Dit moet altijd in uw auto liggen als u geen boete wilt

Dit moet altijd in uw auto liggen als u geen boete wilt

Op de weg - 08/06/2018
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

© Pxhere

 

Wat moet er verplicht in uw auto liggen als u niet in overtreding wilt zijn en geen gepeperde boete wilt betalen? En in het buitenland? Is uw rijbewijs overal geldig? Wist u dat radarverklikkers in Frankrijk verboden zijn, dat in Italië een fluohesje per passagier verplicht is en u in Spanje een reservebril moet hebben? We bekijken alle regels van dichterbij.

 

UW PAPIEREN ALSTUBLIEFT!

Let op, kopietjes worden bij een controle niet aanvaard. Alleen originele documenten zijn geldig. Een kopie bij u houden mag natuurlijk altijd.

 

Boorddocumenten die u moet voorleggen bij een (politie- of technische) controle:

 • De groene kaart = uw verzekeringsbewijs
 • Het inschrijvingsbewijs van het voertuig, afgeleverd door de DIV
 • Het certificaat van overeenstemming, afgeleverd door de constructeur
 • Het bewijs van technische keuring, zodra uw auto 4 jaar oud is

 

Documenten van de bestuurder:

 • Uw identiteitskaart (of uw paspoort). Dit geldt ook voor de passagiers..
 • Uw rijbewijs

 

Niet verplicht maar sterk aanbevolen:

 • Een blanco Europees aanrijdingsformulier
 • Het nummer van uw verzekeringscontract
 • Het handboek van de constructeur met de gebruiksaanwijzing van de auto

 

Vergeet de volgende zaken niet achter uw voorruit te plaatsen:

 • Uw bewonerskaart (als er in uw buurt betaald parkeren geldt)
 • Uw LEZ-dagpas/-vignet als u een oude dieselauto heeft en in  een lage-emissiezone (Antwerpen, Brussel, …) moet rijden.

 

 

 

VERPLICHTE UITRUSTINGEN

 • Brandblusapparaat (let op de vervaldatum)
 • Gevarendriehoek
 • Fluorescerend veiligheidshesje (aanbevolen: verschillende hesjes voor alle passagiers)
 • Verbanddoos

 

Denk hier ook om!

 • Een blauwe parkeerschijf
 • Een reservewiel, krik en bijbehorende tools, of een reparatieset voor lekke banden

 

 

EN IN HET BUITENLAND?

Ga na wat de geldende voorschriften zijn voor de landen, staten en steden die u wilt doorkruisen voor u koers zet naar een buitenlandse bestemming. Ook als u van plan bent om ter plaatse een auto te huren.De wetgever gaat er immers vanuit dat u de verkeersregels kent!

 

In Europa:

Hoewel de EU grote inspanningen levert om de wetgeving te uniformiseren, verschillen bepaalde voorschriften soms per land. Het goede nieuws is wel dat uw Belgisch rijbewijs overal in de Europese Unie geldig is.

 

 

App Going abroad – de gedragsregels in Europa

 

 

 

 

 

 

 

Alle regels per land in een muisklik!

Snelheidsbeperkingen, voorrangsregels, alcohol achter het stuur, gebruik van de grote lichten, parkeerverbod, … het is niet eenvoudig om er wijs uit te worden of alle verkeersborden te begrijpen. Zeker als u niet de landstaal spreekt. Gelukkig heeft de Europese Commissie aan alles gedacht en een supercomplete, interactieve kaart gemaakt. Klik op een land om alle nuttige informatie erover te bekomen. Een goudmijn! En wat er supercool is: al deze informatie is beschikbaar op uw smartphone via de app Going abroad die u hier kunt downloaden.

 

 

Heeft u een vignet? Moet u tol betalen op de autosnelweg?

In welke landen moet u een milieuvignet betalen (bijvoorbeeld Zwitserland)? Welke steden hebben een lage-emissiezone (bijvoorbeeld Parijs) of een stadstol (bijv. Londen)? Waar kunt u gratis de autosnelweg nemen? (bijvoorbeeld Luxemburg). Hier vindt u een nuttige samenvatting van de péages en vignetten in Europa.

 

8 regels die niet overal worden toegepast!

 

#1 Radarverklikkers zijn verboden in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Ierland, Macedonië, Slowakije, Turkije, Cyprus en Liechtenstein. U moet de functie op uw gps of smartphone uitschakelen of uw uitgeschakelde verklikker in uw kofferruimte leggen. Opgelet, Zwitserland gaat nog een stapje verder: u mag zo’n apparaat eenvoudigweg niet bij hebben!

Meer informatie hier.

 

#2 In Estland moet u verplicht wielblokken gebruiken als u de auto op een helling parkeert.

 

#3 In Luxemburg is een kinderzitje of zittingverhoger verplicht tot 18 jaar, behalve als uw kind groter is dan 1,5 m of meer dan 36 kg weegt.

 

#4 In Italië en Spanje moet elke autopassagier een fluohesje hebben (te bewaren in de passagiersruimte, niet in de koffer).

 

#5 Alleen bluetooth handsfree sets (dus niet met oortjes) zijn toegelaten in Frankrijk (ook voor fietsers!) en Spanje.

 

#6 Een auto-ongeval of -pech in Spanje? Dan moet u verplicht twee gevarendriehoeken op de weg zetten (maar slechts één voor niet in Spanje ingeschreven auto’s).

 

#7 In verschillende landen moeten auto’s in de winter uitgerust zijn met sneeuwbanden.

 

#8 Brildragers (vermeld op het rijbewijs) moeten in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal een reservebril in hun auto hebben.

 

Buiten Europa:

 

Is uw Europees rijbewijs ook elders in de wereld geldig? Dat verschilt van land tot land. Bepaalde landen, zoals Zwitserland, IJsland, Marokko, Tunesië, Mexico en zelfs Canada, aanvaarden het. Maar in Argentinië of Indonesië heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Een aantal landen, zoals China, erkennen noch het Belgische noch het internationale rijbewijs. U zult dus uw rijexamen ter plaatse opnieuw moeten afleggen! Ga naar de website van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

 

 

Al eens aan gedacht om een Ethias Assistance Car & Family voor uw auto

af te sluiten? Niet verplicht, maar wel heel nuttig!

Zowel in België als in Europa. 

 

 

Gerelateerde artikels
Vond u dit artikel interessant?