Het rijbewijs in Vlaanderen: 7 veranderingen sinds 2017

Het rijbewijs in Vlaanderen: 7 veranderingen sinds 2017

Op de weg - 17/01/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Sinds de zesde staatshervorming in 2011 zijn de drie gewesten bevoegd voor het rijbewijs. Het document zelf bleef Belgisch, maar elke regio bepaalt sindsdien zelf de kosten, stageduur en examenstof. In 2017 voerde Vlaanderen enkele belangrijke hervormingen door in het rijexamen. Maar wat is er ook alweer veranderd? Dit lijstje frist uw geheugen meteen op.


1. Zware overtredingen en lichte fouten


Het theorie-examen maakt een onderscheid tussen zware overtredingen en lichte fouten. Negeert u een rood verkeerslicht? Gaat u over een witte doorlopende streep? Of lapt u politiebevelen aan uw laars? Dan begaat u een zware overtreding. Snelheidsovertredingen vallen hier ook onder.
Zo’n zware overtreding kost u op het theoretisch examen 5 punten. Een lichte fout is 1 punt minder. Het theorie-examen telt trouwens nog altijd 50 vragen. U moet minstens 41 behalen. Begaat u 2 zware overtredingen? Dan is het game over.


Nieuw Europees rijbewijs

2. Eerst 9 maanden oefenen


Met vlag en wimpel geslaagd? Voorlopig rijbewijs op zak? Tijd voor het praktijkexamen. U moet eerst 9 maanden oefenen. En dus niet langer 3 maanden. Pas daarna mag u het praktijkexamen afleggen.


3. Verplichte vorming voor uw begeleider


Kiest u voor vrije begeleiding? Dan moet uw begeleider een vorming van 3 uur volgen. Dat kan bij een erkende rijschool of een zelfstandig instructeur.


4. Twee van de zes manoeuvres uitvoeren - door loting


Kent u alle manoeuvres al voor het praktijkexamen? Want er zijn er 4 bijgekomen, die u ook onder de knie moet krijgen. Door loting wordt bepaald welke 2 van de 6 manoeuvres u moet uitvoeren:
a. Keren in een smalle straat
b. In een rechte lijn achteruitrijden
c. Parallel parkeren tussen 2 voertuigen (links)
d. Parallel parkeren tussen 2 voertuigen (rechts)
e. Loodrecht t.o.v. de weg vooruit in een vak parkeren
f. Loodrecht t.o.v. de weg achteruit in een vak parkeren


5. Computertest vóór u de weg op mag


Naast het praktijkexamen is er nu ook de GOCA-Risk Perception Test. U legt deze computertest af vóór uw proef op de openbare weg. Herkent u op tijd de mogelijke gevaren op de weg? Schat u ze correct in? Deze test vertelt het u.


6. Op eigen houtje de weg vinden


Geraakt u trouwens zelfstandig op uw bestemming? Zonder aanwijzingen van de examinator? Vandaag moet u bewijzen dat u dat kunt. Via gps-instructies of de verkeersborden.


7. Alle mislukte pogingen tellen mee


Stel: u zakt tweemaal na elkaar voor uw praktische examen. Dan moet u 6 uur rijles volgen voor u een nieuwe poging mag doen. Opgelet, na 3 jaar is uw voorlopig rijbewijs niet meer geldig. Dan moet u een nieuw rijbewijs aanvragen en ook verplicht 6 uur rijles volgen. Pas dan mag u een derde praktijkexamen afleggen. Elke mislukte poging telt dus mee, ook al moet u een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen.
Tot slot: voor uw theorie- en praktijkexamen hebt u recht op een tolk. Maar die spreekt voortaan alleen nog Frans, Duits of Engels. Het tolkensysteem voor 28 talen wordt afgeschaft.
Gaat uw zoon of dochter binnenkort voor een rijbewijs? Ga naar GOCA voor een handig overzicht van alle nieuwe regels. Of bekijk dit overzicht met alle veranderingen die voortaan gelden in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Overzichtstabel
Gerelateerde artikels
Vond u dit artikel interessant?