Ontdek hoe je zo efficiënt mogelijk met de wagen kan rondrijden

Ontdek hoe je zo efficiënt mogelijk met de wagen kan rondrijden
Image(s) licensed by Ingram Image
De brandstofprijzen in België zijn al maanden torenhoog, maar de wagen blijft toch onmisbaar voor heel wat Belgen. Wat kan je doen om zo weinig mogelijk benzine of diesel te verbruiken? Je kan uiteraard steeds opletten waar je goedkoop kan tanken, maar ook door eigen initiatieven kan je je verbruik reduceren. Enkele bespaartips:

1. Je luchtfilter vervangen kan je geld uitsparen

Als je een verstopte of vervuilde luchtfilter hebt, kan dit leiden tot 10 tot 15% meer verbruik. Vervang hem tijdig, want rondrijden met een verstopte filter is erg slecht voor de motor van de wagen. Een luchtfilter om de 20 000 km vervangen is een algemene richtlijn, maar niets houd je tegen om al eerder na te kijken of hij niet vervuild is. In tijden van droogte of wanneer je vaak rijdt rondom landwegen, kan de filter bijvoorbeeld al sneller vervuild geraken.
 

2. Sta je langer dan een minuut stil?

Als je langer dan een minuut stil staat, dan zet je het best je motor af. Bijvoorbeeld wanneer je moet wachten op iemand of wanneer je voor een spoorweg staat, dan zet je het best zo snel mogelijk de motor af.
 

3. Rijd niet te snel!

Afhankelijk van uw voertuigtype kan je tot 25% meer brandstof verbruiken als je 130 km/u rijdt in plaats van 100 km/u. Sneller rijden spaart je daarnaast niet veel tijd uit. Kies er dus voor om je snelheid te beperken, een win-win voor je verbruik én voor gemiste verkeersboetes.
 

4. Rijd zo gelijkmatig mogelijk

Wanneer je bruusk remt en optrekt, verbruik je meer. Wanneer je gelijkmatiger probeert te rijden, verbruik je minder. Gelijkmatig rijden is dus de boodschap!
 

5. Zorg dat je banden altijd op de juiste spanning staan

Wanneer je bandenspanning te laag is, verbruik je ook meer brandstof. Net zoals met de fiets, kost het je voertuig meer moeite om rond te rijden met slappe banden. Je controleert dit dus het best 1 keer per maand om zeker te zijn dat je banden niet leeglopen.
 

6. Neem de fiets voor korte afstanden

Wanneer je bij korte afstanden de wagen neemt, kost dit je gemiddeld meer dan bij lange afstanden. Geregeld voor de fiets kiezen in plaats van de wagen, levert je niet alleen een besparing van brandstof maar ook nog een extra sportactiviteit op!

 

Ontdek hoe je echt kan besparen met Ethias. Ontdek hier alle kortingen op onze verzekeringen.