Tweedehandswagen: voor welke documenten moet de verkoper zorgen?

Tweedehandswagen: voor welke documenten moet de verkoper zorgen?

Op de weg - 27/06/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Image(s) licensed by Ingram Image

 

Na vele kilometers samen is de tijd gekomen dat ieder zijn eigen weg gaat: u hebt besloten om uw wagen te verkopen. Maar voor u een advertentie plaatst en een deal sluit met een potentiële koper, moet u eerst nagaan of u wel degelijk alle nodige documenten bij de hand hebt. Ethias stelde een handig overzicht op. Want stel u voor dat de verkoop niet kan doorgaan omdat er een document ontbreekt?

 

U verkoopt uw voertuig? Dit zijn de belangrijkste documenten die u nodig hebt (sommige moet u verplicht overhandigen aan de koper).

 

DE ORIGINELE AANKOOPFACTUUR ALS U DE EERSTE EIGENAAR BENT

Met andere woorden, de originele factuur die u van uw concessiehouder hebt ontvangen toen u uw wagen kocht.

 

HET ONDERHOUDSBOEKJE

Het medische dossier van uw wagen, zeg maar. In het onderhoudsboekje staan alle onderhouden en herstellingen die uw wagen onderging sinds de inverkeerstelling..

 

HET KENTEKENBEWIJS

Het bewijs dat uw wagen is ingeschreven werd afgeleverd door de DIV (FOD Mobiliteit en Vervoer).

 

HET GELIJKVORMIGHEIDSATTEST

Dit attest leverde de constructeur van uw voertuig af. Hij bevestigt hiermee dat uw voertuig voldoet aan de Europese regelgeving inzake veiligheid en vervuiling.

 

HET JAARLIJKSE KEURINGSBEWIJS

Telkens u met uw wagen naar de autokeuring gaat, krijgt u een keuringsbewijs. Meer info vindt u hier.

 

ATTEST VOOR DE LPG-INSTALLATIE

Dit attest is uiteraard enkel voor voertuigen die met een lpg-installatie zijn uitgerust.

 

Autokeuring verplicht! Voor u uw wagen kunt verkopen, moet u hem laten controleren bij de autokeuring. Ook als uw keuringsbewijs (zie hierboven) nog geldig is! Bij de autokeuring ontvangt u drie noodzakelijke documenten: het tweedehandsrapport, een aanvraag tot inschrijving van het voertuig en uw Car-Pass.

 

DE AANVRAAG TOT INSCHRIJVING VAN EEN VOERTUIG

Dit roze formulier wordt afgeleverd door de technische controle en is maximaal twee maanden geldig. De koper moet zijn verzekeraar dus vragen om de aanvraag tot inschrijving in te dienen bij het DIV binnen die termijn. Wordt uw wagen niet binnen die termijn verkocht? Dan moet u er zelf opnieuw mee naar de autokeuring.

Wat moet u met de nummerplaten doen zodra uw wagen verkocht is? Het antwoord leest u hier.

 

 

HET TWEEDEHANDSRAPPORT

Dit document wordt opgesteld door de technische controle. Het is gedetailleerder dan het keuringsattest en bevat een volledige visuele inspectie van het voertuig en een algemene beoordeling van de staat van de wagen. Meer info vindt u hier.

 

DE CAR-PASS

Dit officiële document bevat de werkelijke kilometerstand van uw voertuig. Vraag het bij de autokeuring, het kost maar 7,30 euro. Let op: u moet een Car-Pass  overhandigen aan de koper, behalve wanneer die laatste een professional in de autosector is. Doet u dat niet, dan is de verkoop niet geldig en kan de koper zijn geld terugvragen. Zorg er dus voor dat de koper een ontvangstbewijs voor de Car-Pass ondertekent

 

Opgelet: u moet de originele documenten aan de koper overhandigen, maar u mag hier uiteraard zelf een kopie van bewaren. U weet maar nooit ...

 

Nog vragen? Neem een kijkje op de website van de overheid.

 

 

Vond u dit artikel interessant?