Ai, een ongeval! Hoe vul je het aanrijdingsformulier in?

Ai, een ongeval! Hoe vult u het aanrijdingsformulier in?
Image(s) licensed by Ingram Image

Ai, je hebt een ongeval! Gelukkig ben je niet gewond, maar het voertuig heeft schade opgelopen. Nu is het belangrijk een aanrijdingsformulier in te vullen. Gelukkig ligt er een blanco exemplaar in je handschoenenkastje. Maar hoe vul je dat document correct in? Ethias gidst je met plezier door alle stappen.



Zorg eerst dat je veilig bent

Denk éérst aan je eigen veiligheid voordat je het aanrijdingsformulier invult. Zet de motor uit, gebruik de handrem, zet de vier richtingaanwijzers op, trek je fluohesje aan en plaats je gevarendriehoek op de juiste afstand. Noteer ook de nummerplaat van het andere voertuig, voor het geval dat de andere bestuurder probeert te vluchten. En daarna? Evalueer rustig de situatie: zijn er gewonden of is er alleen blikschade? Moet je de politie bellen? Kun je de voertuigen verplaatsen?

En dan nu … het aanrijdingsformulier!

Gebruik een Europees aanrijdingsformulier en vul het direct na het ongeval in. Met dit standaarddocument kunnen verzekeraars het dossier snel regelen. Ieder apart een ​​formulier invullen hoeft niet: één verklaring, waarin beide partijen zich vinden, volstaat.

Het aanrijdingsformulier heeft een voor- en achterzijde. Beide partijen moeten de voorzijde invullen en ondertekenen (tenzij ze het niet eens zijn). Iedere bestuurder bewaart een exemplaar: het origineel of het doorgedrukte exemplaar, dat is om het even. De achterzijde kun je thuis rustig verder invullen.

Gebruik hiervoor een balpen, nooit een potlood. Schrijf zo leesbaar mogelijk, in hoofdletters, om doorhalingen te voorkomen.

Zijn er gewonden? Waarschuw eerst de politie op 101 of 112. Dit is verplicht, zelfs bij lichte verwondingen. De politie stelt een proces-verbaal op. Opgelet: je moet wel nog altijd het aanrijdingsformulier invullen.

Ga stap voor stap verder

a) Spreek met elkaar af: wie is voertuig A en wie voertuig B op het formulier?

b) Vul alle vakken in van 1 tot 15. Besteed vooral aandacht aan de volgende vakken.

Een Europees aanrijdingsformulier invullen

c) Vakje 3, de gewonden: Vink ‘ja’ aan, zelfs al gaat het om een schrammetje. Leg in vakje 14 uit waar je gewond bent. Vergeet niet om op de achterkant de informatie te geven die in deel 7 gevraagd wordt.

d) Vakje 5, de getuigen: zagen voorbijgangers of een andere bestuurder het ongeval? Noteer hun contactgegevens in dit vak. Hun getuigenissen zijn cruciaal om te weten wie verantwoordelijk is, in het geval van een geschil tussen de partijen. Zijn er geen getuigen? Duid dit aan op de verklaring. Zijn de passagiers van de voertuigen de enige getuigen? Je kunt altijd hun contactgegevens opschrijven. Maar: verzekeringsmaatschappijen of rechtbanken beschouwen hun versie van de feiten vaak als bevooroordeeld. Opgelet: getuigenissen die op maar één exemplaar van het aanrijdingsformulier verschijnen, worden afgewezen.

e) Vakjes 6 tot 9, je gegevens en die van de tegenpartij:
Tip! Vul dit deel van het formulier vooraf in. Dit bespaart je tijd op de dag dat je het slachtoffer van een ongeval bent. Controleer de identiteit van de tegenpartij. Vergelijk de gegevens op de verklaring met die van zijn of haar identiteitskaart, rijbewijs en groene kaart. Komen de gegevens niet overeen of zijn de papieren niet in orde? Bel de politie.

f) Vakje 10 en 13, de schets:maak indien nodig eerst een ruwe schets. Teken de situatie duidelijk door vierkantjes te gebruiken om de verhoudingen te respecteren. Wees compleet:
Identificeer voertuigen A en B duidelijk

- Geef met pijltjes de richting van de voertuigen aan
- Teken de markering op de grond, de verkeersborden, de rode lichten, de namen van de straten, de mogelijke obstakels ...
- Geef aan waar de voertuigen zijn gebotst en waar de schade isNiet genoeg ruimte op de verklaring? Teken de schets op een apart leeg vel en laat het ondertekenen door alle betrokken partijen. Ideaal scenario: maak een foto van de ondertekende schets, zodat wie het blad meeneemt het achteraf niet kan wijzigen.Niet genoeg ruimte op de verklaring? Teken de schets op een apart leeg vel en laat het ondertekenen door alle betrokken partijen. Ideaal scenario: maak een foto van de ondertekende schets, zodat wie het blad meeneemt het achteraf niet kan wijzigen.

g) Kader 14, mijn vaststellingen: noteer hier alle aanvullende informatie die je belangrijk vindt, zoals 'Ik had voorrang' of 'De andere auto negeerde het stopteken’. Als je niets opmerkt, betekent dit dat je akkoord gaat met de versie van de tegenpartij. Opgelet: beschrijf alleen de omstandigheden van het ongeval, zeg nooit iets over je verantwoordelijkheid, zelfs als je denkt dat je duidelijk gelijk of ongelijk hebt.

h) Neem foto's. Van de plaats van het ongeval, de schade aan de voertuigen, het puin, de remsporen … Ze dienen als bewijs en de verzekeraar kan sneller werken.

i) Lees alles aandachtig na, punt voor punt. Tel het aantal vakjes dat is aangevinkt in het gemeenschappelijke gedeelte. Check of de tegenpartij niets in jouw kolom heeft aangevinkt.

j) Onderteken en laat de verklaring ondertekenen door de andere bestuurder. Onderteken alleen wanneer alles is ingevuld. Opgelet: na de handtekening kan er niets meer aan de voorzijde worden veranderd!

Minnelijke schikking ... of niet echt?

Waar haal ik een aanrijdingsformulier?
Als je autoverzekeringscontract is ondertekend, geeft je verzekeraar jou een blanco exemplaar dat je bij voorkeur bewaart in het handschoenenkastje van je voertuig. Ben je het kwijt? Vraag je verzekeraar om een nieuw exemplaar te sturen.


Wat als geen van beide partijen een blanco aanrijdingsformulier in zijn/haar auto heeft?
Goede vraag! Als er geen Europees aanrijdingsformulier is, vul dan je verklaring in op een leeg blad papier (voor inspiratie: check dit online sjabloon. Een andere optie: regel je minnelijke schikking met de Crashform-app, gelanceerd door Assuralia.

Het ongeluk vindt plaats in het buitenland of de tegenpartij spreekt geen Nederlands?
Geen probleem: het Europees aanrijdingsformulier is in heel de Europese Unie identiek, ongeacht de taal. Neem je eigen aanrijdingsformulier en vul het in je eigen taal in.

Heb je een geparkeerd voertuig geraakt?
Of een boom, een verkeersbord, een lichtmast ... Maakt niet uit. Bel en vertel het direct aan de politie. Anders pleeg je vluchtmisdrijf. En dat kan jou in de rechtbank veel geld kosten!

Minnelijke schikking ... of niet echt?
Een geparkeerd voertuig aanrijden: de belangrijke oorzaak van auto-ongevallen in België
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.