Onderhoud van onze website

Het onweer kan voor eventuele overlast zorgen.
Wij staan voor je klaar, lees hier hoe we je verder helpen.
Schade door de storm? Doe aangifte in je Klantenzone.

Hoe kan u uw autoverzekering opzeggen?

Hebt u beslist om definitief uw wagen aan de kant te schuiven? Dat betekent dat u voortaan geen autoverzekering meer nodig hebt. Maar hoe stopt u uw verzekeringscontract? En welke documenten hebt u hiervoor nodig? Bekijk hier het stappenplan.

1. Breng uw verzekeraar tijdig op de hoogte
U kan niet van de ene dag op de andere uw verzekering stopzetten. Bovendien moet u de autoverzekering laten doorlopen zolang de wagen uw eigendom is. Stel: u gebruikt uw auto niet meer en parkeert hem op de openbare weg. Als deze wagen niet meer verzekerd is, mag hij niet meer op de openbare weg staan.

Wilt u een wijziging in uw verzekeringscontract doorvoeren? Er zijn drie mogelijke scenario’s:

  • U verkoopt uw wagen en neemt geen nieuwe auto meer. Of u krijgt een bedrijfswagen. Na de verkoop neemt u contact op met uw verzekeraar. Om de procedure te versnellen, bezorgt u hem het originele exemplaar van uw laatste groene kaart. Daarnaast voegt u ook het officiële schrappingsattest toe. Dit krijgt u toegestuurd van DIV nadat u uw nummerplaat hebt ingeleverd bij Bpost. 10 dagen nadat de verzekeraar deze documenten ontvangen heeft, beëindigt hij uw contract. Premies die u te veel betaald heeft, stort de verzekeraar terug op uw rekening.
  • U verkoopt uw wagen en koopt een nieuwe auto. Proficiat, laat ons even weten wat de technische gegevens zijn en de kenmerken van uw wagen. Wij passen uw contract aan. Niet langer bij Ethias? Hou dan rekening met de opzegtermijn van 3 maanden voor de vervaldag van uw contract.
  • U houdt uw wagen en u verandert van verzekeraar. U hebt een gunstig tarief gekregen omdat u voor een jaarcontract kiest. Om deze reden is een contract slechts jaarlijks opzegbaar. Daarom moet u altijd ten laatste 3 maanden voor de vervaldag een aangetekende brief sturen. Wilt u een schadeattest opvragen voor uw nieuwe verzekeraar? Dat doet u via www.carattest.be. Vergeet niet om identiteitskaart en pincode bij de hand te houden.
Hoe je verzekeringscontract opzeggen als je je auto verkoopt

2. Schrijf een opzegbrief
Als u van verzekeringsmaatschappij verandert, bent u verplicht om een opzegbrief aan de verzekeraar te bezorgen. In deze opzegbrief vermeldt u de volgende zaken:

  • Uw contractnummer;
  • Uw type verzekering;
  • Uw wens om het contract stop te zetten vanaf de eerstvolgende vervaldag;
  • Uw naam of de naam van de verzekeringsnemer;
  • Uw adres;
  • Uw handtekening; 

Goed om te weten: bent u elders verzekerd en wilt u overschakelen naar Ethias? Op dat moment regelt Ethias alles voor u. We zorgen ervoor dat uw huidige verzekering binnen de wettelijke termijn van minstens 3 maanden voor de vervaldag opgezegd wordt. U moet zelf niets doen. En het allerbeste? Deze service is gratis. 

3. Vraag raad aan uw verzekeraar
Hebt u nog vragen? Of is deze procedure toch niet helemaal duidelijk? Breng uw verzekeraar op de hoogte van uw plannen. Hij zal u goed adviseren en al uw vragen beantwoorden. Contacteer het Contact Center van Ethias via 011 28 28 00. Het Center is bereikbaar van maandag tot vrijdag (8 tot 20 uur) en op zaterdag (8.30 tot 12.30 uur).

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.