Onderhoud van onze website

Het onweer kan voor eventuele overlast zorgen.
Wij staan voor je klaar, lees hier hoe we je verder helpen.
Schade door de storm? Doe aangifte in je Klantenzone.

Mag u zélf alles herstellen na een schadegeval?

Mag u zélf alles herstellen na een schadegeval?
Image(s) licensed by Ingram Image
Het werd even heet onder uw voeten! Uw oven stond nog aan en zette uw keuken in lichterlaaie. Dankzij de brandweer ging niet alles verloren maar toch is de schade aanzienlijk. Gelukkig rekent u op uw brandverzekering. Maar hoe gaat dat precies? Mag u zelf de herstellingen uitvoeren en toestellen vervangen, of moet u dat verplicht aan een professional overlaten? Ethias verheldert voor u wat mag.

Elke zondag staat er kip met frietjes en salade op het menu. De kinderen smullen ervan! Behalve die ene keer toen u de schrik van uw leven kreeg. U haalt de kip uit de oven maar vergeet het toestel uit te schakelen. U zit allemaal samen gezellig aan tafel en ruikt plots een sterke brandgeur. Het brandalarm begint meteen te piepen. Maar dan is het al te laat. Door de warmte vatten de vetresten van de kip vlam in de oven en slaat de brand over op de keuken. Een drama! Gelukkig hebt u een brandblusser in huis en is de brandweer snel ter plaatse om te blussen. Maar gelukkig hebt u ook een goede brandverzekering.
De brand is geblust. Wat zijn nu de volgende stappen?
  1. First things first: neem contact met Ethias op het nummer 011 28 24 00. We openen meteen een schadedossier voor u.
  2. Vervolgens neemt u foto’s van de schade. Neem gedetailleerde foto’s: zo krijgen we een duidelijk plaatje van de situatie en kunnen we de schade beter beoordelen.
  3. Neem maatregelen en begin uw woning op te kuisen. Let wel op: gooi nog niets weg! Al het bewijsmateriaal moet u bewaren.
  4. Maak een gedetailleerde inventaris van alle goederen die beschadigd zijn. Lijst de uit te voeren werken op en bekijk welke spullen moeten vervangen worden.
  5. Bezorg ons deze informatie via My Ethias. Dat is een snelle en makkelijke manier om ons de nodige gegevens voor uw dossier aan te leveren. Alles per post versturen? Niet nodig: u kunt ons makkelijk een mailtje sturen met alle info.
  6. Wacht op groen licht van ons.

Meer weten? Lees hier welke 6 stappen u moet volgen bij schade.

Wat kunt u ondertussen doen?
U ziet het eerlijk gezegd niet zitten om wekenlang geen keuken te hebben. U bent een handige harry of harriëtte en u wilt meteen de schade herstellen? Slecht plan! Het is namelijk mogelijk dat een expert ter plaatse moet komen om de schade te bekijken. Wacht dus nog even af tot hij langsgekomen is.
Peut-on réparer soi-même les dégâts après un sinistre ?
Mag u zelf herstellingen uitvoeren?
Dat mag uiteraard maar begin niet overhaast. Verzamel eerst (en zo snel mogelijk) zoveel mogelijk gedetailleerde offertes voor de aankoop van materialen en toestellen. Bereken ook even hoeveel tijd u nodig hebt om alles te herstellen. Al deze informatie stuurt u naar ons op. Begin nooit met grote werken zonder ons hiervan op de hoogte te brengen en zonder onze toestemming of de toestemming van een expert.
U krijgt groen licht van ons: wat nu?
U mag nu alles naar het containerpark brengen en nieuw materiaal aankopen voor de herstellingswerken. Daarnaast betalen we u zo snel mogelijk de schade terug (binnen max. 30 dagen). Is het totaalbedrag van de schade meer dan €258,70? Dan hebben we goed nieuws: u betaalt geen franchise. Hebt u minder schade? In dat geval is er geen tegemoetkoming van uw verzekering.
Toch niet zo’n handige harry of harriëtte?

Een grote herstelling zelf uitvoeren? Dat kan soms in uw nadeel zijn. Als u de werken niet volgens de regels van de kunst uitvoert (u vergeet bijvoorbeeld een installatie te laten keuren) dan bent u mogelijk niet meer gedekt bij een volgend schadegeval. Informeer u dus goed.

Twee andere mogelijkheden:

  • U werkt met een professionele aannemer. Stuur steeds zijn offerte door. Goedgekeurd? Hij kan eraan beginnen.
  • U kiest voor herstelling in natura. Dit is echter alleen mogelijk als u eigenaar bent van het gebouw waarin u woont. Hoe gaat dat precies? Als de schade gedekt is, dan mag een erkende hersteller - na toestemming van onze expert - de nodige werken uitvoeren. De voordelen? Ethias betaalt rechtstreeks de factuur. Bovendien hoeft u zelf geen aannemer te zoeken en de kosten voor te schieten totdat de verzekering u terugbetaalt.

Deze twee artikels gaan u vast ook interesseren:

Spaarde de storm uw woning niet? Lees ook het andere artikel hierover.

Waterschade? Ethias helpt u om de financiële lasten van de herstelling te verlichten.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.