Controle van de voorruit is onderdeel van de wintercheck

Controle van de voorruit is onderdeel van de wintercheck

Op de weg - 23/10/2017
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

 

De winter staat weer eens aan de voordeur. Dat betekent extra aandacht voor de auto: winterbanden, antivries in het sproeivak, vriesbestendige motorolie ... Volgens Jos Jorissen, Key Account Manager bij Carglass®, hoort daar ook controle van de voorruit op sterretjes bij.


Kleine inslagen blijken namelijk gevoelig voor strenge kou. Bij vorst kunnen ze doorbarsten tot grote scheuren. We vroegen Jos Jorissen hoe dat komt.

 

Temperatuurverschillen in glaslagen
 

Jos Jorissen: "Een voorruit bestaat uit twee glaslagen met een folie ertussen. Daardoor kan een voorruit bij een ongeval niet meer in duizend gruzelementen breken. Het glas blijft aan die kunststof laag hangen en dat is wel zo veilig. Bij een inslag is de buitenlaag beschadigd tot op de folie. Vrieskou koelt de voorruit sterk af. Tijdens het rijden gaat de voorruitverwarming aan. Hierdoor ontstaat plots een groot verschil in temperatuur tussen de binnen- en de buitenlaag. Omdat glas en metaal 'werken' onder invloed van temperatuur ontstaat er trekkracht tussen beide lagen. Als er een sterretje in de buitenlaag zit komt dat dus onder zware druk te staan."

"Bovendien: er kan vocht in de inslag sijpelen. Dat zet uit bij bevriezing. Ook dat kan het sterretje doen doorscheuren. En de schokken van een dichtslaand portier, een verkeersdrempel of een onverwachte hobbel in de weg vormen een extra risico."

 

Herstellen voorkomt vervangen

 

Kan je er iets aan doen?

Jos Jorissen: "Om te beginnen zo snel mogelijk na de inslag een voorruitpleister op de ster plakken: die verhindert dat vocht en stof in de ster dringt. Het risico op doorbarsten vermindert en de kans op een bijna onzichtbare herstelling vergroot. Mensen kunnen die stickertjes gratis bij ons krijg."

"Vervolgens zo snel mogelijk laten herstellen. Als Carglass® het sterretje opvult met transparante hars, is de ruit weer even stevig als voorheen en kan de beschadiging niet meer verderbarsten."

 

Levenslange garantie

 

En wat als het sterretje toch scheurt?

Jos Jorissen: "Dan moet de voorruit vervangen worden en dat is tijdrovend, redelijk duur en tien keer meer belastend voor het milieu dan een herstelling. Gaat het om een sterretje dat door ons hersteld is en toch doorscheurt dan treedt de levenslange garantie in werking: wij plaatsen dan gratis en voor niets een nieuwe voorruit."

 

Nog goede raad?

Jos Jorissen: "Controleer of laat de voorruit checken op beschadigingen bij de wintercheck. Zit er een inslag in, laat ze dan meteen herstellen. Dat gaat snel, het is goedkoop en milieuvriendelijk én u vermijdt nare verrassingen want een breuk is verhinderd. Vooral als u op wintervakantie vertrekt. En is de voorruit bevroren, probeer ze dan niet versneld te ontdooien door er warm water over te gieten. Daar 'schrikken' sterretjes zich een barst van."

 

Carglass® heeft 44 Service Centers in heel België en Luxemburg en een Mobiele Service voor thuis, onderweg of op het werk. Voorruitpleisters zijn gratis verkrijgbaar. Een afspraak boeken kan online op carglass.be. Gratis nummer: 0800 136 36 (24/7). Als glasbreukverzekerde hoeft u bij Carglass® niets te betalen. 

 

Vond u dit artikel interessant?