Wanneer is het tijd om uw winterbanden te verwisselen naar zomerbanden?

En waar bergt u uw banden de rest van het jaar op?

Eind maart betekent zomertijd! En het is het ideale moment om uw winterbanden voor zomerbanden te verwisselen. Wanneer de temperatuur boven de 7 °C uitkomt, wordt het rubber van uw winterbanden door de warmte namelijk zachter en minder efficiënt waardoor de banden sneller slijten. Maar waar bergt u de verwisselde banden de rest van het jaar op?

Waar en hoe kunt u uw gedemonteerde autobanden het best bewaren?

De eenvoudigste oplossing: bij een garage

Dat is namelijk eenvoudig en snel. Een afspraak maken volstaat en voor u het weet zijn uw banden verwisseld!

Banden laten verwisselen door een garagehouder

Bijkomend voordeel is dat de garagehouder over professioneel gereedschap beschikt! Voor hem is banden verwisselen dus een fluitje van een cent. Daarnaast controleert hij meteen of de gemonteerde banden de juiste bandenspanning hebben. Een noodzakelijke voorwaarde voor een goede wegligging.

Goed om te weten! Sommige garagehouders bewaren uw banden gratis. Zeker als u bij hen een nieuwe set autobanden hebt gekocht. Iets om te onthouden dus.

De efficiëntste oplossing: betaalde opslag

De meeste mensen kiezen hiervoor. Vooral in grote steden gebeurt dit vaak, aangezien autobezitters daar meestal geen garage hebben of een kelder waar ze hun banden in kunnen opslaan.

Het voordeel? Uw banden worden onder de ideale omstandigheden opgeslagen. Voordat ze de opslag ingaan, worden de banden gecontroleerd en worden ze voorzien van een label met uw naam, zodat u ze zes maanden later eenvoudig ophaalt. Het nadeel? Het kost wel wat centen.

Wilt u weten hoeveel dat ongeveer gaat kosten?
Een voorbeeld: als u uw banden bij Auto 5 wilt opslaan, betaalt u voor een periode van maximaal zes maanden € 8,50 per band. Dit is slechts een voorbeeld om u een idee te geven, maar vraag gerust eens naar de tarieven van garages bij u in de buurt!

Hebt u een bedrijfswagen? Vraag de fleetmanager dan om meer informatie. Vaak valt de (de)montage en de opslag van uw banden onder de voorwaarden van uw leasecontract.

De voordeligste optie: uw banden thuis bewarenLe moins cher : stocker vos pneus chez vous.

Hebt u een garage of een kelder? Perfect! Met deze gouden tips slaat u uw banden thuis onder de ideale omstandigheden op en gaan uw banden nog jaren mee.

Banden thuis opslaan: een paar gouden tips

De basisprincipes wanneer u banden bij u thuis bewaart:

  • Ten eerste moet u de banden op een droge, donkere en goed geventileerde plek opslaan. Plaats de banden nooit op de vloer, maar zorg ervoor dat er altijd iets tussen de banden en de vloer ligt, zoals een palet.
  • Maak de banden schoon. Verwijder steentjes en andere stukjes die tussen de groeven van uw banden zitten.
  • Als uw banden met velg en al zijn gedemonteerd, moet u de banden in horizontale positie bewaren.
  • Als uw banden zonder de velg zijn gedemonteerd, moet u de banden in verticale positie bewaren.
  • Om verzakking van de banden te voorkomen moet u de banden regelmatig omdraaien. Wanneer u de banden het jaar daarop weer gebruikt, moet u ze van kant wisselen om de slijtage in balans te brengen.
  • Een tip: zorg ervoor dat u de positie van de banden noteert (voor/achter, links/rechts) voor u de banden demonteert.

Lees ook ons andere artikel: zijn winterbanden verplicht?

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.