Onderhoud van onze website

Het onweer kan voor eventuele overlast zorgen.
Wij staan voor je klaar, lees hier hoe we je verder helpen.
Schade door de storm? Doe aangifte in je Klantenzone.

Uw wagen doorverkopen: weet u hoeveel hij waard is?

Uw wagen is al enkele jaren oud en u wilt hem graag doorverkopen. Maar hoeveel krijgt u er nog voor? Of anders gezegd, hoeveel is uw wagen vandaag waard? Met deze tips schat u die waarde zo precies mogelijk in!

De tijd vliegt ... en de waarde van uw wagen daalt
Beter worden met de jaren? Dat geldt misschien wel voor wijn maar niet voor uw wagen. Ook als u een gloednieuwe wagen koopt, verliest hij al 15 tot 25% van zijn waarde vanaf het eerste jaar. Na vier jaar is de wagen zelfs niet meer de helft van zijn prijs waard. Ontmoedigend, niet? Gelukkig verliezen niet alle voertuigen hun waarde op dezelfde manier. Sommige wagens doen het op de tweedehandsmarkt dan ook beter dan andere. Denk bijvoorbeeld aan de sterke Duitse modellen.  Ook kleine stadswagens op benzine zijn op dit moment zeer gegeerd op de tweedehandsmarkt. Wrijf u dus al maar in de handen als u zo'n model in huis hebt!

Klaar voor de vragenronde?
Kent u alle kenmerken en uitrustingen van uw wagen uit het hoofd? Welke onderdelen hebt u al vervangen? Verzamel voor u begint te rekenen alle nuttige documenten zoals de grijze kaart, de aankoopfactuur, het onderhoudsboekje, bewijsstukken ... Met deze documenten in handen antwoordt u meteen op elke vraag van  een geïnteresseerde koper.

Welke criteria beïnvloeden de prijs?
Als u uw auto wil verkopen, spelen veel elementen mee. Denk bijvoorbeeld aan het merk van uw auto en het aantal kilometers op de teller maar ook aan de kleur van het koetswerk of de staat van de zetels. Al die punten zijn van belang voor de vraagprijs. Maar wat zijn die criteria nu precies?
 

Technische gegevens: Gegevens over uw wagen: Uitrusting:
 • Merk
 • Model
 • Versie/generatie
 • Type motor en vermogen
 • Type brandstof
 • Versnellingsbak (manueel of automatisch)
 • Voertuigcategorie (SUV, stadswagen, berline ...)
 • Jaar van inverkeerstelling
 • Aantal kilometers
 • Kleur (metaalkleur of niet)
 • Aantal eigenaars
 • Euronorm
 • Standaard-uitrusting
 • Speciale uitrusting
 • Toegevoegde opties
 • Toebehoren


En last but not least: de staat en het onderhoud! Is uw wagen piekfijn in orde of heeft hij deuken, krassen of vlekken? Was het voertuig ooit betrokken bij een ongeval? Kreeg de wagen elk jaar het juiste onderhoud? Is de technische controle in orde? Hebt u stukken of banden moeten vervangen?

Hoe berekent u de waarde van uw voertuig?

Oplossing #1 – raadpleeg een autosite
Online
 vindt u tal van gratis tools waarmee u een duidelijker beeld krijgt van de huidige waarde van uw voertuig. U vult enkele veldjes in en krijgt meteen een schatting. Tip: gebruik verschillende tools en vergelijk de resultaten. Zo komt u te weten in welke prijscategorie uw wagen zit. De populairste websites zijn AutoGidsAutoScout24Autovlan en L’argus (Franse website).

Oplossing #2 – vergelijk zoekertjes
Lees zoekertjes op het internet of in de krant en bekijk de prijzen van gelijkaardige modellen. Tip: kijk ook eens op de website van tweedehandsverkopers zoals Cardoen (alle merken) of andere handelaars gespecialiseerd in tweedehandsverkoop.

Oplossing #3 – vraag een overnamebod
Eerste mogelijkheid: vraag de concessiehouder bij wie u uw nieuwe wagen koopt een overnamebod. U bent niet verplicht om aan hem te verkopen, maar onthoud het volgende: hoe beter de overnamevoorwaarden, hoe minder andere kortingen u krijgt. Tip: u hoeft niet ter plaatse te gaan. Veel merken geven al een eerste schatting via hun website. Enkele kliks volstaan! Tweede mogelijkheid: ga naar garages die gespecialiseerd zijn in de overname van tweedehandswagens. Dan weet u welk bedrag zij u betalen. Verwacht hier geen al te hoge bedragen want die garages moeten natuurlijk een marge nemen als ze uw wagen met een beetje winst willen verkopen.

Oplossing #4 – laat een expertise doen
Vraag een onafhankelijke professionele expert. Hij zal uw wagen nauwkeurig onderzoeken om de algemene staat te beoordelen en ook een testrit maken. De expert geeft u niet zomaar een ruwe schatting maar een volledig en gepersonaliseerd verslag.
U krijgt een heel nauwkeurige berekening van de echte waarde van uw wagen. Het enige minpunt is dat deze dienstverlening betalend is (€ 150 tot € 250).

Tip!
Vraag een grondig nazicht in een center voor snel onderhoud (zoals Midas, Auto5, QTeam ...) en geef aan dat u uw wagen wenst te verkopen. Zo krijgt u een goed beeld van de mechanische toestand van uw wagen. Vraag ook een offerte voor de eventuele herstellingen. Die kunt u achter de hand houden bij de onderhandeling.

Elk detail maakt het verschil!
Weeg bij uw eindberekening alle argumenten goed af. Zelfs als er punten in uw nadeel spelen (een hoge kilometerstand of dieselmotor bijvoorbeeld) kunnen andere criteria een meerwaarde betekenen. Zoals het feit dat u de eerste eigenaar van de wagen bent, dat u hem goed onderhouden hebt of er geen ongevallen mee hebt gehad. Hetzelfde geldt voor de opties zoals een schuifdak en nieuwe technologieën zoals een rem- of parkeerhulpsysteem. Hebt u minder dan een jaar geleden stukken vervangen? Hou daar dan ook rekening mee. Dat zijn al minder kosten voor de koper! Zorg tot slot voor onderhandelingsruimte. De koper zal ongetwijfeld de prijs naar beneden willen. Zo gaat onderhandelen nu eenmaal ... ☺

U hebt alle troeven in handen
U hebt nu een concreter beeld van de waarde van uw wagen. De volgende stap is de verkoop! Oké, maar aan wie? Een professional of een particulier? Hoe doet u bij de onderhandeling een goede zaak? Welke documenten moet u de verkoper bezorgen?
Lees hier onze 7 nuttige tips!

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.