Uw tuinkruiden zelf kweken: kinderspel!

Uw tuinkruiden zelf kweken: kinderspel!

Woning - 19/03/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email


Mmmmm, niets prettigers dan uw hapjes en slaatjes op smaak te brengen met zelfgekweekte en versgeplukte tuinkruiden. Hebt u geen tuin? Geen probleem! Er zijn verschillende manieren om zelf kruiden te kweken. Op uw balkon, terras, vensterbank en zelfs binnen. Verse kruiden altijd binnen handbereik? We leggen u uit hoe u dat doet.

 

Welke kruiden kiezen?

Geef de voorkeur aan aromatische kruiden die u vaak in de keuken gebruikt. En een eerste tip: kijk hoeveel water en licht ze nodig hebben. Want alles zal afhangen van de plaats waar u ze wilt planten of zaaien.
 

Niet alle planten hebben dezelfde levenscyclus.

Sommige zijn eenjarig: ze bloeien maar één keer en moeten elk jaar worden vervangen. Voorbeelden van eenjarige kruiden zijn dille, basilicum, bieslook, koriander, peterselie, marjolein en kervel. Terwijl andere vaste of overblijvende planten zijn. Ze bloeien jaar na jaar, zoals bijvoorbeeld salie, munt, rozemarijn, lavendel, tijm, laurier, oregano, bonenkruid, zuring, dragon, verbena of citroenmelisse.

 

Bepaalde kruiden zijn gek op de zon: dille, basilicum, tijm, salie, oregano, rozemarijn, koriander, citroenverbena of bonenkruid. Maar let op dat peterselie, bieslook, citroenmelisse, laurier, munt of kervel niet in de volle zon staan. Dit zijn schaduwplanten.

Wat hun waterbehoefte betreft, zijn er dorstige kruiden die graag regelmatig water krijgen. We denken aan basilicum, koriander, peterselie, zuring, bonenkruid en bieslook. Anderen houden van droge grond en hebben maar af en toe water nodig, zoals laurier, tijm of rozemarijn.

 

U leest best de aanbevelingen op de pot of op het zaadzakje, of vraagt advies in uw tuincentrum.

 

Hoe uw fijne kruiden groeperen? 

Kruiden leven in het algemeen goed samen. Een leuk idee is om de mediterraanse planten samen te zetten. Want zowel tijm, rozemarijn, oregano, marjolein, laurier als salie hebben nood aan veel zon (plek gericht op het zuiden) en aan een schrale, goed doorlatende bodem. Ze verkiezen immers een drogere grond.

 

Een andere tip is om dragon, peterselie, zuring en bieslook samen te planten. Deze kruiden houden van een vochtige grond (zoals in de moestuin) en matig zonlicht. Ze zijn dus voor elkaar gemaakt!

 

De volgende 2 aromaten moet u in elk geval alleen planten: munt, een kruid dat de neiging heeft om te woekeren en zijn buren te verstikken, en basilicum, omdat deze plant veel meer water nodig heeft dan zijn soortgenoten.


Groepeer de tuinkruiden met dezelfde behoefte aan water en licht - Ethias

 

Zaaien of planten?

Het eenvoudigste is om kruiden te verpotten. U koopt in het tuincentrum (niet in de versafdeling van uw supermarkt!) jonge potplantjes, die u daarna gewoon plant (zonder pot, natuurlijk).

 

Als u veel geduld hebt en niet bang bent om een risico te nemen (want dit werkt niet altijd even goed, vooral als u een beginneling bent), kiest u voor zaden, die iets goedkoper zijn. U koopt ze in zakjes, of misschien krijgt u ze wel van vrienden of buren die de zaadjes van hun eigen planten hebben geoogst.

 

Het makkelijkste is om potgrond voor kruiden te gebruiken, die is perfect voor alle kruiden (behalve tijm omdat deze plant een meer zanderige grond verkiest). Deze humus is gebruiksklaar, u hoeft er niets meer aan toe te voegen.

 

Wanneer planten?

Een goede raad: maak gebruik van een plantkalender zoals deze hier. Maar eigenlijk kunt u tuinkruiden bijna het hele jaar door kweken, als ze maar binnen op een vorstvrije plek staan. Bovendien maken ze uw keuken of woonkamer gezelliger.

 

Is het een goed idee om kruiden in een serre te kweken?

Absoluut. Uw kruidenpotten zijn op die manier uitstekend beschermd tegen te veel water of vriestemperaturen. En u zult langer oogsten. Kweek bij voorkeur uw kruiden in potten. Want zoals u nu weet, verdragen ze niet allemaal dezelfde hoeveelheid zon of water. U verplaatst de potten dan makkelijker.

 

Wist u dit?

Bij Ethias dekt uw brandverzekering automatisch de schade aan uw serre of tuinhuisje van max. 20 m²! Heeft een storm de ruiten van uw serre vernield? Geen nood, Ethias vergoedt de schade. Wat een opluchting!

 

 

Geen tuin?

Geen nood! Kruiden groeien praktisch overal. Ook op uw terras, balkon, vensterbank, en zelfs binnen. Ze hebben alleen een minimum aan licht nodig - idealiter tussen 6 en 8 u (indirect) zonlicht per dag - en voldoende frisse lucht. U hebt enkel potgrond en een bloembak of enkele leuke bloempotten (van minimum 15 cm diep) nodig.

Leg wat kleikorrels of grind op de bodem voor een goede drainage, vul aan met een flinke laag speciale potgrond, plaats uw ontpotte plant erin en eindig met potgrond. Let op, de wortels mogen niet boven de aarde uitsteken. Vergeet ook niet om uw plant genoeg water te geven. Laat uw creativiteit de vrije loop voor de inrichting van uw kruidentuintje: hangpotten, een minimoestuin in kratjes of verticaal, in de vorm van een kruidentoren, alles kan. En waarom niet een kruidentuin in flessen? Origineel!
 

Tuinkruiden zelf kweken

 

Hoe uw kruiden onderhouden?

Kruiden blijven het hele jaar goed, als u ze maar voldoende water en zonlicht geeft. De bladeren worden kleiner en de stengels langer? Niet genoeg zonlicht! Er verschijnen vlekken op de bladeren? Dan krijgt de plant juist te veel zon.

 

Wilt u uw kruiden in de keuken gebruiken? Het is beter af en toe wat te plukken dan alles in één keer te oogsten. Neem de blaadjes die u nodig hebt en begin bovenaan de plant. Knip net boven het blad, en laat aan de basis van de plant altijd wat bladeren over.

 

Kruiden bewaren? Droog ze of vries ze in.

  • Invriezen: knip of hak de kruiden fijn (bijvoorbeeld peterselie of kervel), verzamel ze in een plastic zakje of doosje (met vermelding van de inhoud en oogstdatum) of in een ijsblokjesvorm die u erna overgiet met olijfolie, en vries ze onmiddellijk in.
  • Drogen: knip de takken van uw kruidenplanten, maak er een bosje van, maak vast met een touw en hang ze met het hoofd naar beneden op een droge, geventileerde en donkere plek op. Bepaalde kruiden laten zich makkelijker drogen dan andere, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn of oregano.

Nu weet u alles wat u moet weten. Tijd om naar het tuincentrum te gaan!

 

Begint u een passie voor tuinieren te ontwikkelen? Leg een moestuin aan! Lees onze tips en trucs.

 

Vond u dit artikel interessant?