7 mythes over brandstoffen

7 mythes over brandstoffen

Op de weg - 06/11/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
© PublicDomainPictures

Over brandstoffen hoort u van alles waaien. Diesel rijden zou goedkoper zijn, 4x4’s en SUV’s zuipen energie en automatische versnellingsbakken zijn duurder. Waar of niet waar? Ethias keek onder de motorkap van 7 vastgeroeste opvattingen over brandstof.


Verbruiken grote wagens meer? © Sebastian Ganso

1. Grote wagens verbruiken flink meer dan de kleine.

Niet waar. Nu ja, het is te zeggen. Nogal wat gezinswagens, SUV’s en 4x4’s verbruiken meer dan de kleinere, lichtere modellen. Toch hebben autobouwers de afgelopen jaren geprobeerd om het verbruik van grotere wagens te verminderen. Want zij hebben vaak het imago van vervuiler. Trouwens, dankzij de technologische evolutie en hybride motoren verbruiken die dikke wagens vandaag minder dan een stadsautootje. Dat was 10 jaar geleden wel anders. Stof tot nadenken.


2. De bandendruk beïnvloedt het verbruik.

Waar. We kunnen het niet genoeg herhalen: uw bandendruk regelmatig laten checken is een must. Dat is veiliger maar ook voordeliger. Want te weinig opgepompte autobanden zorgen voor meer weerstand. Gevolg? U verbruikt meer. Bespaart u dan door de banden te veel op te pompen? Integendeel! Uw banden gaan gewoon sneller verslijten.


3. Rijden met cruisecontrol bespaart brandstof.

Waar. Het voordeel van deze snelheidsregelaar is dat u met een constante snelheid rijdt. Dat zorgt voor een gunstiger brandstofverbruik. Vooral als u kilometers moet malen op een vlakke en open weg.


4. Automatische versnellingsbakken zijn gulzige beestjes.

Steeds minder waar. De nieuwste automatische versnellingsbakken verbruiken evenveel of minder dan de handgeschakelde modellen. Hoe dat komt? Ze sturen soepeler, zijn milieuvriendelijker en op lange trajecten en de autosnelweg kunt u aanzienlijk veel besparen. Bovendien: het rijdt echt comfortabel. Een feest voor uw linkervoet en rechterhand.


Benzine of diesel tanken? © David Roumanet

5. Diesel blijft interessant als u veel rijdt.

Waar en niet waar. Wat u moet weten: een dieselwagen kost meer in aankoop en onderhoud. Maar het verbruik is lager. Momenteel is de prijs per liter nog een tikje voordeliger. Maar met de nieuwe taxshift kan dit verschil in 2018 verdwijnen. Dus koopt u best een dieselwagen? Afwachten geblazen!

Om de juiste keuze te maken, kijkt u naar 3 criteria:

  • Uw jaarlijkse kilometerstand: onder de 30.000 km per jaar is diesel niet voordelig. Zeker als u trajecten doet van minder dan 50 kilometer.

  • Uw dagelijkse gewoontes: waarvoor gebruikt u uw wagen: werk, hobby’s, gezin? Hoeveel kilometers doet u zoal per traject? Is uw enige lange traject tijdens de grote vakantie, dan investeert u best in een benzinewagen of hybride.

  • Types bezochte wegen: rijdt u eerder op de autosnelweg? Staat u vaak vast in de file? Gaat u de snelweg op buiten de spitsuren? Dan is een diesel interessanter.

  • Elektrisch rijden is minder duur © Paul Brennan

    6. Elektrisch rijden kost minder dan rijden op brandstof

    Waar. Engie deed onlangs de berekening. Conclusie? Uw elektrische wagen opladen kost u € 600 tot € 700 per jaar. Ter vergelijking: uw benzinewagen kost u € 1287 aan de pomp en uw dieselwagen € 1134, als u dezelfde afstand aflegt met een verbruik van gemiddeld 6L/100km. Een goede reden om elektrisch te overwegen, niet?


    7. Alle wagens die rijden op Super 95 zijn compatibel met de nieuwe benzine 95-E10.

    Niet waar. Deze nieuwe brandstof die Super 95 vervangt sinds januari 2017 bevat tweemaal zoveel ethanol (vandaar de vermelding van E10 voor Ethanol 10%). Hoewel 9 op 10 voertuigen compatibel zijn, zijn wagens van meer dan 10 jaar oud dat niet. Twijfels over uw wagen? Kijk hier of hij compatibel is.


    Snelheidsmeter © Pixabay

    Laatste tip voor de weg!
    9 trucjes om brandstof te besparen:

    - Rijd 10 km/u minder snel. Zo bespaart u 1L/100 km!
    - Zet de motor af als je langer dan 1 minuut stilstaat.
    - Verander van versnelling zodra u kunt als u versnelt.
    - Anticipeer! Schakel terug in plaats van te remmen.
    - Sluit bij hoge snelheid de ramen, anders remt dit u af.
    - Zet de airco af zodra het kan.
    - Vergelijk de prijzen aan de pomp.
    - Doe de tank niet helemaal vol. Hoe minder liters, hoe lichter de wagen.
    - Steek uw wagen niet stampvol en vervoer alleen nuttige zaken in de koffer.


    Gerelateerde artikels
    Vond u dit artikel interessant?