Auto: zijn winterbanden verplicht?

Auto: zijn winterbanden verplicht?

Op de weg - 06/10/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Koude, ijzel, sneeuw. Winterse wegen en slechte weersomstandigen. Ze zijn allemaal terug van weggeweest. Dus rijst ook dit jaar de vraag: moet ik mijn auto uitrusten met winterbanden? Is dat verplicht in België? Is dat verstandig? En zo ja, wannéér wissel ik mijn banden? Laten we samen even kijken.
 

Een studie door de universiteit van Dresden spreekt boekdelen: de kans op een ongeval is 10 (!)  keer groter op een gladde weg dan op een droge. Maar: volgens Traxio (het oude Federauto) rijdt 1 op 2 Belgen zonder winterbanden.  De reden? Te duur, zegt 23% van de ondervraagden. Nog zorgwekkender: 1 op 4 Belgen vindt dat onze winters niet streng genoeg zijn voor winterbanden.Zijn winterbanden een wondermiddel?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Wel warm aanbevolen zodra de temperatuur onder 7°C duikt. Want het rubber van winterbanden blijft zacht, zelfs bij lage temperaturen.

 

Winterbanden zijn soepeler, hebben een betere wegligging en laten uw wagen sneller stoppen op een nat wegdek. Zelfs zonder sneeuw of ijzel. En er is ook minder kans op aquaplaning op koude of natte wegen. Bovendien voeren winterbanden meer sneeuw en modder af. Kortom: ze hebben meer grip op weg.

En wist u dit al? Een winterband heeft tegen 80 km/uur en bij minder dan 7°C een kortere remafstand dan een zomerband. Tot véértig meter zelfs. Dan wisselt u toch beter, niet?

 

Winterbanden of vierseizoenenbanden?
Liever winterbanden, zegt Test-Aankoop.
En inderdaad: geen enkele vierseizoenenband doorstond in 2016 de test. Volgens de consumentenorganisatie bestaat er voorlopig ook geen beter alternatief voor de vierseizoenenband. Hij gaat trouwens minder lang mee dan een winterband.

Andere experts hebben een minder uitgesproken mening. Het hangt er natuurlijk ook van af. Passeert u langs landelijke wegen waar ze nauwelijks strooien of sneeuwruimen? Of gaat u op skivakantie? Neem dan sowieso winterbanden. Maakt u daarentegen korte ritjes naar de stad? Op wegen zonder sneeuw of ijzel? Dan is een vierseizoenenband oké, op voorwaarde dat u uw rijgedrag aanpast. Samengevat: vindt u veiligheid belangrijker dan centen? Ga voor een winterband.

Winterbanden te duur?
Een set van 4 winterbanden kost zo’n 500 euro. Afhankelijk van het formaat. Voor 200 à 500 euro extra hebt u ook velgen. Een fors bedrag, da’s duidelijk. Maar uw winterbanden gaan wel 5 jaar mee, als u ze goed onderhoudt en stockeert. En vergeet niet: uw zomerbanden gaan dan dúbbel zo lang mee. 

En dan nu een gouden tip! Wilt u de helft  besparen op uw winterbanden? De start-up myCarPlatform doet groepsaankopen.

Wanneer uw banden wisselen?
Als het gedurende meerdere dagen rond de 7°C schommelt. Da’s meestal begin november tot eind maart.

Wanneer winterbanden?

Eén goede raad: wacht niet op een sneeuwstorm om van banden te wisselen. Doe het direct als de temperatuur onder 7°C zakt.  En wacht voor de lente niet tot de temperaturen boven de 15°C klimmen. Want u mag dan wel het hele jaar met winterbanden rijden, ze verslijten sneller bij warm weer en hun performantie daalt.

Maar wanneer moet u nu naar de garage? Wel, daar is een heel simpel geheugensteuntje voor. Wintertijd -> tijd voor winterbanden. Zomertijd -> tijd voor zomerbanden. ;-)

Opgelet als u naar het buitenland rijdt
In heel wat landen zijn winterbanden verplicht: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Zweden en Italië. Maar ook sneeuwkettingen zijn dan verplicht. ‘t Is maar dat u het weet! Hebt u niet de juiste banden? Dan moet ú misschien de schade betalen bij een aanrijding. Dit is de complete landenlijst.

Vond u dit artikel interessant?