Van isolatie tot ledverlichting: 6 tips om energie te besparen in huis

Van isolatie tot ledverlichting: 6 tips om energie te besparen in huis

Woning - 26/01/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Gaat u bouwen of verbouwen? Neem dan uw tijd om de verschillende energieoplossingen met elkaar te vergelijken. Dat levert u heel wat voordelen op, vooral financieel. Ethias zet 6 slimme ideeën voor u op een rij én vertelt op welke premies u mag rekenen.


1. Begin bij het begin: licht uw energieverbruik door

Wanneer u de sleutels van uw nieuwe woning of appartement in handen krijgt, staat u te popelen om met de werken te starten. In alle drukte ziet u vaak een belangrijk detail over het hoofd: een doorlichting van het energieverbruik van uw nieuwe woonst. Nochtans heeft dit twee belangrijke voordelen:


 • U kent de zwakke punten van uw woning: hier verliest u veel energie.
 • U komt te weten met welke aanpassingen u minder energie verbruikt.

Besparen op energie, dat klinkt u vast als muziek in de oren. Wist u trouwens dat België in de top vijf staat van de grootste energieverbruikers in Europa (volgens cijfers uit 2015)? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Een energieaudit is niet verplicht voor particulieren, wel sterk aan te raden. De specialist brengt tijdens dit onderzoek de energievreters aan het licht. Hij vertelt u hoe u ze aanpakt - technisch én financieel. En het grootste voordeel? U bespaart op uw energiefactuur.


Meer weten? Lees hoe een energieaudit in Vlaanderen in z’n werk gaat. Woont u in Brussel? Op de website van Leefmilieu Brussel vindt u alle info.


2. Koopt u een nieuwe boiler? Hierop moet u letten

De verwarmingskosten lopen al snel op tot meer dan 50% van uw energiefactuur. Onderschat het belang van een goede én energiezuinige boiler dus niet. Kiest u voor mazout of gas? Een warmtepomp, of eerder biomassa of hout? Om u te helpen met een verwarmingssysteem dat aansluit aan uw noden, werpt u even een blik op de websites van de VREG of Energiesparen. Goed om te weten: u kunt ook verschillende verwarmingssystemen met elkaar combineren.


Zo gaat een condensatieketel op mazout goed samen met een zonneboiler. Hou zeker ook rekening met de plaats die het systeem inneemt. Denk bijvoorbeeld aan een mazoutketel of pelletketel. Voor deze twee installaties hebt u behoorlijk wat stockageruimte nodig.


Rekent u voor deze investering op premies?

Een nieuwe boiler is niet goedkoop. Gaat u voor een biomassaketel? Dan is de investering in het begin hoger dan wanneer u kiest voor een klassieke gas- of mazoutketel. In sommige gevallen krijgt u een premie van de overheid. Benieuwd of uw energiezuinig verwarmingssysteem in aanmerking komt? Bekijk snel de premievoorwaarden op de website van de Vlaamse overheid. Sommige premies dekken tot wel 30% van uw investering.


Bereken uw investering én premies

© Mindandi - Freepik.com


3. Goede isolatie: de basis van een geslaagd bouwproject

Gaat u bouwen of renoveren? Dan is goede isolatie niet meer weg te denken uit uw project. De isolatie van uw dak is een eerste belangrijk punt. Als consument levert dit een warmtevoordeel op van 30%. Hoewel het fiscaal voordeel - in de vorm van een belastingvermindering - voor dakisolatie aan het verdwijnen is, kunt u wel nog steeds een beroep doen op premies. Wilt u alles uit dit premiesysteem halen? Kies dan voor een efficiënte isolatie die ecologisch én duurzaam is. In Brussel bedraagt de premie tussen 15 en 25 euro per vierkante meter - berekend volgens uw gezinsinkomen. Kiest u voor natuurlijk isolatiemateriaal? Dan komt daar nog eens 10 euro per vierkante meter bovenop. Lees hier meer over het premiesysteem voor dakisolatie in Vlaanderen.


Na de isolatie van uw dak, richt u uw aandacht op de ramen. Wist u dat u maar liefst 15% warmte verliest via de ramen? Wanneer u het raamwerk van de vensters vervangt, verhoogt dat niet enkel het thermisch comfort. Ook de akoestiek in huis zal sterk verbeteren. Van plan om uw ramen of raamwerk te vernieuwen? In Vlaanderen zijn er interessante premies voor glas en schrijnwerk. Ook in Brussel kunt u rekenen op (een) premie(s): bekijk hier het overzicht.


De kers op de taart? De isolatie van uw buitenmuren. Met deze ingreep beschermt u uw woning helemaal tegen de buitentemperaturen en behoudt u makkelijker de binnentemperatuur. Wanneer u uw muren niet isoleert, verliest u ongeveer een derde van de warmte. Zonde! Woningen die gebouwd werden voor 1945 zijn zelden of nooit geïsoleerd. Maak dus werk van een geïsoleerde gevel en u zal merken dat de binnenruimtes beter verwarmd blijven. Ook voor dit type isolatie krijgt u subsidies van de overheid.


Denk ook aan de isolatie van leidingen. En zeker warmwaterleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. Isoleert u deze leidingen niet? Dan verliest u best wel een hele hoop energie. Stel: u hebt een niet-geïsoleerde leiding liggen van 1 meter. Dan bent u evenveel energie kwijt als een lamp van 60W die dag en nacht licht geeft. Oeps!


En als laatste tip: vergeet de vloerisolatie niet. Dit type van isolatie vermindert het warmteverlies en creëert een gezonde en comfortabele leefomgeving. Dit systeem regelt de vochtigheid en temperatuur in huis. Bovendien is er nog een groot voordeel: het vergroot het akoestisch comfort, vooral in oudere gebouwen.


Goed om te weten:
Voor sommige werken in huis rekent u op premies vanuit uw gemeente. Daarbovenop krijgt u soms ook premies van de regionale overheden. Vraag dus zeker advies!

Verlichting en keuze in lampen

© Juhasz Imre


4. Hier brandt de lamp!

Verlichting slorpt ongeveer 8% van het totale elektriciteitsverbruik in huis op. Denk daarom goed na voor u een lichtarmatuur bevestigt aan het plafond. Een eerste tip: kies voor ledverlichting. Dit is vandaag de energiezuinigste lamp op de markt. Per jaar kost een ledlamp u - als u ze één jaar lang één uur per dag gebruikt - 0,3 euro. Voor een gloeilamp betaalt u jaarlijks 2,8 euro. Vindt u een ledlamp toch wat duur? Laat u overhalen door de levensduur van deze lamp. Gemiddeld brandt een ledlamp tussen 15.000 en 25.000 uur, een gloeilamp brandt ongeveer 900 uur. Een spaarlamp is een waardig alternatief voor ledverlichting, al branden deze lampen ‘maar’ 7.000 uur. Hoewel spaarlampen erg spaarzaam en milieuvriendelijk zijn, lichten ze een pak trager op dan ledlampen. Dat maakt ze minder geschikt voor ruimtes waar u snel licht nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een toilet, kelder of hal.


Bedieningsscherm van een domoticasysteem


5. Domotica: een goede investering?

Domotica in huis, da’s vaak een hele hap uit uw budget. Hou er wel rekening mee dat de installatie van dit systeem niet goedkoop is. Wilt u bijvoorbeeld een lichtsysteem op basis van domotica laten installeren? Dan betaalt u in totaal 4000 euro (excl. plaatsing en btw).
Wilt u uw verwarmingssysteem, alarm en audiosysteem aansluiten op het netwerk? Dan mag u rekenen op deze bijkomende kosten:

 • Verwarming: 900 euro
 • Alarm: 1.500 euro
 • Audiosysteem: 2.000 euro


Maar deze investering is haar geld meer dan waard.


De voordelen van domotica op een rij:

 • U verhoogt het globale comfort in uw woning;
 • U bedient - vanop afstand - uw verlichting;
 • U regelt de binnentemperatuur via uw smartphone;
 • U schakelt al uw elektrische apparaten in één keer uit;
 • U vermindert uw sluipverbruik;
 • U activeert makkelijk uw apparaten wanneer het nachttarief van toepassing is;
 • U bespaart op uw totale energieverbruik;
 • U verhoogt het veiligheidsniveau van uw woning.

6. Groene én superisolerende materialen: een slimme keuze?

Wie bouwt of renoveert, kijkt bij de materiaalkeuze ook best eens naar ecologische alternatieven. Duurzaamheid wordt belangrijker. Deze ecologische materialen zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd én verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan de steeds kleinere ecologische voetafdruk. Daarnaast wordt het makkelijker om de materialen te installeren. Het allerbeste? Dat is de prijs, die blijft maar dalen. Als dat geen goed nieuws is voor wie wil besparen in huis! Hennepblokken zijn een mooi voorbeeld van een duurzaam bouwmateriaal. Dit product wordt geproduceerd op Belgische bodem en heeft deze voordelen:

 • Het zorgt voor een goede luchtkwaliteit;
 • Het is gemaakt uit natuurlijke grondstoffen die 100% recycleerbaar zijn;
 • Het zorgt voor een goede luchtvochtigheidsregeling;
 • Het weert warmte en geluid;
 • Het is makkelijk te installeren;
 • Het is mogelijk om premies aan te vragen voor dit materiaal (afhankelijk per regio).


Hou bij uw materiaalkeuze dus zeker rekening met de voordelen van ecologische materialen. Daarenboven heeft u recht op premies.


Goed om te weten:
Hebt u uw woning pas volledig gerenoveerd? Vergeet dan zeker niet om uw woningverzekering te herbekijken. Check even of bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen in de polis zitten. Is dat niet het geval, bekijk dan zeker de Woningverzekering van Ethias en haar uitgebreide dekking.
Vond u dit artikel interessant?