Slechte weer

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Met de auto op skivakantie? 6 tips voor veiliger onderweg

Belgen reizen voor hun wintervakantie vooral naar de Franse pistes. Maar ook de Oostenrijkse, Italiaanse en Zwitserse skigebieden zijn populaire bestemmingen. En hoe geraken ze daar? Meestal met de auto. En dan kunnen die mooie sneeuw en fijne vriestemperaturen net spelbrekers zijn tijdens de rit.
  

Dat u winterbanden (of universele banden), sneeuwkettingen, een afdekfolie voor uw voorruit en een ijskrabber kunt gebruiken, dat weet u vast wel. Hieronder enkele tips voor kleine extra’s die onderweg een groot verschil kunnen maken:

 

1. Uw wagen volledig nagekeken en bijgevuld
Controleer de reservoirs voor de verschillende vloeistoffen: remvloeistof, motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof (met antivries). Koop ook een reservevoorraad. Vraag aan uw garagist welk lampje op uw dashboard een probleem met een van deze vloeistoffen aangeeft en waar u welke vloeistof moet gieten.


2. Bereid u voor op mogelijke files
Stel: u belandt met uw familie of vrienden enkele uren in een stilstaande file en jullie kunnen de auto niet uit. Om brandstof en uw autobatterij te sparen, moet u dan zuinig zijn op verwarming. Voorzie warme kledij of zelfs slaapzakken om jullie warm te houden. Isothermisch dekens zijn een goed alternatief, want ze vragen weinig opbergruimte. Denk ook aan wat extra eten en drinken.


3. Zorg voor een wegenkaart
Volgt u de gps naar uw bestemming? Laad thuis al de kaarten van de verschillende landen op, zodat u het toestel ook offline kunt gebruiken. Wie weet hebt u verbindingsproblemen onderweg. Enkele papieren wegenkaarten kunnen ook van pas komen. Vergeet bovendien de lader van de gps of uw smartphone niet.


4. Alle papieren op zak
Controleer uw papieren voor u vertrekt:

  • Hebben alle chauffeurs hun rijbewijs bij zich? Hebben alle passagiers hun identiteitsbewijs mee?
  • Hebt u een reisverzekering afgesloten en weet u wie u kunt bellen bij pech of een ongeval?
  • Is uw autoverzekering geregeld? Weet u waar het gelijkvormigheidsattest en inschrijvingsbewijs in uw wagen liggen?
  • Hebt u bovendien wat cashgeld en een reservesleutel op zak? Daar tart u het lot niet mee: op een zonnige tussenstop trekt u waarschijnlijk uw plan wel bij problemen, maar in het midden van de nacht bij min 8 zal u blij zijn dat u dit uit uw broekzak kunt toveren.

5. De basics bij u?
Check of de wettelijke basisuitrusting van uw auto nog in orde is: brandblusapparaat, gevarendriehoek, veiligheidshesje, reservewiel en verbanddoos. Rijdt u door Frankrijk, dan is een alcoholtester verplicht. Gaat u de grens over van Spanje, Slovenië, Kroatië of Hongarije, dan moet u reservelampjes in uw auto hebben.


6. Opgefrist: zo rijdt u veilig in de bergen

  • Uw handrem kan vastvriezen. Wanneer u uw wagen parkeert in een temperatuur onder nul, zet hem dan in eerste versnelling.
  • Vertrekken op een helling? Dat mag u wel met de handrem doen. Handrem op, in eerste versnelling de koppeling lossen, langzaam gas geven en wanneer u voelt dat de auto voldoende trekkracht heeft om vooruit te gaan, zet u de handrem weer af.
  • Rijd op besneeuwde bergwegen traag en in een lage versnelling omhoog. Een hoog toerental zorgt voor voldoende kracht. Zet eventueel de airco uit, zodat alle energie naar uw motor gaat.
  • Rijd ook in een lage versnelling bergaf. U zult merken: u moet amper gas geven of remmen. Zet eventueel nu wel de verwarming op, om de motor af te koelen. Moet u toch remmen, rem dan op de motor door naar een lagere versnelling te schakelen.
  • Een slipcursus is een aanrader als verjaardagscadeau. Als daarvoor geen tijd meer is, onthoud dan dat als u slipt, u best ontkoppelt en geen paniekerige draai mag geven aan uw stuur. Hou om die reden voldoende afstand van andere voertuigen.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.