Brand! Wat doe je als je woning vlam vat?

Brand! Wat doet u als uw woning vuur vat?
@Image(s) licensed by istockphoto

Onze Belgische brandweermannen moeten elk jaar opnieuw uitrukken om 8500 woningbranden te blussen. Wat doe jij als je woning vlam vat?  Hoe geef je de schade aan bij je verzekeringsmaatschappij?  Wie moet je bellen? Welke bewijsstukken moet je verzamelen voor je dossier? Mag je de herstellingen zelf uitvoeren?  Welke soort hulp stelt Ethias voor?

 

Een woningbrand is niet alleen spectaculair. Het is ook een van de 8 vaakst voorkomende redenen waarom Ethias-klanten een beroep doen op hun Woning- of Huurdersverzekering.

Au feu ! Que faire en cas d’incendie chez vous ?
Wist je dat?
In België rukken bij brandinterventies meestal 11 brandweermannen uit. Het duurt gemiddeld 11 minuten en 7 seconden om de plaats van het ongeluk te bereiken. Gelukkig lopen niet alle woningbranden faliekant af.
Hoe reageer je als er brand uitbreekt in je woning?
 • Bel de hulpdiensten op de gratis nummers 100 of 112.
 • Als de brand nog klein is, probeer te blussen met een brandblusser of een vochtige doek. Waarschuwing: een glas water is genoeg om een beginnend vuur te doven in de 1e minuut, in de 2de minuut heb je al een emmer water nodig ... en in de 3de minuut een watertank!
 • Krijg je het vuur niet onder controle? Evacueer direct het gebouw en sluit alle deuren achter je om de verspreiding van het vuur te vertragen. Neem nooit de lift.
 • Is evacuatie niet mogelijk? Ga naar de kamer die het verst van de rook verwijderd is. Ga voor het raam staan, zodat de brandweer je zeker kan zien.
 • Lees hier onze andere tips.
Hoe je schade aangeven bij Ethias?
Mag je zelf herstellingswerken uitvoeren?
Jazeker. Tenminste, als je ons eerst een bestek bezorgt en wacht op onze toestemming.  En het goede nieuws is: als de herstellingskosten hoger liggen dan 309,05 € hoef je geen vrijstelling te betalen.  Is de schade lager? In dat geval komt je verzekering niet tussen. Hier vertellen we je er alles over!
Brand? Ethias staat je 24/24 u. bij
Is (een deel van) je woning in rook opgegaan? Ethias staat iedere dag van het jaar, dag en nacht aan je zijde. We beheren meteen je schadedossier en zo nodig sturen we zo snel mogelijk een expert ter plaatse. Je ontvangt de schadevergoeding meestal binnen de maand nadat de expertise afgesloten werd.
Au feu ! Que faire en cas d’incendie chez vous ?
Ethias helpt je om dringende maatregelen te nemen.  Is je woning bijvoorbeeld onbewoonbaar door brand? We reserveren een hotelkamer dicht bij huis (voor maximaal 1 week) en we organiseren de bewaking van je getroffen woning en/of het behoud van de verzekerde eigendommen die gered konden worden.  Heb je een voorschot nodig of gezinshulp bij een ziekenhuisopname na een schadegeval?  Maak je geen zorgen, je kunt op Ethias rekenen.
7 tips om brand te voorkomen
 1. Plaats rookmelders in je woning (verplicht in België).
 2. Rook nooit in bed. Beter nog: rook nooit in huis.
 3. Hou lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen.
 4. Overbelast stopcontacten niet.
 5. Laat geen eten op het vuur staan als je er niet bij blijft.
 6. Gebruik geen kaarsen in de buurt van ontvlambare materialen.
 7. Laat je schouw ieder jaar vegen.

Nog meer nuttige tips? Kijk hier.

Elke seconde telt!
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.