Vilvoorde

OCMW Vilvoorde

Project: Schoolmenu tegen honger

Vilvoorde is de jongste stad van Vlaanderen, onze basisscholen verwelkomen elke dag ongeveer 5500 kinderen en jongeren. Bijna één op de vier groeit op in een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Al jaren krijgen we signalen dat kinderen met lege of ongezonde brooddozen naar school komen. Met een lege maag kan niemand goed leren. Het Sociaal Huis (OCMW)* steekt daarom de handen uit de koksvestmouwen en biedt een menu aan om de scholen te ondersteunen en samen een antwoord (lees: vol bord) te bieden tegen honger en kinderarmoede.
(* In 2019 werden OCMW Vilvoorde en stad Vilvoorde één organisatie. Het OCMW gaat sindsdien verder onder de naam Sociaal Huis)

map

‘’

Het is voor veel mensen onbegrijpelijk dat er nog kinderen zonder eten naar school vertrekken of  ‘s middags met een lege brooddoos de middagpauze doormaken. Het is echter ook in onze welvarende regio anno 2022 een pijnlijke realiteit voor veel van onze kinderen. En wat erger is, is de vaststelling dat deze groep eerder groter i.p.v. kleiner wordt. Het siert Ethias dan ook ten zeerste dat ze niet enkel oog heeft voor deze problemen, maar er ook daadwerkelijk probeert er iets aan te doen.

Hans Bonte

Burgemeester Vilvoorde

Via een divers ondersteuningspakket en nabije hulp biedt het OCMW de nodige ruimte zodat scholen kunnen meewerken aan de structurele strijd tegen armoede. Dit is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen onderwijs en welzijn.

Katty Creytens

Jurylid - Netwerk Tegen Armoede ‘’