Steeds meer werknemers van de Stad Antwerpen kiezen de fiets voor hun verplaatsingen, zowel van als naar het werk, maar ook voor dienstverplaatsingen. Helaas leidt dat ook tot meer ongevallen, vaak met werkverlet en soms helaas zelfs met blijvende invaliditeit.
Dat is natuurlijk niet leuk, in de eerste plaats voor de betrokkenen, maar ook voor de werkgever. Medewerkers blijven afwezig, het kost handenvol geld en dan komt Ethias ook nog eens een hogere premie opeisen (door schadelast).
Ethias zorgt samen met VSV en Stad Antwerpen voor een doeltreffend actieplan.
Daarom werkte de Stad Antwerpen, samen met Ethias, een heus actieplan uit. Voortaan zijn fietshelmen en fluo- en reflecterende hesjes verplicht tijdens dienstverplaatsingen en sterk aanbevolen voor het woon- werkverkeer.
Een verplichting is één ding, maar om resultaat te boeken moet men iedereen ook meekrijgen. Daarom organiseerde onze inspecteur Julie Verbrugghe een opleidingssessie voor het managementteam van de Stad Antwerpen. Ongeveer 50 leidinggevenden kregen van Julie eerst een korte toelichting over Ethias en het waarom van het actieplan, daarna kwam er een gesmaakte toelichting door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) over het nut van de fietshelm. Tijdens deze interactieve sessie werd door multiple choice vragen trouwens aangetoond dat we allemaal de verkeersregels niet zo perfect kennen als we zelf wel denken. Defensief rijgedrag blijft dus aangewezen.
Een aantal cijfers spreken echt wel tot de verbeelding:
Deze cijfers tonen aan dat de helm een fietser die betrokken is bij een ongeval beschermt tegen hoofd- en hersenletsel. De fietshelm is échter niet bedoeld om fietsongevallen te voorkomen. Daarom willen we naast de verplichting van de fietshelm de veiligheidscultuur bij fietsers versterken. Dit kan door in te zetten op fietsopleidingen en sensibiliseringscampagnes.
Na de theorie kwam er ook een praktische sessie, waarin een fietsparcours uitgestippeld werd waar de aanwezigen – uiteraard met fietshelm – hun fietsvaardigheden te trainen. We oefenen stapvoets rijden, plots te remmen, kijk- en bochtentechniek, keren in een straat, enz. Het doel hiervan is dat we het niveau van gewaarwording verhogen, door meer vooruit te gaan kijken en beter te anticiperen. Afgesloten werd traditioneel met een hapje en een drankje waar we de eerste indrukken konden noteren, en die waren unaniem positief!
Het hoofddoel werd bereikt: het managementteam van de Stad Antwerpen is nu ten volle overtuigd van het nut van de fietshelm. De volgende stap is dat zij deze boodschap doorgeven aan hun medewerkers. Er werden al druk plannen gemaakt door de communicatiedienst om met affiches, infoborden, e-learnings en dergelijke dit volop onder de aandacht te brengen.