Zo geraakt u heelhuids thuis tijdens de eindejaarsfeesten

Zo geraakt u heelhuids thuis tijdens de eindejaarsfeesten

Op de weg - 12/12/2019
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Eindejaar? Da’s lekker op stap gaan, plezier maken, veel eten …  én drinken! Wie in de vroege uurtjes huiswaarts keert, is misschien dronken en vaak te moe om nog achter het stuur te kruipen. En waarom zou u een boete riskeren voor rijden onder invloed? Of erger: een ongeval? Er zijn slimmere manieren om veilig thuis te geraken. Zonder uw leven en dat van anderen op het spel te zetten.

 

In België is 1 ongeval op 8 te wijten aan alcohol

Geef toe: iedereen drinkt graag een glaasje met familie, vrienden of de collega’s. Vooral als er iets te vieren valt. Moet u achteraf niet rijden? Geen probleem, los van die houten kop ‘s anderdaags. Kruipt u na een paar glaasjes wél achter het stuur? Heel slechte beslissing.

 

Want de cijfers van het BIVV (vandaag VIAS) spreken boekdelen: een bestuurder met 0,8 promille alcohol in zijn bloed heeft 2,5 x meer kans om betrokken te geraken bij een ongeval. Bij 1,5 promille ligt dat risico 22 x hoger. Zeer ontnuchterend!

 

Wat zegt de wet?
In België ligt de limiet op 0,5 promille per liter bloed.
Of 0,22 mg per liter uitgeademde lucht. Dat komt overeen met ongeveer 1 glas alcohol voor vrouwen en 2 glazen voor mannen. U bent misschien nog niet dronken. Maar u zit een stuk minder aandachtig achter het stuur. Er geldt trouwens nultolerantie voor jonge bestuurders die hun rijbewijs minder dan 3 jaar op zak hebben. Of simpel gezegd: nul glazen alcohol.

Auto is plan A? Zeg niet zomaar nee tegen plan B
 

© Tero Vesalainen

  • Laat de wagen staan en neem het openbaar vervoer
    Afgezaagde tip? Ja. Maar wel de goedkoopste oplossing die het meeste zekerheid biedt. Vooral omdat er meer bussen, trams en metro’s rijden tijdens de eindejaarsfeesten. En van oud op nieuw soms zelfs gratis.

  • Duid een bob aan : iemand die u vertrouwt en iedereen weer veilig naar huis brengt. Maar opgelet: kies iemand die zich helemaal engageert, want een échte bob heeft nul op.  • Bel de Responsible Young Drivers. Eén telefoontje naar 0902 12345 op oudejaarsnacht en deze jonge vrijwilligers komen naar uw feestje. Ze brengen u, uw gezin en uw wagen veilig thuis, of u nu jong bent of niet. Voor uw telefoontje betaalt u 1 euro/minuut, maar een adres is snel doorgespeeld, toch?

  • Neem een taxi, een Collectio-nachttaxi (lager tarief) of een Uber. Dat is sneller dan het openbaar vervoer. Beetje duurder wel maar flexibeler. U kiest zelf het uur waarop u naar huis gaat.

  • Blijf logeren als het kan. Da’s nog beter. Of boek een hotel in de buurt. Dan kunt u lekker uitslapen en uitgebreid brunchen voor u vertrekt. 100% nuchter!

  • Bel een vriend of een familielid … die geen Nieuwjaar viert. OK, u riskeert hem of haar te wekken. En misschien krijgt u een norse ‘Zot! ‘t Is midden in de nacht!’ naar uw hoofd geslingerd. Maar als deze persoon eenmaal uit de veren is, zal hij niet willen dat u dronken de weg opgaat. U bent dus thuis voor u het weet. ;-)

 

© Miguel Ángel Ramón

 

Politiecontrole? Dit staat er u te wachten!
Hebt u op restaurant een aperitiefje op – en 1 à 2 glazen wijn? Dan krijgt u een gepeperde rekening: om te beginnen een boete van 137,5 euro en een rijverbod van minimum 3 uur. Hebt u dieper in het glas gekeken?  Dat kost u een fortuin én uw rijbewijs. Bovendien mag u het gaan uitleggen aan de rechter: de sancties die u te wachten staan.

Het duurt zo’n 2 uur om één glas alcohol af te breken
En dan nog: het hangt af ook van uw lichaamsgewicht. En hoeveel u hebt gedronken. Tip als u wilt weten of u weer de weg op kunt: bewaar een blaaspijpje in de wagen. Vergeet niet: in Frankrijk is dit in principe verplicht.

Fijne feesten gewenst, en denk eraan: glaasje op, laat u rijden!


Denk aan onze 
 BOB-garantie
 tijdens de feesten

 

 

 

Vond u dit artikel interessant?