speren:

Collega’s van de dienst ‘Welzijn’ en ‘Huis van het Kind’ gaan, samen met zorgcoaches, aan de slag als kansenwerkers voor ouders en scholen. Kansen geven om te leren en zich te ontwikkelen, begint of stopt niet aan de schoolpoort. Ook in de buurt gaan de kansenwerkers aan de slag en laten ze kinderen actief hun rechten verkennen.

Ons doel:

Armoede in al haar facetten lokaal en structureel aanpakken.

map

‘’

Armoede is meer dan een lege bankrekening, een gebrek aan voeding, kledij en andere levensnoodzakelijke producten. Armoede is eenzaamheid. Armoede is angst. Armoede is een persoonlijk gevoel van falen, een crisis die alleenstaanden, gezinnen, families en gemeenschappen treft. Armoede is uitgesloten worden, tegen muren lopen, vast komen te zitten in een web waar je op eigen kracht niet uit geraakt. De kansenwerkers van het OCMW en HVHK zetten zich in voor kinderen, ouders en het hele schoolteam, om samen het verstikkende web van armoede te doorbreken en ‘alle kinderen, alle kansen’ te bieden.

Laszlo Kosolosky

Afdelingshoofd Welzijn Kruibeke

Maatschappelijke actie bestaat niet alleen uit helpen wanneer hulp nodig is, maar uit het opsporen van noodsituaties als preventieve maatregel. Beter voorkomen dan genezen. Het OCMW Kruibeke wil via een zeer uitgebreide en geïntegreerde outreach-aanpak armoede in al zijn facetten aanpakken, zowel structureel als lokaal. Ik werd aangesproken door dit zeer goed opgebouwde project rond het welzijn van het kind en zijn persoonlijke ontwikkeling maar ook rond de expressie van zijn talenten. Deze aanpak stelt het kind in staat om niet alleen succesvoller te zijn op school, maar ook om de wereld beter onder ogen te zien.

Georgy Manalis

Jurylid, Brulocalis ‘’