Zo betaalt u minder voor benzine en verspilt u geen druppel

Zo betaalt u minder voor benzine en verspilt u geen druppel

Op de weg - 26/01/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Is u zeker al opgevallen: de brandstofprijzen blijven de laatste jaren maar stijgen. Reden: ze hangen niet alleen af van de ruweolieprijs.
Er zijn ook accijnzen en belastingen. Die voor BOFAS, het Bodemsaneringsfonds voor tankstations. En die voor APETRA, een nv die voor België de strategische olievoorraden beheert. Voor het geval dat er een nationale of internationale crisis uitbreekt. En dan zijn er nog de distributiekosten.
De vraag is: hoe betaalt u nu zo weinig mogelijk voor uw brandstof? Lees even verder en tank meteen de allerbeste tips!


Brandstofprijs: lastig te berekenen

Brandstofprijzen worden voor bijna 70% bepaald door accijnzen, belastingen en energiebijdragen. De FOD Economie berekent deze prijzen dagelijks. Dus zelfs als de prijs van een vat olie daalt, zakt de prijs aan de pomp nauwelijks. Dat is normaal. Want de accijnzen stijgen. Ze staan los van de brandstofprijs – de btw niet overigens.


U moet ook weten dat de Belgische overheid de prijzen voor diesel en benzine wil gelijktrekken tegen 2018. Dat levert de schatkist 600 miljoen extra op. Ter info: in 2014 haalde de staat 4,8 miljard euro aan accijnzen binnen.


Hoe u minder betaalt voor benzine

© Brett Hondow op Pixabay


Het goedkoopste tankstation vinden? Leve apps en onlineplatformen!

Een verschil van 10 centiemen op bijvoorbeeld Super 98 betekent op een volle tank van 45 liter een verschil van 4,725 euro. Na één jaar bespaart u bij een volle tank per week 245,7 euro. Een mooie som! Het loont dus de moeite om even de onlineplatformen en apps te checken. Dé beste vergelijkingssite in België is carbu.com.


Wat betreft de kwaliteit van brandstof zit het goed in België. De FOD Economie controleert 2 keer per jaar alle 38.000 benzinepompen in ons land. De wettelijke normen worden zo goed als altijd gerespecteerd.


Wat doet Carbu.com nu precies?
  • vergelijkt alle tankstations
  • informeert de dag ervoor over de stijgende of dalende prijzen
  • toont de beste prijzen in België maar ook in Frankrijk en Luxemburg
  • geeft een overzicht van de prijzen per type brandstof
  • schetst de prognoses
  • laat u zien welke tankstations op uw route liggen of langs de autosnelwegen

Sterker nog: Carbu.com rijdt gewoon met u mee. U vindt de app in de AppStore.


Verzamel bij elke tankbeurt getrouwheidspunten

Sommige tankstations zijn partner van een of meerdere merken. Op die manier sprokkelt u bij elke tankbeurt punten voor uw getrouwheidskaart. Deze punten mag u inruilen hoe u wilt: bij de partner of in uw tankstation. Opnieuw een prima manier om geld te besparen op brandstof.


De goedkoopste brandstof vinden

© Welcomia - Freepik.com


Geen benzine verspillen is nóg goedkoper

Vanzelfsprekende tip: verkwist niet zomaar benzine. Met ecodriving oftewel energiezuinig rijden bespaart u 10 tot 15%.


Gaat u van wagen veranderen?
Check het verbruik en de CO2-uitstoot van de wagen die u voor ogen hebt. En stel uzelf de juiste vragen. U vindt ze in ons artikel Gaat u naar het Autosalon? Stel uzelf deze interessante vragen
.

Goed om te weten!

U speurt naar goede brandstofdeals? Wel, doe dan hetzelfde voor uw autoverzekering. Want ook daar kunt u flink wat geld besparen.


Vond u dit artikel interessant?