Je eerste autoverzekering: deze 5 termen MOET je kennen!

De verzekeringswereld zit vol met moeilijke woorden, we helpen je daarmee graag een stapje vooruit. Dit zijn de 5 belangrijkste begrippen die je moet kennen bij het nemen van een autoverzekering! 🙂
BA

BA staat voor Burgerlijke Aansprakelijkheid. Wanneer jij onopzettelijk schade aanricht aan iemand anders, ben je verplicht deze persoon vrij van schade te stellen (lees: je bent als burger hiervoor aansprakelijk). De Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is de enige verzekering voor voertuigen die in België wettelijk verplicht is.

Deze verzekering dekt zowel materiële en lichamelijke schade die jij aan anderen toebrengt, want daarvoor ben jij aansprakelijk.

Wanneer iemand anders schade aanricht aan jou, dan wordt alle schade vergoed door de BA-verzekering van de aanrichter, en niet door jouw eigen verzekering.

Bestuurdersverzekering
Als je in fout bent voor een ongeval, dekt je BA-verzekering geen schade aan jezelf als bestuurder (bijvoorbeeld: de medische kosten bij letsel). De bestuurdersverzekering dekt dat wél. Je kan dit als optie nemen bij het afsluiten van je BA-verzekering.
Omnium
Een Omniumverzekering is de meeste uitgebreide verzekeringsformule. Je hebt de keuze tussen een Mini Omnium en een Volledige Omnium. Een Mini Omnium dekt glasbreuk, diefstal, brand, natuurkrachten en aanraking met dieren. Bij een Volledige Omnium is de schade aan het voertuig en totaal verlies eveneens gedekt, ook al ben je zelf in fout. Een voertuig kan namelijk ‘totaal verlies’ (perte totale) worden verklaard, dit gebeurt wanneer de kosten voor herstelling hoger zijn dan de waarde van het voertuig.
Rechtsbijstand

Als je betrokken bent bij een ongeval kan het zijn dat je juridische bijstand nodig hebt. De rechtsbijstand zorgt ervoor dat je belangen worden verdedigd en dekt de kosten.

Bijvoorbeeld: Er kan altijd discussie ontstaan, bijvoorbeeld bij een ongeval waar de tegenpartij in fout is (verschuldigde bedragen, feiten, enz.).. Op dat moment moet je verdere stappen ondernemen. Wanneer je dan beroep doet op een advocaat, komt de rechtsbijstand van pas om de kosten van juridische bijstand vergoed te krijgen.

Bonus-malus

Dit is een systeem dat goed rijgedrag beloont en het geeft je korting bij een jaar zonder ongevallen. De bonus-malus kan 0 tot 22 bedragen. Hoe dichter je bonus-malus bij 0 komt, hoe meer korting je ontvangt op je premie van de BA-verzekering. Elke startende bestuurder begint op bonus-malus graad 11, bij elk jaar zonder ongeval ga je 1 graad omlaag en krijg je dus korting op je premie. Wanneer je bonus-malus op 0 staat, ontvang je de maximale korting.

Reden te meer om voorzichtig te rijden dus!

Nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Ontdek hier onze Autoverzekering voor jonge bestuurders!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.