Wat is de ideale indeling van uw moestuin voor de lente?

Lees hier 10 moestuintips van tuiniers.

Wat is de ideale indeling van uw moestuin voor de lente?

Woning - 16/03/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

 

Niets smaakt beter dan groenten, fruit en kruiden die u zelf hebt geteeld. Hebt u nog geen moestuin? Leg er dit jaar dan een aan! U hebt er namelijk helemaal geen grote tuin voor nodig. Een klein, zonnig hoekje op uw balkon werkt ook prima. Maar wacht er niet te lang mee, want de lente is het ideale seizoen om uw moestuin aan te leggen. Dus haal uw spade en handcultivator uit de schuur en ga aan de slag!

 

Uw eigen moestuin, een uitstekend idee! Hebt u niet echt groene vingers? Is het enige plantje dat u in leven hebt weten te houden het basilicumplantje uit de supermarkt? Dan vraagt u zich nu vast af hoe u in hemelsnaam van uw eigen moestuin een succes gaat maken. Geen paniek! We leggen u de basisprincipes graag uit. En dan merkt u vanzelf dat het eigenlijk een peulenschilletje is. Maar wij zijn nog niet aan de nieuw patatjes: u moet er natuurlijk wél de nodige tijd en energie in steken.

 

Een moestuin voor tuiniers in de dop

 

#1: Blijf met beide benen op de grond

Maak het uzelf niet te moeilijk. Maximaal 50 m2 is een mooi oppervlak om mee te beginnen. Het moet namelijk wel leuk blijven. Hebt u veel ruimte? Dan zet u een klein tuinhuisje in uw tuin om uw tuingereedschap in op te bergen of een serre zodat u ook in de winter uw eigen gewassen verbouwt.

 

#2: Kies een strategische plek

Bij voorkeur met ligging op het zuiden of westen. Uw groenten en fruit hebben namelijk veel zon nodig: minstens zes uur per dag. Probeer er verder voor te zorgen dat uw moestuin op een relatief windstille plek ligt. En in de buurt van een kraan, zodat u uw gewassen eenvoudig water kunt geven. Ook uw benen zullen u daar overigens dankbaar voor zijn.

 

#3: Inspecteer de grond

Wat voor soort grond heeft u? Is de grond kleiachtig, leemachtig of zanderig, zuur of juist kalkachtig? Hou er rekening mee dat verschillende soorten planten verschillende soorten grond nodig hebben. Soms moet u de kiemen een handje helpen, bijvoorbeeld met wat compost of mest. En ook tuinaarde is erg belangrijk. Deze aarde zorgt er namelijk voor dat de kluit van uw jonge plantjes zich beter met de aarde in uw moestuin hecht en dat de wortels beter groeien en koloniseren in hun nieuwe omgeving.

 

#4: Ga niet staan wortel schieten

Aan het werk! Teken uw moestuin eerst uit op papier. Pak er dus een potlood bij en maak een ontwerp. Teken de verschillende bedden met daarin de gewassen die u graag wilt verbouwen. Deel eerst de groenten in die veel zon nodig hebben, daarna de groenten die langzaam groeien en uiteindelijk de groenten die juist snel groeien. Vergeet ook niet om paadjes tussen de bedden te maken, zodat u gemakkelijk overal bij kunt. Nog een tip: denk ook eens aan een vierkante moestuin. Of een verhoogde moestuin.

 

#5: Eet wat de pot schaft

Hebt u geen tuin? Oh oh! Gelukkig zijn er andere oplossingen zodat ook u van uw eigen verse en overheerlijke groenten en fruit geniet. Hebt u een balkon, een terras of een grote vensterbank? Er zijn verschillende gewassen die u gewoon in een bloembak, houten kistje of bloempot verbouwt, zoals aromatische kruiden, sla, tomaten en aardbeien. En wat dacht u van een verticale moestuin!
Wilt u meer originele ideeën opdoen? Bekijk dan deze video.

 

#6: Maak gebruik van het broeikaseffect

In een serre bepaalt u zelf wanneer het lente wordt en beschermt u uw zelf gezaaide zaadjes tegen de kou en andere weersinvloeden. Zo plukt u dus het hele jaar door de vruchten van uw harde werk. Welk materiaal kiest u voor uw serre? Hoewel glas het zonlicht beter doorlaat, is het wel kwetsbaarder en duurder dan plastic. Plastic is daarnaast steviger, maar wordt in de loop der jaren ondoorzichtig. Bepaal dus zelf wat voor u de beste optie is!

Moestuin in serre

© Free-Photos – Pixabay


Wist u dat...

Als er door een harde windstoot een afgebroken tak op het dak van uw serre valt, is Ethias de redder in noodweer! Als u uw woning bij ons heeft verzekerd, vallen uw serres en tuinhuisjes van maximaal 20 m2 namelijk automatisch onder uw brandverzekering. En u hoeft er niets extra's voor te betalen. Wat wil een mens nog meer!

 

#7: Oogst wat u gezaaid hebt

Het is allemaal wel tof en plezant, maar wat gaat u nu precies in uw moestuin planten? Als u ons 4de advies hebt opgevolgd, hebt u de indeling van uw moestuin al op papier gezet. Let wel dat niet alle groenten op hetzelfde moment geplant en geoogst moeten worden. Hebt u het gevoel dat u een appelflauwte gaat krijgen? Geen paniek! Maak een moestuinkalender en u zal zien dat alles meteen een stuk eenvoudiger wordt. Er zijn ook tal van nuttige apps, zoals de Makkelijke Moestuin en de Moestuinder.

 

Oogst wat je gezaaid hebt: radijzen

© PublicDomainPhotos - PixabayomainPictures


Wist u dat ...

Volgens de meeste tuiniers heeft de maan veel invloed op het groeiproces van onze gewassen. Echt waar! Optimaal van de goede invloeden van de maan profiteren? Volg dan deze basisprincipes voor tuinieren met de maan: plant wortelgewassen tijdens het laatste kwartier, vruchtgewassen tijdens het eerste kwartier en sla en bladgroenten bij volle maan. Moet u de planten verpotten en de aarde bewerken en bemesten? Doe dat dan bij voorkeur tijdens het laatste kwartier. Vindt u dit allemaal maar ingewikkeld klinken? Gebruik dan een van de volgende handige apps: de Makkelijke Moestuin en de Moestuinder.

#8: De kiem leggen voor een mooie moestuin

Zaaien of planten? Goede vraag! Zaden zijn goedkoper. Maar u moet er al vrij vroeg in het seizoen mee aan de slag, omdat de zaden eerst moeten ontkiemen en groeien voordat u ze in aarde kunt planten. Nog beter is het als uw serre op een zonnige plek staat!

Hebt u geen groene vingers? Bekijk de tips van een expert.

 

Bij het tuincentrum koopt u allerlei verschillende soorten planten. Het is belangrijk pas te beginnen met planten wanneer de grond niet meer te koud is, dus wacht tot de periode waarin het kan vriezen voorbij is. De eerste dagen na het planten zijn cruciaal: uw planten moeten zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Maar hopelijk groeit alles als kool. Weet u trouwens hoe en wanneer u verschillende soorten kool het best plant en oogst? Bekijk deze tutorial voor een gedetailleerde uitleg!

 

#9: Voorkom dat uw moestuin een slagveld wordt

Sommige gewassen gaan niet goed samen, zoals munt en wortel of dille en venkel. Andere gewassen zijn daarentegen twee handen op één buik, denk aan tomaat en basilicum of bonenkruid en bonen. Help! Zorg ervoor dat u weet welke planten wel en niet samen gaan, en zet planten samen die een goede invloed op elkaar kunnen hebben. Het resultaat? Welig tierende gewassen en een tuin die helemaal openbloeit!

 

#10: Hark uw oogst bij elkaar

Hark er lekker op los. In de tuin is goed gereedschap onmisbaar. U kunt beter investeren in een paar basisgereedschappen van goede kwaliteit dan tal van goedkope prullen aanschaffen. Het volgende tuingereedschap mag in uw tuin zeker niet ontbreken.
 

© Pxhere

 

  • Om de aarde te bewerken: een spade, een handcultivator (soort kromme vork), een schop, een kleine hak of een schoffel en een hark.
  • Om te zaaien en te planten: touw, een zaaizak, een pootstok, een verplantschopje, een zeef en naambordjes voor de planten.
  • Om uw moestuin te onderhouden: een gieter (of een tuinslang), een kruiwagen, een mes, handschoenen en rubberen laarzen.

 

Wilt u nog meer over het onderwerp weten?

Hebt u nog een aantal vragen waarop u het antwoord wilt weten voordat u de handen uit de mouwen steekt?

 

Via deze apps, websites en tutorials vindt u gegarandeerd het antwoord!

 

Apps voor tuiniers in de dop:

- Moestuinder (app Apple Store en Google Play)

- Mijn Tuin (app Apple Store en Google Play)

               

Websites om de sterren van de hemel te tuinieren:

Pokon

Mijn Tuin

MijnMoestuinKalender

 

Tuiniers op sociale media:

Angelo Dorny

Robby Sallaets

Rosalien

 

Videokanalen met heel veel nuttige tutorials:

Angelo Dorny

Tom Deseyn

 

Vond u dit artikel interessant?