fr

Ethias Youth Solidarity Awards: de 18 OCMW's die €450.000 zullen verdelen om de armoede onder jongeren te bestrijden, zijn bekend

2021_10_EYSA_Oasis_News

102 projecten ingediend door 130 OCMW's, 18 bekroond! Via zijn Ethias Youth Solidarity Awards kent Ethias 450.000 euro toe aan 18 Belgische OCMW's om hen te helpen in de strijd tegen jeugdarmoede. De verzekeraar maakte de winnaars bekend tijdens een ceremonie die op woensdag 23 maart 2022 live werd uitgezonden via zijn social media.

In totaal hebben 130 OCMW's, d.w.z. één op de vijf Belgische OCMW's, een project ingediend voor deze grootschalige actie. De onafhankelijke jury, bestaande uit 6 vooraanstaande vertegenwoordigers uit de academische, institutionele en verenigingswereld, onder voorzitterschap van mevrouw Béa Cantillon, hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen, beraadslaagde en selecteerde 18 projecten. Zij zullen door Ethias worden gesubsidieerd voor een bedrag van 15.000 tot 50.000 euro, afhankelijk van de inwonersaantallen van de gemeente van elk OCMW.

Wie zijn de 18 laureaten?

De 10 OCMW's (minder dan 10.000 inwoners) die elk €15.000 zullen ontvangen

  • Anthisnes: Naar ondersteunend ouderschap
  • Assesse: Niet met mensen praten die je niet kent?
  • Aubel: De eerste stap
  • Hoegaarden: Huiswerkbegeleiding voor kwetsbare jongeren
  • Les Bons Villers: Een dak boven je hoofd
  • Sankt Vith: Van nul herbeginnen
  • Sombreffe: Springplank naar werkgelegenheid
  • Trooz: Een ruimte aan mogelijkheden
  • Vielsalm: Het ‘stap-voor-stap’ platform
  • Vorselaar: Strijden tegen generatiearmoede in de gemeenschap

 

De 5 OCMW’s (10.000 tot 30.000 inwoners) die elk €30.000 zullen ontvangen

  • Borgworm: Huisvesting als basis voor de volledige inclusie van kwetsbare jongeren
  • Chaudfontaine: Reservewielen
  • Eeklo: Kwetsbare jonge gezinnen in contact brengen met plaatselijke voorzieningen en faciliteiten
  • Kruibeke: Alle kinderen, alle kansen
  • Sint-Agatha-Berchem: Streek zonder langdurig werklozen

 

De 3 OCMW’s (meer dan 30.000 inwoners) die elk €50.000 zullen ontvangen

  • Etterbeek: Pass'âge - Project Autonomiehuizen
  • Vilvoorde: Een schoolmenu tegen de honger
  • CAW Zuid-West-Vlaanderen: Oprichting van 9 afdelingen voor vroegtijdige opsporing van armoede

Een concrete burgeractie: durf een speler in de verandering te zijn

Door duurzaamheid in alle aspecten van zijn producten en activiteiten te integreren, wil Ethias ten volle deelnemen aan de transitie naar een nieuwe wereld.

Uit een enquête, die in opdracht van Ethias werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Indiville, blijkt dat drie op de tien jonge Belgen al armoede hebben gekend, maar ook dat meer dan een kwart (27%) van de Belgische bevolking jonger dan 30 jaar al eens bij een OCMW heeft aangeklopt.

Geconfronteerd met deze dubbele vaststelling lanceerde Ethias in het najaar van 2021 de Ethias Youth Solidarity Awards, met als doel de Brusselse, Waalse, Vlaamse en Duitstalige OCMW's concreet te ondersteunen in hun acties ter bestrijding van jeugdarmoede. Er werd een oproep tot het indienen van projecten gedaan aan de OCMW's van het land, en met succes, want niet minder dan 102 projecten, gedragen door 130 OCMW's, werden door de verzekeraar ontvangen. De bekroonde projecten zullen concrete steun bieden aan jonge Belgen in moeilijke situaties. Of het nu gaat om toegang tot studie, cultuur of de arbeidsmarkt, het doel is onmiskenbaar hen te ondersteunen en hun dagelijks leven te verbeteren.

Voor Ethias illustreert de toevloed aan aanvragen de realiteit van de onzekerheid waarmee een groot deel van de jonge bevolking van ons land te kampen heeft, en meteen ook de relevantie van zijn initiatief.

Meer informatie over wat deze OCMW's zullen uitbouwen via de Ethias Youth Solidarity Awards?

De 10 OCMW's (minder dan 10.000 inwoners) die elk €15.000 zullen ontvangen:

  • Anthisnes: Naar ondersteunend ouderschap - Veel ouders die in armoede leven, zijn niet langer in staat hun verantwoordelijkheid te nemen of hun bestaan te ontkennen. Hun kinderen zijn de dupe, wat op zijn beurt hun moeilijke sociale situatie verergert. Met dit project opent het OCMW een leemte en neemt het de rol van ouder op zich.
  • Assesse: Niet met mensen praten die je niet kent? Jongeren die naar Europa vluchten, worden blootgesteld aan extreme armoede. Dromen en humor geven mensen eigenwaarde en een identiteit. Het OCMW van Assesse wil jongeren helpen zodat hun trauma's en ervaringen worden omgezet in iets positiefs.
  • Aubel: De eerste stap - Met dit project reikt het OCMW van Aubel de helpende hand aan geïsoleerde jongeren in hun gemeenschap. Ze wil hen helpen hun plaats in onze samenleving te vinden en hen steunen bij hun eerste professionele stappen.
  • Hoegaarden: Huiswerkbegeleiding voor kwetsbare jongeren - Onderwijs speelt een belangrijke rol in de toekomst van onze kinderen. In samenwerking met de Huiswerkbrug huiswerkschool wil het OCMW Hoegaarden elk kind de kans geven om zich te ontplooien door zijn of haar werk op school.
  • Les Bons Villers: Een dak boven je hoofd - Een bed, een bad en brood: de drie basisvoorwaarden voor een menswaardig bestaan. Met dit project verbindt het OCMW van Bons Villers zich ertoe deze eerste voorwaarde in zijn gemeente te vervullen.
  • Sankt Vith: Van nul herbeginnen - In tegenstelling tot spelconsoles, heeft het leven geen reset-knop als het misgaat. Behalve in Sankt Vith. Door middel van beschermde huisvesting en een gezamenlijke analyse van de complexe levenssituatie, stelt het OCMW gemotiveerde jongeren in staat een nieuwe start te maken, vrij van fouten uit het verleden. Op die manier helpt het OCMW hen om hun weg te vinden in de nabije toekomst.
  • Sombreffe: Springplank naar werkgelegenheid - Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om een baan te vinden zonder rijbewijs. In samenwerking met een maatschappelijk werker en een erkende rijschool biedt het OCMW een rijbewijstraining aan voor jongeren (18-30 jaar) in de gemeente.
  • Trooz: Een ruimte aan mogelijkheden – De "Espace des possibles" creëert een sociaal gezondheidscentrum voor een precair publiek. Eenoudergezinnen en jonge volwassenen die hun plaats in de maatschappij zijn kwijtgeraakt en niet goed zijn aangesloten op het officiële sociale zorgstelsel zijn welkom.
  • Vielsalm: Het ‘stap-voor-stap’ platform - Samen, stap voor stap uit de kinderarmoede. Samen met meer dan 20 partners zal een platform van diensten worden opgezet om kinderarmoede te voorkomen en te bestrijden.
  • Vorselaar: Aanpakken van generatiearmoede in de gemeenschap – De gemeente heeft een gemeentefonds opgericht om kinderarmoede te ondersteunen en te bestrijden en wil nu met deze middelen structureel aan de slag door middel van een 10-punten actieplan.

 

De 5 OCMW’s (10.000 tot 30.000 inwoners) die elk €30.000 zullen ontvangen:

  • Borgworm: Huisvesting als basis voor de volledige inclusie van kwetsbare jongeren - In Borgworm groeien veel jongeren (18-25 jaar) op in erbarmelijke omstandigheden. Het aantal daklozen en slecht gehuisveste mensen neemt toe. Het OCMW van Borgworm is ervan overtuigd dat toegang tot degelijke huisvesting de basis is om het omgekeerde te bereiken: sociale inclusie.
  • Chaudfontaine: Reservewielen - Een project dat jongeren met psychische problemen in staat stelt op het rechte pad te blijven. In samenwerking met AMO Re'Source en Nova MJ wil het OCMW deze jongeren versterken. Het OCMW dringt door tot in het hart van de wijken van Chaudfontaine en biedt een mobiele ruimte voor discussie en uitwisseling van ideeën.
  • Eeklo: Kwetsbare jonge gezinnen in contact brengen met plaatselijke voorzieningen en faciliteiten - Een kwart van de pasgeborenen in Eeklo groeit op in een kansarm gezin. Om dit tegen te gaan, wil het OCMW van Eeklo de kinderarmoede actief bestrijden. Met dit project willen we mensen leren om hun sociale basisrechten af te dwingen.
  • Kruibeke: Alle kinderen, alle kansen - Via dit project zal het OCMW van Kruibeke, in samenwerking met de scholen en de gemeente, een structurele aanpak toepassen om extreme armoede in al haar facetten aan te pakken.
  • Sint-Agatha-Berchem: Streek zonder langdurig werklozen - De werkloosheid onder jongeren tussen 18 en 30 jaar in de wijk Cité Moderne is hoog. Het OCMW onderneemt stappen om dit probleem aan te pakken. Met het project "Territoire Zéro Chômeur de Longue Durée" wil zij jongeren mobiliseren en hun vertrouwen teruggeven.  

 

De 3 OCMW’s (meer dan 30.000 inwoners) die elk €50.000 zullen ontvangen

  • Etterbeek: Pass'âge - Project Autonomiehuizen - Twee autonome huizen bieden tijdelijk onderdak voor een periode van 6 tot 12 maanden aan jongeren (18-25 jaar) in moeilijke omstandigheden. Het project "Pass'âge" leert jongeren in een gemeenschap te leven, helpt hen zelfstandig te worden en stelt hen in staat zich te ontwikkelen door middel van verschillende thematische workshops.
  • Vilvoorde: Een schoolmenu tegen de honger – Geen enkel kind kan naar school met een lege maag. Een op de vier gezinnen heeft financiële problemen en veel kinderen komen op school met lege of ongezonde lunchtrommeltjes. Het OCMW biedt daarom een vol bord aan om de honger onder kinderen te bestrijden.
  • CAW Zuid West Vlaanderen: Oprichting van 9 afdelingen voor vroegtijdige opsporing van armoede - Lokaal project voor, door en met jongeren in Kortrijk en Menen om armoede te bestrijden met de oprichting van 9 relaisstations in de regio.
Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer