Brand! Wat doet u als uw woning vuur vat?

Brand! Wat doet u als uw woning vuur vat?
@Image(s) licensed by istockphoto
Onze Belgische brandweermannen moeten elk jaar opnieuw uitrukken om 8.500 woningbranden te blussen. Wat doet u als uw woning vuur vat? Hoe geeft u de schade aan bij uw verzekeringsmaatschappij? Wie moet u bellen? Welke stukken verzamelt u voor uw dossier? Mag u de herstellingen zelf uitvoeren? Welke soorten hulp biedt Ethias u?
Waar dient een woningverzekering voor?

Een woningbrand is niet alleen spectaculair. Het is ook een van de 8 vaakst voorkomende redenen waarom Ethias-klanten een beroep doen op hun Woning- of Huurdersverzekering.

Overzicht woningbrand
Wist u dit al?
In België rukken bij brandinterventies meestal 11 brandweermannen uit. Het duurt gemiddeld 11 minuten en 7 seconden om de plaats van het ongeluk te bereiken. Gelukkig lopen niet alle woningbranden faliekant af.
Wat doet u als uw woning vuur vat?
 • Bel de hulpdiensten op de gratis nummers 100 of 112.
 • Als het vuur nog klein is, probeer het te bedwingen met een brandblusser of een vochtige doek. Waarschuwing: als een glas water genoeg is om een vuur te doven in de eerste minuut, dan hebt u in de 2de minuut een emmer water nodig ... en een watertank in de 3de minuut!
 • Krijgt u het vuur niet onder controle? Evacueer direct alle kamers en sluit alle deuren achter u om het vuur te vertragen. Neem nooit de lift.
 • Lukt dat niet? Ga naar de kamer die het verst van de dampen verwijderd is. Zet u voor het raam zodat de brandweer u zeker kan zien. Lees hier onze andere tips.
Hoe uw schade aangeven bij Ethias?
 • Lees hier hoe uw schade aan te geven
 • Neem foto’s van de schade. Zowel close-ups als opnames van het geheel. Zo hebben we een duidelijk beeld van de context en kunnen we uw schade beter evalueren.
 • Neem dringende maatregelen zodat de situatie niet erger wordt: begin met de schoonmaak van uw woning. Opgelet: gooi niets weg. U moet in deze fase al het bewijsmateriaal bewaren.
 • Maak een gedetailleerde inventaris van uw schade. Lijst alle werkzaamheden op en ook de apparatuur die u moet vervangen. Vraag offertes voor herstellingen.
 • Wacht op groen licht van Ethias. Alleen dan mag u met de herstellingswerken beginnen.

Wilt u meer weten? Dit artikel bevat een helder stappenplan >

Mag u zelf herstellingswerken uitvoeren?

Jazeker. Op voorwaarde dat u ons eerst een offerte bezorgt en wacht op onze toestemming. En het goede nieuws is: als de herstellingskost het bedrag van € 258,70 overschrijdt, dan hoeft u geen franchise te betalen. Bekijk de hele uitleg hier.

Brand? Ethias staat u 24u/24 bij
Uw huis is (gedeeltelijk) in rook opgegaan? Ethias is er voor u, dag en nacht, op elk moment, op elke dag van het jaar. We beheren meteen uw schadedossier en zo nodig sturen we zo snel mogelijk een expert ter plaatse. De schadevergoeding wordt meestal binnen de maand aan u uitgekeerd nadat uw dossier werd aanvaard of de expertise werd afgesloten.
Brand? Ethias zoekt een schuilplaats voor uw spullen die uit de vlammen konden worden gered.
Ethias helpt u om dringend maatregelen te nemen. Werd uw woning bijvoorbeeld onbewoonbaar door de brand? We reserveren voor u een nabijgelegen hotelkamer (voor maximaal 1 week) en we organiseren de bewaking van uw getroffen huis en / of het behoud van de verzekerde eigendommen die konden gered worden. Hebt u een voorschot nodig of gezinshulp bij een ziekenhuisopname na de brand? Geen probleem, u kunt op Ethias rekenen.
7 tips om een brand te voorkomen
 1. Plaats rookmelders in uw woning (verplicht in Vlaanderen vanaf 2020).
 2. Rook nooit in bed. Beter nog: rook nooit in uw woning.
 3. Houd lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen.
 4. Overbelast uw stopcontacten niet.
 5. Laat voedsel niet onbeheerd achter op het vuur.
 6. Gebruik geen kaarsen in de buurt van ontvlambare materialen.
 7. Laat uw schoorsteen elk jaar vegen.

Andere handige tips? Kijk hier.

Elke seconde telt!
Cijfers i.v.m. woningbranden: statistische interventies Belgische noodhulpzones 2015, www.pompiers.frwww.attention-au-feu.fr
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.