Welke verzekering kiest u voor uw nieuwe of tweedehandswagen?

Ziezo, u hebt een nieuwe wagen gekocht. Dan moet u nog 2 zaken regelen: de inschrijving en de verzekering. Welke waarborgen neemt u best? Omnium of niet? Toegegeven, niet altijd eenvoudig. Laten we dus even samen kijken!

De BA: verplicht!
Want zonder BA Auto mag u gewoon niet met de wagen op de openbare weg rijden.

Wat dekt de BA-autoverzekering?

 • De materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij, als u een ongeval in fout veroorzaakt.
 • De lichamelijke schade veroorzaakt aan uw passagiers bij een ongeval in fout.

Wat dekt deze verzekering niet?

 • De schade aan uw voertuig (daarvoor moet u een omniumverzekering afsluiten).
 • Uw eigen lichamelijke schade (een bijkomende bestuurdersverzekering komt in dit geval tussen).

Wist u dit al?

 • Met de BA-autoverzekering van Ethias wordt uw voertuig gratis getakeld bij een ongeval in België, in Luxemburg en tot 25 kilometer buiten onze grenzen.

De ene omnium is de andere niet
Ethias biedt vier verschillende omniumformules. U kiest dus de formule die het best bij u past. Wat dekken deze verschillende formules precies? Lees het hier.

Diefstal, brand, natuurschade ... wat dekt zo'n verzekering precies? Lees het hier.

Met of zonder vrijstelling?
Bestuurdersverzekering

Zit u zelf achter het stuur en bent u gewond door een ongeval waar u zelf verantwoordelijk voor bent? Dan bent u niet gedekt door uw BA. Daarom is het interessant om een bijkomende bestuurdersverzekering af te sluiten. Die verzekering dekt onder andere medische kosten en/of inkomensverlies ten gevolge van uw arbeidsongeschiktheid. Goed om te weten: iedereen die met uw toestemming met uw voertuig rijdt en een geldig rijbewijs heeft, is ook verzekerd!

Rechtsbijstand
We dromen allemaal van een perfecte wereld waar we alles in der minne kunnen regelen. Maar de realiteit is vaak helemaal anders! Een advocaat die uw belangen verdedigt, kan dan ook goed van pas komen. Maar die advocaat kost natuurlijk geld. Met de optie Rechtsbijstand betaalt uw verzekering die factuur. Interessant, toch?

Met deze criteria maakt u de juiste keuze!
Eén goede raad: vergelijk! De prijzen uiteraard, maar ook en vooral de waarborgen en diensten die in de verzekering inbegrepen zijn. Stel uzelf alvast de volgende vragen:

 • Een tweedehandswagen? Hoe zit het met de leeftijd, de staat en de kilometerstand?
 • Wat is de vervangingswaarde van het voertuig?
 • Hoeveel bedraagt de premie?
 • Welke dekking biedt de verzekering?
 • Hoeveel bedraagt de vrijstelling?
 • Welk type bestuurder bent u? Jong of al veel jaren op de teller?

Kortom, houd zeker rekening met deze risicofactoren of criteria vooraleer u de knoop doorhakt!

De Autoverzekering is een jaarcontract onderworpen aan het Belgisch Recht dat elk jaar stilzwijgend wordt verlengd, tenzij het ten minste 3 maanden voor de vervaldag wordt opgezegd. Iedere beslissing om de Autoverzekering, een jaarlijks verzekeringscontract, te onderschrijven moet gebaseerd zijn op een uitgebreid onderzoek van de infofiche en de algemene voorwaarden. Deze documenten zijn gratis beschikbaar op www.ethias.be. In geval van klacht, kan u zich wenden tot Ethias, Prins-Bisschopssingel 73 te 3500 Hasselt, fax 011 85 61 10, klachtenbeheer@ethias.be. Indien u geen voldoening krijgt, kan u zich wenden tot de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel, fax 02 547 59 75.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.