Uw smartphone valt in het toilet? Geen nood!

Geweldig wat we vandaag allemaal met onze smartphone kunnen doen! Uw moeder bellen, selfies nemen, e-mailen, uw vrienden volgen op de sociale netwerken, uw banksaldo raadplegen, uw favoriete muziek beluisteren, het adres van een restaurant opzoeken, uw agenda checken, de parking betalen .... Stel u voor dat uw smartphone defect is of gestolen wordt! Of als ze in het toilet valt ;-) ?

Verhalen als deze horen we tegenwoordig elke dag. Een tiener moet zijn gsm afgeven aan afpersers. Een kat springt op tafel en een glas melk stroomt over een tablet. Een smartphone valt uit papa's broekzak op de stoep terwijl hij zijn baby uit de wagen tilt. U mag er niet aan denken dat zoiets gebeurt ... Want wat zou u beginnen zonder toegang tot uw contacten, agenda, documenten of foto's?

Houston, we have a problem!
Smartphone gestolen?

  • Blokkeer meteen uw nummer bij uw provider. Zo vermijdt u dat de dader misbruik maakt van uw telefoon.
  • Doe binnen 24 uur aangifte bij de politie. Die zal de IMEI-code van uw toestel vragen. Neem dit nummer zeker mee wanneer u klacht indient. Is uw toestel verzekerd? Geef dan het nummer van het proces-verbaal door aan uw verzekeraar.
  • Maak uw smartphone opspoorbaar via geolokalisatie. Lees hier hoe u dat doet met een iPhone of met een Android-toestel. Deze apps zijn ook heel nuttig als u uw smartphone niet meer terugvindt.

Smartphone defect?
Vervelend! Check eerst of uw toestel nog onder garantie is. In België bedraagt de wettelijke garantietermijn trouwens twee jaar. Loopt de garantie nog? Laat uw smartphone dan herstellen in de winkel waar u het toestel kocht. Vergeet uw aankoopfactuur niet! Is de garantieperiode afgelopen? Ga dan met uw smartphone naar een erkend hersteller die originele onderdelen gebruikt.
Iets minder duur maar riskanter: probeer zelf uw toestel te herstellen. Online vindt u tal van tutorials en websites met reserveonderdelen. Bijvoorbeeld om een barst in uw scherm of een defecte batterij te herstellen. Waterschade aan uw smartphone? Schakel hem dan meteen uit en doe dat 24 uur lang. Anders loopt u het risico dat de schade onherstelbaar is. Uw smartphone laten drogen met een haardroger of in rijst? Het is misschien slimmer om deze tips te proberen.

Opgepast!
Wilt u eigenhandig uw smartphone herstellen? Opgepast: u loopt het risico dat uw verzekering u dan niet vergoedt. In de algemene voorwaarden van uw contract staat immers dat u niets aan het toestel mag wijzigen waardoor het bepalen van de oorzaken van het schadegeval en de inschatting van de schade bemoeilijkt of onmogelijk wordt. U bent dus gewaarschuwd!
Votre smartphone est tombé dans l'aquarium ? Pas de panique !
Een verzekering voor uw smartphone, is dat wel nuttig?
U kunt uiteraard genoegen nemen met de wettelijke garantie. Deze dekt echter alleen de verborgen defecten en gebreken. U kunt ook rekenen op uw eigen klustalent of vertrouwen op uw geluk. De veiligste oplossing? Uw gsm beschermen met een goede verzekering. Een smartphone heeft u heel wat geld gekost.
Tip:
Wist u dit al? Bij Ethias zijn alle toestellen van uw gezin gedekt tegen accidentele materiële schade, brand, diefstal en frauduleus gebruik na diefstal. En dit via één contract! De smartphones, tablets en laptops van minder dan 5 jaar oud moeten wel in de EU zijn aangekocht. De bescherming geldt zowel in België als in de rest van de wereld. Komt de voetbal van uw kleine bengel op vakantie op het scherm van uw tablet terecht? Dankzij Digital Omnium is zijn mislukte schot op doel snel vergeten!

Een laatste tip: lees aandachtig de uitsluitingen van het verzekeringscontract. En zet de kat uiteraard ook niet bij de melk. Want wordt uw smartphone gestolen uit uw wagen die niet op slot was? Dan zal uw verzekeraar niet het medelijden tonen waarop u gehoopt had. Zelfs als uw toestel in het handschoenenkastje lag.
Nog vragen over Digital Omnium van Ethias? Het antwoord vindt u allicht hier.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.