Ben jij getroffen door dit noodweer.

Ben jij getroffen door dit noodweer?
De snelste en meest eenvoudige manier om je schade aan te geven is via je Klantenzone.

FAQ « Overstromingen »
Consulteer hier onze veelgestelde vragen.

Auto inschrijven? Verplicht voor u de weg opgaat!

Eindelijk, uw nieuwe auto is er. En u kunt niet wachten om er de weg mee op te gaan. Maar wacht eens even: hebt u uw nieuwe bolide al ingeschreven? Deze wettelijke verplichting geldt ook voor een motor, een bromfiets, een speed pedelec alsook voor een caravan en een aanhangwagen van meer dan 750 kg. Lees even verder en u weet meteen wat u te doen staat.

Deze procedure vindt plaats bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) en zij bezorgen u een inschrijvingsbewijs en een nummerplaat. Beide zijn verplicht als u de openbare weg op gaat. Anders riskeert u strafrechtelijke vervolging.

Hoe schrijft u uw gemotoriseerd voertuig in?
- Nieuw voertuig
U krijgt een aanvraag tot inschrijving van de concessiehouder waar u het nieuwe voertuig (auto, motor, elektrische fiets, bromfiets, caravan, …) kocht.
U hebt 2 mogelijkheden:

  1. U vult de aanvraag tot inschrijving (goed leesbaar) in en u verstuurt ze naar uw verzekeraar. Voeg een kopie van uw identiteitskaart en uw rijbewijs toe.
  2. U gaat langs bij uw verzekeraar. Hij vult de aanvraag samen met u in. Vergeet uw identiteitskaart en rijbewijs niet.

In beide gevallen verstuurt uw verzekeraar de ingevulde aanvraag naar de DIV via WebDIV. Al binnen 24 of 36 uur krijgt u de nummerplaat voor achteraan op uw voertuig en uw inschrijvingsbewijs.

- Tweedehands voertuig
Gaat het over een auto? Dan zijn er 2 scenario’s. Ofwel koopt u een auto bij een concessiehouder die u de aanvraag tot inschrijving bezorgt. Ofwel koopt u een auto bij een particulier. Dan moet de verkoper de auto eerst technisch laten keuren. Bij het keuringsstation krijgt hij dan de aanvraag tot inschrijving. Deze aanvraag is 60 dagen geldig en de verkoper moet u bij de verkoop dit document bezorgen.
Gaat het over een motor? Dan is een technische controle niet nodig! Ofwel verstuurt u de ingevulde en ondertekende aanvraag tot inschrijving samen met het inschrijvingsbewijs. Ofwel gaat u langs bij uw verzekeraar met het inschrijvingsbewijs en doet hij de aanvraag voor u.
U hebt geen verzekeraar? Tijd om er een te zoeken! Een andere wettelijke verplichting is dat uw voertuig gedekt moet zijn door een BA Auto-verzekering voor u ermee op de openbare weg mag rijden. Als u een omniumverzekering wilt, vergeet dan niet om voor een kopie van de aankoopfactuur te zorgen.

Hoeveel kost het?
Het tweedelig kentekenbewijs en uw nieuwe nummerplaat kosten 30 euro. Opgelet: u betaalt dit bedrag contant aan bpost op het moment van de levering (en niet via overschrijving).

  • U wilt graag dat Ethias de volledige inschrijving van uw voertuig voor zijn rekening neemt? Volg de gids!
  • U wilt graag dat Ethias uw motor inschrijft? Dit moet u dan doen.
Uw caravan of aanhangwagen van meer dan 750 kg inschrijven

Hoe uw caravan of aanhangwagen inschrijven?
Weegt uw voertuig minder dan 750 kg? Dan is een inschrijving niet nodig. Nog meer goed nieuws: uw caravan of aanhangwagen is gratis verzekerd door de BA Autoverzekering van het voertuig waaraan het is vastgemaakt.

Weegt het meer dan 750 kg, dan is de procedure anders voor een nieuw dan voor een tweedehandsvoertuig.

Een nieuwe caravan of aanhangwagen inschrijven
De procedure is dezelfde als bij een auto. De verkoper heeft u het gelijkvormigheidsattest bezorgd. Dat document is onmisbaar om de aanvraag tot inschrijving te kunnen vervolledigen. Nuttig weetje: de caravan moet bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn als de auto die de caravan trekt.

Een tweedehandscaravan of -aanhangwagen inschrijven
Om uw aanvraag tot inschrijving te krijgen, moet er een administratieve technische controle gebeuren, zonder de caravan. Wat hebt u nodig: het tweedelig kentekenbewijs van de vorige eigenaar, het gelijkvormigheidsattest en de aankoopfactuur op uw naam. Daarna is de procedure dezelfde als voor een tweedehandsauto, op één detail na: eenmaal u uw nummerplaat hebt ontvangen, moet u zelf spontaan naar de technische controle gaan met de caravan of de aanhangwagen.

Moet u een scooter, bromfiets of elektrische fiets inschrijven?

Moet u een elektrische fiets inschrijven?
Ja, als het over een speed pedelec gaat: een elektrische fiets met een motor waarmee u sneller dan 25 km/u en tot maximaal 45 km/u rijdt. De andere niet-autonome elektrische fietsen met minder vermogen moet u niet inschrijven.

Hoe gaat u tewerk? De procedure is dezelfde als voor een scooter, bromfiets en andere soortgelijke voertuigen. Vul de aanvraag tot inschrijving in. Download het formulier hier. Als het over een nieuw voertuig gaat, zal de verkoper u het vooraf ingevulde formulier bezorgen bij de aankoop. U moet het documenten dan alleen nog aangevuld en ondertekend aan uw verzekeraar bezorgen. Hij zal de procedure dan verder afronden. De kosten? € 30, cash te betalen aan de postbode die u uw nummerplaat bezorgt.

Als het een tweedehandsvoertuig is, volgt u deze procedure:

  1. Informeer of het voertuig al ingeschreven werd in het verleden of niet.
  2. Al ingeschreven? Dan volgt u dezelfde procedure als bij een motor. De verkoper moet u het inschrijvingsbewijs bezorgen. Vervolgens verstuurt u zelf het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier voor de inschrijving. Of u laat dit doen door uw verzekeraar.
  3. Nog nooit ingeschreven? Dan volgt u deze procedure.

> Wist u dat u sinds eind 2017 ook bromfietsen, scooters, trage voertuigen en speed pedelecs verplicht moet inschrijven?
Lees er alles over.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.