Het ecosysteem mobiliteit van Ethias

Michel Lion werkt als lokaal inspecteur bij Ethias.

Michel Lion werkt sinds 1999 als lokaal inspecteur bij Ethias. Zijn klanten situeren zich in de provincies Waals-Brabant, Namen en Luik. Hij is getrouwd en heeft 3 dochters. Zijn hobby’s zijn reizen, tennissen en golfen. Na zijn studie Bedrijfskunde (ULg), Erasmus in Aken en zijn legerdienst startte Michel in 1993 zijn loopbaan bij Omob als onderschrijver Property (brand), toen al voor de Collectiviteiten.

Michel wordt regelmatig gevraagd om over mobiliteit te praten met zijn klanten. Laten we samen met hem het ecosysteem eens bekijken wat Ethias op dat vlak ontwikkeld heeft.


- Welke voertuigen kunnen bij Ethias verzekerd worden?

- We verzekeren alle types voertuigen, ook elektrische voertuigen: personenwagen, lichte vrachtwagens, minibussen, aanhangwagens, speciale voertuigen...

Naast de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid kunnen onze klanten 5 types waarborgen kiezen naargelang hun behoeften: 

1) De verzekering voor voertuigschade

2) De bestuurdersverzekering

3) Rechtsbijstand

4) Rechtsbijstand +

5) De waarborg “Mobility Maxi”

 

Voordelen Mobiliteitsverzekering

- Wat is uw aanbod op het gebied van zachte mobiliteit?

- Daarvoor hebben we het product “Ethias Bike & More”. Deze verzekering dekt alle zachte voortbewegingstoestellen van werknemers via een volledige dekking op maat.

Onze klant inBW, de intercommunale van Waals-Brabant, heeft bijvoorbeeld deze verzekering onderschreven in het kader van haar project Smart Mobility. Het doel: een jaar lang een fiets met elektrische ondersteuning uitlenen aan de werknemers van de bedrijventerreinen in Nijvel voor hun woon-werkverplaatsingen.


- Andere voorbeelden?

- Voor de UCLouvain verzekeren we de fietsen van het personeel en van de studenten, die ze in een parking van de UCL stallen. De universiteit onderzoekt ook de mogelijkheid om fietsen ter beschikking te stellen aan dezelfde doelgroep.

De elektrische fietsen die het personeel van de stad Namen kunnen gebruiken, zijn gedekt in een contract “Alle Risico's”.

Ethias Bike & More

- Waarom is dit product in het leven geroepen?

- Als werknemers hun fiets (of een ander zacht voortbewegingstoestel) nemen tijdens hun privéleven of om naar hun werk te gaan, zijn de schadelijke gevolgen van een incident (pech, diefstal, materiële schade...) zelden verzekerd.

Een voorbeeld: bij een ongeval brengen we de bestuurder, zo nodig, terug naar huis of naar het werk.

 

- Hebt u nog andere nieuwigheden op het vlak van mobiliteit?

- Ja, we hebben bijvoorbeeld zachte mobiliteit geïntegreerd in de Omnium Dienstopdrachten.

En Ethias Assistbus staat in voor pechverhelping en slepen van touringcars/autobussen tijdens alle verplaatsingen in België.

 

- Wat biedt u uw klanten op het gebied van preventie?

  • Onze Prevention Corner Auto kan zorgen voor documentatie, posters, video's en diverse hulpmiddelen.
  • Op onze blog staan artikelen en advies in verband met een betere verkeerspreventie. 
  • We organiseren praktische workshops voor tweewielers met onze partners Pro Vélo en het AWSR.
  • Onze Preventiedienst organiseert campagnes, bijvoorbeeld om fietsers te sensibiliseren voor de strijd tegen fietsdiefstal.

Onze Preventiedienst is beschikbaar om dit alles met onze klanten te bespreken (prevention@ethias.be).

 

- Ethias is niet alleen verzekeraar, maar is nu ook in de leasing gestapt?

Ethias Lease

- Inderdaad, we hebben Ethias Lease opgericht. Het is een nieuw concept dat zich volledig richt op elektrische wagenparken. Het doel is om organisaties en hun werknemers te ondersteunen bij de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark door een antwoorden te geven op hun vragen (over laadpalen, actieradius...).

 

- Ethias Services van zijn kant biedt mobiliteitsbeheertools aan:

- Opleidingen voertuigbeheersing (auto's, motoren, fietsen, bussen, prioritaire voertuigen)
- Een technische oplossing voor vrachtwagens en bussen om dodehoekongevallen te voorkomen
- UrbanData: een tool op basis van ongevallenstatistieken met als doel steden en gemeenten te helpen bij het besluitvormingsproces dat voorafgaat aan het overheidsbeleid, met name op het gebied van mobiliteit en ruimtelijke ordening.

 

- En de mobiliteit van morgen?

- Samen met verschillende partners investeert Ethias in Sparki, een Belgische start-up die gespecialiseerd is in laadpalen voor elektrische voertuigen. Zo kan Sparki zijn laadpalen sneller over heel België uitrollen en bijdragen aan de transitie naar een duurzamere, elektrische mobiliteit.


Test uw kennis over mobiliteit

Beantwoord 5 vragen vóór 7 juli 2024.

Te winnen
4 x 1 cursus defensief ecorijden (hybride en elektrisch) voor 3 personen.

Reglement