Let op voor motoren op de weg!

Let op voor motoren op de weg!

Op de weg - 20/02/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

 

In de lente halen de meesten onder ons hun motoren en scooters van stal om te genieten van de eerste mooie dagen. Een heel goed idee natuurlijk! Maar het is ook een feit dat we in april traditiegetrouw een van de twee grote pieken registreren van ongevallen met motoren.
 

De oorzaak? Enerzijds motorrijders die na de winter nog wat stram zijn en hun stuurreflexen moeten opfrissen. En anderzijds verstrooide automobilisten die het niet meer gewoon zijn om de weg met gemotoriseerde tweewielers te delen. Reden te meer om extra voorzichtig te zijn. Ethias geeft u 10 tips om de weg voor iedereen veiliger te maken.
 

Pas op voor ongevallen!

Bijna driekwart van de motorongevallen gebeurt tussen april en oktober, volgens VIAS institute. Met twee pieken: de ene in april en de andere in oktober. Vooral de eerste lenteweekends zijn gevaarlijk. Want na een lange winterperiode moeten motorrijders vaak opnieuw aan hun motor wennen.

 

Statistieken tonen ook aan dat motorongevallen gemiddeld 2 tot 3 keer dodelijker zijn dan bijvoorbeeld auto- of fietsongevallen.

 

Wie treft schuld?
In 32% van de gevallen is het de motorrijder die de controle over zijn machine verliest
. De oorzaken zijn een gebrek aan ervaring, overdreven snelheid, rijden onder invloed… Een te scherp genomen bocht is al voldoende voor een catastrofe.

 

Veiligheid motorrijders

© Christels      

 

Maar de schuld volledig bij de motorrijder leggen, zou de waarheid geweld aandoen. 30% van de ongevallen is namelijk te wijten aan verstrooidheid van de andere weggebruikers die de motorrijder niet opmerken. Bijvoorbeeld als deze links afslaat of invoegt.

 

De veiligheid van motorrijders op de weg belangt iedereen aan

Het is mogelijk om een verkeersvriendelijke en veilige rijweg voor iedereen te creëren. Met een beetje goodwill, hoffelijkheid en wederzijds respect. Laat ons dus samen de weg delen door deze 10 kleine tips te volgen.

 

Auto-motor: 10 tips om de weg te delen

 

5 aandachtspunten voor de automobilist:
 

 • Anticipeer! Als u een motorrijder ziet aankomen die zich tussen de auto's een weg baant, ga dan naar de rechterzijde van uw rijstrook om hem niet te hinderen.
 • Werp altijd een blik in uw achteruitkijkspiegel en controleer de dode hoek voor u van rijstrook verandert.
 • Gebruik uw richtingaanwijzer om aan te geven dat u links of rechts gaat afslaan.
 • Vermijd bruuske manoeuvres. Een auto die zonder te verwittigen van rijstrook verandert, is een nachtmerrie voor de motorrijder.
 • Controleer of de weg vrij is voor u uw portier opent.
   

En vooral, kruip even in de huid van de andere weggebruikers. Dat zal u helpen om hun moeilijkheden beter te begrijpen.

 

5 aandachtspunten voor de motorrijder:
 

 • Zorg dat u goed zichtbaar bent.
 • Blijf niet in de dode hoek van een auto.
 • Gebruik uw 4 richtingaanwijzers als u in het verkeer tussen stilstaande auto's slalomt.
 • Hou u aan de snelheidslimiet.
 • Vermijd gevaarlijk inhalen en overschrijd geen witte lijn.
   

En het spreekt voor zich dat u de bestuurders bedankt die u doorlaten. Dat doet altijd plezier.


Bekijk nog meer tips om als motard uw veiligheid te verhogen.

 


Afspraak op Dag van de Motorrijder op 25 maart 2018!
 

Ethias, partner van Dag van de Motorrijder

 

Een gratis check-up van uw motor na de winter? Kom naar de Dag van de Motorrijder. Niet te missen: het behendigheidsparcours onder begeleiding van professionele instructeurs. Een schitterend idee om snel opnieuw aan uw motor te wennen en uw rijreflexen op te frissen.

 

Waar kunt u terecht? In Antwerpen, Brugge, Kortrijk, Erpe-Mere, Sint-Niklaas, Malle, Hulshout, Brasschaat, Heusden-Zolder, Borgloon, Rotselaar en Zellik. Ethias is ook van de partij. Kom zeker eens naar onze stand en kijk of u als motorrijder goed verzekerd bent!

 

Vond u dit artikel interessant?