Welke veilige kinderstoel heb je nodig in de auto?

Met deze infographic maak je de juiste keuze

Welke veilige kinderstoel heb je nodig in de auto?

Op de weg - 25/09/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Kinderen zijn erg kwetsbaar bij een ongeval. Hen veilig vastklikken in de auto is dus van levensbelang. Toch checkt maar 1 op de 2 ouders of grootouders bij elke rit of hun (klein)kind wel degelijk correct beveiligd is. Daarom is er nu de nieuwe campagne ‘Beloofd’ van de Vlaamse Gemeenschap in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Maar in welke kinderstoel vervoer je een kind? En wanneer heb je een groter model nodig? Met onze handige infographic weet je ‘t meteen!

 

Hoeveel soorten kinderzitjes zijn er en wanneer schakel je over naar een groter zitje? Een overzicht van alle soorten kinderzitjes:
 

1. Reiswieg
De reiswieg is voor baby’s tot 10 kilogram. Je mag de wieg alleen gebruiken als hij een ECE-label heeft en je bevestigt ‘m op de achterbank. Let wel: een reiswieg is minder veilig dan een babyzitje tegen de rijrichting in.

 

2. Babyzitje 

Het babyzitje is voor baby’s tot 13 kilogram – ongeveer 12 à 15 maanden of 85 cm groot. Tenzij de baby met het hoofdje boven de rand uit komt. Dan schakel je over naar een groter zitje. Een babyzitje installeer je trouwens altijd tegen de rijrichting van de auto. Zet wel de airbag op de passagierszetel uit.
 

3. Peuterzitje 

Het peuterzitje is voor peuters en kleuters van 9 tot 18 kilogram – ongeveer 12 maanden tot 4 jaar of 80 cm tot 1,05 meter groot. Afhankelijk van het type installeer je het zitje met de rijrichting mee of tegen de rijrichting. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing.
    

Plaats je een zitje vooraan op de passagierszetel, tegen de rijrichting? Zet dan ook hier de airbag uit. Voor kinderen tot 15 maanden zijn zitjes tegen de rijrichting het veiligst. Schakel pas over naar een groter model (verhogingskussen) als je kind met het hoofd boven de rand uitkomt of meer dan 18 kg weegt.
 

4. Verhogingskussen 

Het verhogingskussen is voor kinderen van 15 tot 36 kilo – ongeveer 3,5 tot 12 jaar of 1,05 tot 1,50 meter groot. Je installeert dit kussen met de rijrichting mee. Goede verhogingskussens hebben een zijdelingse hoofdsteun. Modellen zonder hoofdsteun zijn af te raden, want ze bieden minder zijdelingse bescherming. Je maakt je kind vast met de autogordel.

5. Meegroeistoelen 

Er zijn ook autostoelen op de markt die meegroeien. Kijk de handleiding heel goed na voor je deze zitjes gebruikt. Hoe meer je dit stoeltje kunt ombouwen, hoe groter de kans dat je ‘t verkeerd gebruikt.


En vanaf wanneer mag een gewone veiligheidsgordel dan?

Weegt je kind meer dan 36 kilo? En is het minstens 1,35 meter? Dan mag je je kind gewoon met de gordel vastklikken. Gebruik wel nog een verhogingskussen tot je kind 1,5 meter groot is.

 


Ethias is sponsor van de brochure van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde rond kinderstoelen.

 

Vond u dit artikel interessant?