Twee keer zoveel ongevallen bij regenweer: 5 waterbestendige preventietips

Regenweer, dat vraagt extra concentratie van u als chauffeur. Daarom enkele tips die u helpen om veilig op uw bestemming te geraken, zelfs bij regenweer.

1. Houd meer remafstand

De afstand die u nodig hebt om te stoppen, is langer op een nat wegdek dan op een droog wegdek. Uw banden hebben immers minder grip door het regenwater. Aan 50 km/u hebt u gemiddeld 5 meter meer nodig, aan 70 km/u 12 meter meer en aan 120 km/u 35 meter meer.

 

2. Zorg dat u gezien wordt

Ontsteek uw dimlichten als de zichtbaarheid beperkt is tot 200 m. Laat uw mistlichten achteraan branden als die zichtbaarheid beperkt is tot ongeveer 100 m. Gebruik ook uw richtingaanwijzers tijdig.

 

3. Vermijd aquaplaning met banden met 2,6 mm profieldiepte

Naast uw ruitenwissers, uw lichten en uw ventilatiesysteem zijn uw banden uiterst belangrijk bij regenweer. De juiste banden hebben groeven van wettelijk min 1,6 mm maar bij voorkeur 2,6 mm diep. Het regenwater wordt daardoor naar de zijkanten van uw banden gestuwd. Zo verkleint de kans op aquaplaning (een glibberig laagje water tussen de onderkant van uw banden en het wegdek). Als u op een veilige afstand achter uw voorganger rijdt, dan ligt in dat spoor al iets minder water. Rijd zo weinig mogelijk naast een vrachtwagen of bus, want daar is net meer water op de rijweg.

 

4. Zet uw cruisecontrol uit bij regenweer

De meeste autoconstructeurs adviseren om twee redenen uw cruisecontrol uit te zetten bij regenweer. Ten eerste omdat u dan iets geconcentreerder rijdt: een fractie van een seconde sneller remmen, kan een verschil maken bij de impact van een botsing. Ten tweede: wanneer uw auto begint te slippen, is het gevaarlijk om te remmen. En met cruisecontrol zult u dezelfde snelheid houden, ondanks de weerstand van het water. Uw banden vinden zo moeilijker opnieuw grip. 

 

5. Draag schoenen waarmee u goed kunt autorijden

Niet alleen uw wagen heeft grip nodig op het wegdek, ook uw voeten hebben grip nodig op de pedalen. Op die seconde waarin u moet remmen of ontkoppelen, wilt u niet met uw natte zolen van het afgesleten pedaal glijden. Rijd met platte schoenen met een gegroefde zool, zonder hoge hak. En veeg uw schoenen goed af voor u vertrekt.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw antwoord.