Mobiliteit in de toekomst. Wat betekent dat voor u?

Mobiliteit in de toekomst. Wat betekent dat voor u?

Op de weg - 02/01/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Multimodale verplaatsingen zijn de toekomst. Dat zijn verplaatsingen waarbij u minstens 2 verschillende vervoermiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld: u fietst naar het station, neemt daar de trein en daarna de tram. Autobouwers zien die evolutie al een tijdje gebeuren. Het dwingt hen om verder te kijken. En de rol van de auto anders uit te tekenen.


Hoe autobouwers duurzame mobiliteit en de wagen van de toekomst zien

Sinds enkele jaren denken autobouwers anders over wagens. Eerst en vooral is er de levenscyclus. Er zit 20 jaar tussen de productie en de recyclage van een wagen. De grote automerken houden hier rekening mee. Ze denken na over de omgeving, de tewerkstelling, de prijs-kwaliteitverhouding, het verbruik en de veiligheid van morgen. Alleen zo kunnen fabrieken eenvoudiger en flexibeler werken.


Energiezuinigheid drijft geavanceerde wagens
Autobouwers doen steeds meer onderzoek. Vooral in samenwerking met universiteiten. Connectiviteit of informatie-uitwisselingssystemen tussen de auto en de weginfrastructuur en tussen auto's onderling staan vaak centraal. Net zoals autonome voertuigen en de gebruikerservaring. Het doel? Vlotter verkeer en meer veiligheid. Dit is belangrijk voor de onderzoeken die al het leven schonken aan erg gewaardeerde rijhulpsystemen zoals de automatische rem, het semiautomatisch parkeren en vermoeidheidsdetectie.

 

Wagen openen? Uw smartphone is een elektronische autosleutel


Ultracomfort en ultraconnectiviteit voor uw auto-bureau of auto-woonkamer

Wagens bieden vandaag al heel wat comfort. Denk maar aan starten zonder autosleutel. Of hoe u van een smartphone een elektronische autosleutel maakt om de wagen te openen, te starten en te sluiten. Het is de technologie Near Field Communication (NFC) die zorgt voor deze krachttoer. Maar daar stopt het niet. We zien nu al hoe u een wagen kunt openen en vergrendelen met een digitale vingerafdruk, zoals bij een smartphone. En da’s niet alles: ook de voorruiten worden intelligent: met ingebouwde communicatie en ontspanning. Ze veranderen bijvoorbeeld in een mobiele homecinema of ze tonen de bocht die uw wagen zo dadelijk zal nemen. De onderzoeks- en ontwikkelingsbureaus zitten ook te broeden op een beter alternatief voor de goede oude ruitenwisser.


Van intelligente wagen tot autonome wagen via autodelen

Er rijden vandaag al intelligente wagens over onze wegen. Deze auto’s herkennen de verkeersomstandigheden en passen zich aan. Ze communiceren met de bestuurder en hebben systemen aan boord om ongevallen te vermijden.

Zoals Lane Assist die wegmarkeringen herkent en de bestuurder verwittigt als hij zijn rijstrook verlaat zonder de richtingaanwijzers te gebruiken. Dat is ook het geval bij slaapdetectie. Of Side Assist dat het verkeer achter de wagen in het oog houdt en zegt als er een wagen in de dode hoek opduikt wanneer u van rijstrook verandert.

Autodelen hoort ook tot de mobiliteit van de toekomst. U bent niet langer eigenaar: u huurt de wagen zolang u die nodig hebt. De wagens staan ter beschikking van de gebruikers op vaste standplaatsen.

De gebruiker kan de wagen ook terug binnen een bepaalde zone brengen. Dat heet free-floating-autodelen. Gebruikers hebben dan een smartphone om de deelauto te lokaliseren.

Voertuigreserveringen in realtime en geolocatiesystemen sturen het systeem aan. De verbinding tussen voertuigen en hun omgeving, via ingebedde technologieën, speelt ook een cruciale rol. Het idee wordt steeds vaker toegepast in de grote stedelijke centra. Ook autobouwers tonen interesse.

 

Zelfrijdende wagen van Waymo

@ Wikimedia Commons

 

En dan is er de zelfrijdende wagen die in 2010 al werd aangekondigd. Het concept werd bedacht door Google X en herdoopt tot Waymo. De auto heeft een camera, optische radars, een gps-ontvanger en wielsensoren. Kortom: een echte computer op wielen en bijzonder geconnecteerd om updates te krijgen en om een vooraf uitgestippeld parcours via geolocatie te volgen. Met het Waymo-systeem tast de auto zijn hele omgeving af: hij reageert op andere wagens, voetgangers, fietsers … Zijn software ziet de weg. Het systeem heeft de ambitie om het aantal ongevallen drastisch te doen dalen, de levenskwaliteit te verbeteren en om de verzekerings- en gezondheidskosten te verminderen. Net zoals de kosten van openbare werken.

 

Laad uw elektrische wagen op

© Mike on Pexels


Na de intelligente wagen: de slimme weg

Dichter bij huis, in Frankrijk, werden dan weer miljoenen euro’s besteed aan een vernieuwend en experimenteel project rond slimme wegen. Dat zijn:

  • Rijstroken speciaal voor autodelen.
  • Sensoren in het wegdek die de optimale snelheid berekenen die u met de wagen moet aanhouden.
  • Superakoestisch asfalt om het geluid van het verkeer te dempen.
  • Zonnewegen: glazen wegen die zonne-energie opslaan om de weg te verwarmen of om waarschuwingen te tonen.

Doel van de autobouwers: 0 ongevallen en 0 uitstoot

Fabrikanten zijn vooral geïnteresseerd om stuurfouten te verminderen. Daarvoor automatiseren ze zoveel mogelijk handelingen en gebruiken ze de sensoren die tegen 2025 auto's met elkaar verbinden. De auto kan zijn omgeving analyseren en op tijd reageren.

Over de emissie: fabrikanten werken aan nieuwe brandstoffen, hybride voertuigen en 100% elektrische voertuigen. Een andere ontwikkeling is dat de auto-industrie ondertussen ook nadenkt hoe we de meer kunnen gebruiken als echte woonruimte, ultraverbonden met de omgeving

Voorlopig zit de mens nog achter het stuur. Vergissen is menselijk. Dus we kunnen u alleen maar sterk aanbevelen om een goede autoverzekering af te sluiten.

Gerelateerde artikels
Vond u dit artikel interessant?