Wat dekt een Woningverzekering?

Wat dekt een Woningverzekering?

Woning - 27/02/2019
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Image(s) licensed by Ingram Image
 

Uw woning goed beschermen met een verzekering? Een slimme beslissing! Maar wat dekt deze verzekering precies? En in welke situaties kan u op Ethias rekenen? We vertellen u er alles over!

 

U bent eindelijk thuis! Uw eigen droomhuis waar u doet en laat wat u zelf wil. Maar simpel was het zeker niet: u hebt jarenlang gezocht naar deze geweldige plek. En u hebt al even lang moeten sparen om dit huis te kunnen kopen. Stel dat er plots een boom op uw huis zou vallen tijdens een storm of een brand uitbreekt: het zou uw droom wel eens flink in de war kunnen sturen … Of toch niet?

 

Een Woningverzekering en een Brandverzekering ... is dat niet hetzelfde?

Ja en neen. Zo maken we bij Ethias een onderscheid tussen 2 verschillende types van brandverzekering: eentje voor eigenaars (de Woningverzekering) en eentje voor huurders (Huurdersverzekering). Voilà, zo simpel is het.

 

Waarvoor mag ik rekenen op mijn Woningverzekering?

Dit zit er in de basiswaarborg:

 • Brand
 • Waterschade
 • Ontploffing of implosie, rook en roet, schroeischade
 • Stookolieschade
 • Huiszwam
 • Breken en barsten van glas
 • Natuurrampen (overstroming, aardbeving, terreinverzakking of - verschuiving)
 • Storm, hagel en sneeuw- of ijsdruk
 • Ontdooiing
 • Aanstoting
 • Elektrocutie van huisdieren
 • Arbeidsconflicten, aanslagen en daden van terrorisme
 • Beschadiging van onroerende goederen
 • Burgerlijke Aansprakelijkheid gebouw

 

Bovenstaande gevaren worden gedekt via de basiswaarborg. Maar misschien hebt u bijkomend voor de optie Diefstal en vandalisme gekozen? Of Onrechtstreekse Verliezen of Rechtsbijstand? Een basiswaarborg + een optie = slapen op beide oren!

 

Zoals wel vaker het geval is bij contracten, zijn er enkele specifieke uitzonderingen en beperkingen op het niveau van de schadevergoedingen. Maar maak u geen zorgen: bij Ethias is alles héél transparant: onze uitsluitingen staan niet in kleine (onleesbare) lettertjes onderaan de pagina. Kijk maar eens naar deze samenvatting.

 

Gedekt of niet gedekt: that’s the question!

Laten we de theorie even omzetten naar de praktijk aan de hand van enkele treffende én verduidelijkende voorbeelden:

 

 1. 1. Een storm maakt het bont!

“Door een hevige storm raakten enkele dakpannen los en nu sijpelt het regenwater door mijn plafond. Kan ik op mijn verzekering rekenen?” Het antwoord is simpel: ja. Dit schadegeval is gedekt door uw verzekering (stormschade of bliksem). Wordt het speelhuisje van uw kinderen beschadigd door een hevige rukwind? Omdat het niet vastgemaakt is aan een gebouw, is het niet gedekt. Hebt u stormschade? Dan moet u dit even lezen.

 

 1. 2. Een dief gaat aan de haal met uw wagen

“Er is ingebroken in mijn woning en de dief nam mijn autosleutels mee. Niet veel later reed hij met mijn wagen van de oprit.” Jammer genoeg is de diefstal van uw wagen niet gedekt door de Woningverzekering (zelfs niet met de optie Diefstal en Vandalisme). Als dit gebeurt, kijkt u best even het contract van uw Autoverzekering na. De kans is groot dat u via deze verzekering gedekt bent tegen autodiefstal. Voor de gebroken tegel en het geforceerde deurslot kunt u wel rekenen op uw Woningverzekering. Bekijk hoe u uw woning nog beter kan beveiligen.

 

 1. 3. De kerstverlichting vat vuur

“Ik was vergeten om de kerstverlichting uit te doen. Niet veel later werd ik wakker: niet door de voetstappen van de Kerstman, maar door een brandgeur in mijn woning …” Vuur in uw woning? Dit wordt gelukkig gedekt door uw Woningverzekering. Is uw woning na een brand tijdelijk onbewoonbaar? Ethias helpt u bij het vinden van een dak boven uw hoofd. Oef! Pssst: bekijk hoe u het tijdens de feestdagen veilig houdt in huis.

 

 1. 4. “Ik had net mijn raamkozijnen geschilderd. Terwijl ik de verfresten van de ruit aan het krabben was, zag ik dat ik het glas flink had beschadigd. De ene kras na de andere!” Kan u hiervoor rekenen op uw Woningverzekering? Dit is één van de uitzonderingen: krassen en afschilfering van de beglazing zijn niet gedekt. Gooit uw oogappel per ongeluk een bal door de glazen deur in uw living? In dat geval mag u wel gerust zijn en neemt Ethias de schadekosten op zich.

 

Wat te doen bij schade in uw woning?

Ethias vertelt u welke 6 stappen u moet volgen.

 

Kan u online uw schade aangeven?

Dat kan! Gewoon even klikken.

 

Is uw woning onbewoonbaar verklaard na schade?

Kan u niet meer naar huis na een serieus ongeluk (bijvoorbeeld een brand of een overstroming) in uw woning? Ethias springt voor u in de bres en reserveert een kamer in een hotel in de buurt. Hier mag u tijdelijk verblijven tot er meer duidelijkheid is over uw thuissituatie. En dat is nog niet alles. Ethias staat namelijk 24u/24, 7d/7 voor u klaar en zorgt dat er bewaking is bij u thuis tijdens uw afwezigheid. Hebt u een voorschot nodig of zou u wel familiehulp kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname)? Ethias regelt het voor u!

 

Wist u dat uw Woningverzekering ook het kot van uw kind dekt?

Het is niet nodig om twee aparte verzekeringen af te sluiten (zelfs wanneer de kotbaas er een beetje moeilijk over doet). Een aparte verzekering nemen, dat zou echt een verspilling van tijd, energie en geld zijn! Zit uw kind op kot in het buitenland tijdens een Erasmus-uitwisseling? Geen paniek: ook zijn of haar kot in het buitenland valt onder uw Woningverzekering. Er zijn wel twee voorwaarden waar u rekening mee moet houden:

 

 • Uw kind moet nog steeds op uw adres gedomicilieerd zijn;
 • Uw woning werd opgegeven bij de verzekeraar als hoofdverblijfplaats.

 

Lees meer over de brandverzekering voor koten.

 

En wat als u schade toebrengt aan een gehuurde vakantiewoning?

Ook op dat moment kan u rekenen op de Woningverzekering van Ethias! Breekt u per ongeluk een raam of vergeet u het kraantje in de badkamer dicht te draaien? Uw verzekeraar neemt de herstellingskosten voor zijn rekening. Bovendien hoeft u geen franchise te betalen, tenzij de schadekosten lager zijn dan 258,70 euro. Wat een geluk!

 

Meer weten over schade aan vakantiewoningen? Hier moet u zijn!

 

Vond u dit artikel interessant?