Deze opties maken uw nieuwe wagen een stuk veiliger

Deze opties maken uw nieuwe wagen een stuk veiliger

Op de weg - 06/10/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Sommige opties verkleinen de kans op een ongeval. Veiligheidsopties worden steeds vaker verplicht door de Europese instellingen om onze wegen juist veiliger te maken. Dus stel: u koopt een nieuwe wagen. In welke opties investeert ú dan?


Binnenkort verplicht in uw auto: dit rijhulpsysteem
Er is eindelijk groen licht van de Europese Commissie. Autobouwers moeten vanaf april 2018 in elke wagen het noodoproepsysteem eCall integreren. Dit systeem belt automatisch de hulpdiensten bij een ongeval. Tot nu toe was eCall een optie.

Wat de Europese Commissie aanbeveelt
De Europese Commissie deed een studie over veiligheidsvoorzieningen in auto’s. Hiermee wil ze graag bepaalde rijhulpsystemen verplicht maken. Er werd nog niets beslist. Maar zo krijgen we toch al een glimp: welke opties maken uw autorit én het verkeer veiliger?

 

Attention Assist
Dreigt u achter het stuur in slaap te vallen? Dit rijhulpsysteem vertelt u om een rustpauze te nemen. Het detecteert de eerste tekenen van vermoeidheid. Bijvoorbeeld: u knippert vaak met de ogen. Da’s erg nuttig. Want wist u dat vermoeidheid 10 tot 20% van alle ongevallen veroorzaakt? Op autosnelwegen is dat zelfs 20 à 30%.

 

Automatic Emergency Braking
Vooral handig in de stad. Stopt of remt uw voorligger plots? Met dit rijhulpsysteem remt u automatisch af en blijft u op een veilige afstand. Zo voorkomt u ongelukken.
 

automatische noodrem
© InstaWalli

 

Lane Support
Dit rijhulpsysteem waarschuwt als u onbedoeld uw rijstrook verlaat. Of als u van rijstrook verandert zonder richting aan te geven. Volgens een studie van Trace (Traffic Accident Causation in Europe) vermindert dit systeem het aantal zware ongevallen met 5,67%.


Adaptive Cruise Control
Deze veiligheidsoptie past de snelheid van uw voertuig aan. Zo is er voldoende afstand tussen uw voertuig en de voorligger. Volgens Trace vermindert dit systeem het aantal dodelijke slachtoffers op onze wegen met 17%.

Detectie voor voetgangers en fietsers
Dit systeem is gelinkt aan automatische noodremsystemen. Het detecteert fietsers en voetgangers en verhindert een nakende aanrijding.

 

Detectie van voetgangers en fietsers

 

Andere voorbeelden: Brake Alert oftewel knipperende remlichten bij een noodstop, gordelwaarschuwing voor alle zetels, achteruitrijcamera’s en het controlesysteem van de bandendruk. Volgens een studie van Bridgestone zijn, elk jaar in Europa, 15% van alle dodelijke ongevallen op onze wegen te wijten aan beschadigde banden en lage bandenspanning.
 

Andere technologieën die uw veiligheid bevorderen
Technologie die uw apps blokkeert terwijl u rijdt? Goed idee. Want volgens het VIAS Institute loopt een bestuurder die handsfree belt, tot 4 keer meer risico op een ongeval.

Dodehoekdetectie

Verschijnt er een voertuig in uw dode hoek? Deze technologie doet een klein oranje driehoekje branden, onderaan uw buitenspiegel.


Head-up display

Dit systeem projecteert rij-informatie recht in uw gezichtsveld. U hoeft dus niet langer naar uw dashboard te kijken. Uw blik blijft op de weg gericht.

 

Adaptive Headlights (adaptieve koplampen) = Adaptive Frontlight System

Dit systeem stemt de lichtintensiteit van uw koplampen af op het omgevingslicht.
Zo hoeft u niet te prutsen aan het dashboard. En bent u helemaal op de weg gefocust.

Over parkeersensoren zijn de meningen verdeeld. Voor sommigen is dit parkeerhulpsysteem revolutionair, voor anderen staat het nog niet op punt. Vraag advies aan uw concessiehouder als u een wagen koopt. En vooral: probeer het zelf even uit tijdens een testrit.

Dit waren tot enkele jaren drie dure opties voor uw auto:

 

- ABS: voorkomt dat uw wielen blokkeren als u fors remt. Bijvoorbeeld bij een noodstop.

ESP: ondersteunt als uw wagen dreigt te slippen.

- ASR: dit is tractiecontrole: het voorkomt dat de wielen doordraaien als u gas geeft.

 

Vandaag is elke nieuwe wagen ermee uitgerust. Zet uw veiligheid niet op de tweede plaats. Laat uw wagen uitrusten met de opties die de Europese Commissie aanbeveelt. En wees uw tijd vér vooruit. 

Vond u dit artikel interessant?