7 tips om files te vermijden

7 tips om files te vermijden

Op de weg - 28/09/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Volgens Le Soir stonden Belgen vorig jaar ongeveer 21 uur in de file, in Brussel loopt dit op tot 41 uur. We verliezen uren in het verkeer en vaak verpest een file ook ons humeur. Om nog maar te zwijgen over de luchtvervuiling en de economische gevolgen. In de Europese Unie alleen gaat het om 120 miljard euro. Hoog tijd om files een halt toe te roepen. Elke kleine stap telt, dus Ethias helpt je alvast vooruit met deze 7 tips.


 

Tip 1: Anticipeer op de verkeersdrukte

Plan je traject voor je vertrekt en hou rekening met drukke verkeerspunten op je route. Die vermijd je beter tijdens de spits. Een kleine voorbereiding zal je heel wat tijd besparen. Liever het verkeer en de drukte live volgen? Dat kan! Deze websites helpen je op weg:

- Kijk op de website van de Federale Politie en krijg updates over het verkeer in heel België. Van verkeersopstoppingen, ongevallen, werken en meer.

- Zoek de files in de sectie ‘Verkeer’ op deredactie.be. Hier kom je na enkele kliks te weten waar de files staan op de snelwegen en hoelang je vaststaat.

- Raadpleeg Google Maps en selecteer ‘Verkeer’ in het menu in de linkerhoek van de pagina.

- Neem een alternatieve route en laat je begeleiden door websites als Mappy of ViaMichelin.

- Ga je naar Brussel, Gent of Antwerpen? Bekijk dan even de camerabeelden uit de regio. Ze geven een goed beeld van de huidige verkeerssituatie op je route.


 

Tip 2 : Gebruik gratis verkeersapps
 

De populairste verkeersapp van vandaag is ongetwijfeld Waze. Deze app vertelt je precies waar de files zijn dankzij de hulp van andere Waze-gebruikers. Andere onmisbare apps zijn Google Maps, Inrix, Mappy, ViaMichelin en V-Traffic. Vertrek je op vakantie naar Frankrijk? Raadpleeg dan zeker Bison Futé voor nauwkeurige verkeersinformatie.

 

© Dan Gold


 

Tip 3: Vergeet je trouwe bondgenoten niet


- Je gps: toont je de opgelopen vertraging en stelt alternatieve routes voor in realtime. Kleine tip: vergeet niet om regelmatig de kaarten te updaten.

 

- Je Coyote: bij dit toestel zijn het de Coyote-leden zelf die live info doorgeven. Vertragingen, ongevallen, gevaarlijke situaties: er ontsnapt niks aan hun aandacht. Een handige hulplijn tussen bestuurders!


 

Tip 4: Luister naar de verkeersinfo op de radio

 

Activeer de TA-functie (Traffic Announcement) van je autoradio. Zelfs wanneer je aan het meezingen bent met je favoriete nummer, blijf je op de hoogte van het laatste verkeersnieuws. Elke infoflash (van de zender die jij geselecteerd hebt) onderbreekt even jouw optreden, maar nu hoef je straks niet in die file te staan. Zalig!

 


Tip 5: Vermijd de grote verkeersassen

Sommige alternatieve routes zijn misschien langer in kilometers, maar korter in tijd. Let wel even op als je binnendoor rijdt. Moet je bijvoorbeeld aan de andere kant van Brussel zijn? Dwars door het centrum rijden, lijkt in vogelvlucht de kortste route. In de praktijk verlies je énorm veel tijd door het drukke verkeer in de binnenstad. Volg dus niet altijd blindelings je gps, maar gebruik ook je gezond verstand.

 


Tip 6: Denk ook eens aan alternatieve vervoersmiddelen
 

Laat je wagen op stal en kies voor een alternatief vervoersmiddel. Niets zo makkelijk als het openbaar vervoer (en zeker als ze een eigen rijstrook hebben), de fiets, de motor of scooter om de files te slim af te zijn. Denk ook aan carpoolen of vraag aan je baas of je eens van thuis mag werken.

 

© Rudy and Peter Skitterians

 


Tip 7: Pas je rijstijl aan

 

Regen, ongevallen, drukte, inhaalmanoeuvres … Er zijn heel wat factoren die filevorming in de hand werken. Probeer daarom steeds je rijstijl aan te passen om het verkeer vlot te laten rijden. Wist je trouwens dat ritsen verplicht is in België sinds 2014? Rits vooraan en het verkeer blijft in beweging.

 

En tot slot: op welk baanvak raak je nu het snelst uit de file? Onderzoek uit Nederland heeft aangetoond dat de linkerrijstrook in 40% van de gevallen sneller is dan de andere baanvakken. Een andere studie, uitgevoerd door de universiteiten van Toronto en Stanford, stelt vast dat de auto’s allemaal ongeveer op hetzelfde tempo verder rijden in een file. Ongeacht het baanvak. Welk baanvak is volgens jou het snelst in de file?

Vond u dit artikel interessant?