FR

OCMW Assesse

Project: Niet praten met mensen die je niet kent?

Jongeren die op de vlucht zijn naar Europa maken armoede, geweld en ontbering mee. Het enige positieve eraan is dat ze overleven. OCMW Assesse wil daar met het MENA-centrum nog wat positiefs aan toevoegen. We geven de jongeren een toevluchtsoord, een minimum aan veiligheid en menselijkheid.

Hoe kunnen we nog een stap verder gaan en hen helpen om in een onbekende omgeving weer recht te krabbelen?

Dromen en humor.

Dromen en humor geven mensen eigenwaarde en een identiteit. We willen de jongeren op die manier helpen de opgedane trauma’s en ervaringen om te zetten in (opnieuw) iets positiefs.

map

‘’

Winnaar van de Ethias Youth Solidarity Awards! Elk woord is een welkome schijnwerper op de solidariteitsinvesteringen van ons OCMW. Het prestige van dergelijke onderscheiding staat ten dienste van een gemeenschappelijke overtuiging: de bevordering van jongeren die ons zijn toevertrouwd, dat betekent laureaten voorbereiden op de uitdagingen van morgen. Het enthousiasme dat door onze– a priori eenmalige – voorstellen wordt gewekt, zet ons ertoe aan er verder in te vliegen. Wij danken dan ook de leden van de jury voor hun vertrouwen in onze bedoelingen. De ons geboden mogelijkheid om actie te ondernemen is zowel een erkenning als een vereiste. Dank u dat u ons hiervoor erkenning geeft!

OCMW Assesse

‘’

Het is een project gebaseerd op onderzoek naar de veerkrachtfactoren van jongeren – voornamelijk niet-begeleide minderjarigen uit Afghanistan en Afrika – die zeer pijnlijke ervaringen met zich meedragen. De originele aanpak brengt jongeren in contact met andere jongeren uit de buurt (scouts) door gebruik te maken van een instrument waarmee ze zeer vertrouwd zijn: de smartphone. Daarbij slaan ze ook de handen uit de mouwen door te werken in de tuin.

Françoise Pissart

Jurylid - Koning boudewijnstichting