De franchise van uw autoverzekering onder de loep

De franchise van uw autoverzekering onder de loep
Image(s) licensed by Ingram Image
Wie verzekering zegt, zegt meestal ook franchise. Dit geldt ook voor uw autoverzekering. Maar wat houdt dit precies in? Hoeveel bedraagt de franchise? Hoe kan u de betaling van een franchise vermijden bij een schadegeval? Dat doet u bijvoorbeeld door te kiezen voor de ‘€ 0 franchise’-formule van Ethias! Tijd voor een woordje uitleg.
Wat is een franchise?
De franchise is het bedrag dat u zelf moet betalen wanneer de verzekering tussenkomt in een schadegeval. Dit bedrag wordt vooraf bepaald bij de ondertekening van uw verzekeringscontract en wordt afgetrokken van de uitgekeerde schadevergoeding. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij gaat het om een vaste som of een percentage van de schadevergoeding (of van de waarde van uw auto).

Het goede nieuws is dat u enkel een franchise moet betalen als u zelf in fout bent. Als u niet verantwoordelijk bent voor de schade, dan wordt het volledige bedrag betaald door de tegenpartij. En er is nog meer goed nieuws. Want bij Ethias De franchise is het bedrag dat u zelf moet betalen wanneer de verzekering tussenkomt in een schadegeval. Dit bedrag wordt vooraf bepaald bij de ondertekening van uw verzekeringscontract en wordt afgetrokken van de uitgekeerde schadevergoeding. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij gaat het om een vaste som of een percentage van de schadevergoeding (of van de waarde van uw auto).

Het goede nieuws is dat u enkel een franchise moet betalen als u zelf in fout bent. Als u niet verantwoordelijk bent voor de schade, dan wordt het volledige bedrag betaald door de tegenpartij. En er is nog meer goed nieuws. Want bij Ethias hoeft u niet altijd een franchise te betalen …
Wat betekent dit voor uw autoverzekering?

Om uw auto te verzekeren bent u verplicht een basiswaarborg af te sluiten: een BA-autoverzekering. U hebt vervolgens de keuze om deze basisdekking aan te vullen met een Omnium-, Bestuurders- en/of Rechtsbijstandverzekering.

Bij een BA-autoverzekering is er meestal geen sprake van een franchise. Behalve in bepaalde gevallen zoals bij jonge bestuurders.

Een voorbeeld. Stel dat u ouder bent dan 30 jaar en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto hebt afgesloten bij Ethias. U hebt uw auto uitgeleend aan een bestuurder jonger dan 26 jaar. De jonge bestuurder heeft pech want hij veroorzaakt een ongeval met schade aan derden. Verandert dit iets aan de hoogte van de uitgekeerde schadevergoeding? Helaas wel.

  • Als uw contract geen melding maakt van een occasionele bestuurder jonger dan 26 jaar, moet u een franchise van € 800 betalen.
  • Als de occasionele bestuurder van minder dan 26 jaar oud vermeld staat in uw contract, betaalt u enkel een franchise van € 500 wanneer het schadegeval zich heeft voorgedaan in de nacht van vrijdag, zaterdag of zondag of de nacht voor een wettelijke feestdag, en dat tussen middernacht en 7.00 uur ’s ochtends.

Bij omniumverzekeringen is er wel meestal sprake van een franchise. Maar niet altijd. Ethias biedt u 4 Omnium-formules zonder franchise: Mini Omnium, Mini Omnium Plus, Omnium en Omnium Plus. Om van het ‘€ 0 franchise’-voordeel te genieten, zijn er twee voorwaarden: u moet minstens 30 jaar oud zijn en uw voertuig laten herstellen bij één van onze erkende herstellers. Interessant om weten, toch?

Wat als u een Omnium afsluit en jonger bent dan 30 jaar? In dat geval wordt de franchise automatisch vastgesteld op € 450, op voorwaarde dat u kiest voor een erkende Ethias-hersteller. Wilt u graag zelf de garage kiezen? Dan betaalt u een franchise van € 900. En wat als u ouder bent dan 30 en u uw wagen niet laat repareren door een door Ethias erkende hersteller? Dan ligt de franchise vast op € 450.

Franchise of lagere premie?
Welke autoverzekering past het best bij u? Die met een franchise van € 0, € 450 of € 900? De vraag die u zich moet stellen, is de volgende. Wat is voor u het belangrijkste: genieten van 100% gemoedsrust dankzij een formule zonder franchise OF een lagere premie betalen met als gevolg dat u bij elk ongeval in fout met schade aan uw voertuig een franchise moet betalen?
Vergelijk de voordelen in een oogopslag
  Lagere premie Omnium (Plus)

Franchise* voor stoffelijke schade

matériels

30 jaar en ouder 18 - 29 jaar     
€ 0 0 % niet beschikbaar
€ 450 Tot - 20% 0%
€ 900 Tot - 35% Tot - 20%

* te vermeerderen met € 450 als u een niet-erkende hersteller kiest

De franchise als stimulans om veiliger te rijden?
Met een Omnium-formule zonder franchise hoeft u zich, zelfs bij een ongeval in fout, geen zorgen te maken. Het bedrag voor de herstellingen (voor zover deze onder uw contract vallen) wordt immers volledig gedekt door uw verzekering. U betaalt in ruil wel een lichtjes hogere premie. De prijs voor een gerust gemoed!

Met een franchise bespaart u tot 35% op uw verzekeringspremie. Bovendien zet het risico om bij een ongeval een franchise te moeten betalen veel verzekerden met een dergelijke polis ertoe aan voorzichtiger en doordachter te rijden. Winst voor de verkeersveiligheid!
Andere artikelen die u kunnen interesseren:
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.