5 tips om elektriciteit te besparen

5 conseils pour économiser l'électricité
Image(s) licensed by Ingram Image

De hoge energieprijzen, dat voelen we allemaal in onze portefeuille. Daarom is het een must om verstandig om te gaan met apparaten in huis en op die manier te besparen op je energierekening. We denken dan natuurlijk meteen aan het plaatsen van zonnepanelen, maar gelukkig zijn er ook andere eenvoudige tips waardoor je stevig kan besparen zonder grote investeringen te doen😉.

Hieronder 5 tips om je elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te houden:

1. Haal stekkers uit het stopcontact

Een typisch voorbeeld is de oplader van je smartphone die de hele nacht in het stopcontact zit, ook al duurt het natuurlijk niet zo lang om deze op te laden. Nochtans verbruikt de oplader stroom zolang deze in het contact zit. Probeer er dus op te letten om de oplader uit te trekken zodra je smartphone opgeladen is. Dit geldt natuurlijk ook voor andere elektrische apparaten zoals de waterkoker, broodrooster, …

De brandweer raadt af om de smartphone 's nachts op te laden vanwege het reële brandgevaar. 
 

2. Kies voor led-lampen

Ook in verlichting kan je flink besparen. Vervang gloei- of halogeenlampen door led-lampen en vergeet ook niet om de lichten te doven als je niet in de ruimte vertoeft en zo onnodige kosten te vermijden.
 

3. Was zuiniger

We kunnen natuurlijk niet stoppen met het wassen van onze kleren, maar misschien denk je er niet altijd aan om zo zuinig mogelijk te wassen? De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een eco-programma waardoor je stevig kan besparen op je elektriciteitsverbruik. Ook op een lagere temperatuur wassen helpt 😉.
 

4. Hang je was eens buiten te drogen

Kies ervoor op een mooie dag om je kleren buiten te drogen in plaats van te kiezen voor de droogkast. Het kan natuurlijk wel wat langer duren, maar je voelt het verschil zeker bij je eindafrekening. 
 

5. Kies voor een apparaat met een zuinig label

Misschien is het vandaag niet hét ideale moment om zware investeringen te doen in nieuwe apparaten, maar als er bijvoorbeeld een apparaat stukgaat of aan vervanging toe is, loont het echt wel de moeite om een apparaat te overwegen met een zuinig energielabel. Het is wellicht iets duurder in aankoop, maar je toestel gaat minder stroom gebruiken, en dat maakt een groot verschil op termijn.

Ontdek hoe je echt kan besparen met Ethias. Ontdek hier alle kortingen op onze verzekeringen.