Ik organiseer mijn trouwfeest thuis. Moet ik een speciale verzekering afsluiten?


Het is zover, u hebt besloten om in het huwelijksbootje te stappen. Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om aan de voorbereidingen te beginnen. Hebt u een grote tuin of een krap budget? Dan kiest u misschien voor een cosy feestje thuis of in de plaatselijke dorpszaal. Een schitterend idee! Maar hebt u gedacht aan eventuele ongevallen en schade? Wie zal de rekening betalen? Moet u een speciale verzekering afsluiten of bent u al gedekt door uw lopende polissen? We leggen u alles haarfijn uit zodat uw huwelijk écht de allermooiste dag van uw leven wordt.
Huwelijk in uw eigen tuin, moet u dan een extra verzekering afsluiten – Ethias
De grote dag komt dichterbij en door alle drukte over de decoratie, traiteur, trouwkleding, installatie van de partytent, uitnodigingen … weet u niet meer waar uw hoofd staat. Blijf zen. Na dit artikel kunt u een belangrijk punt op uw to-dolijst schrappen: de verzekering. Want in grote lijnen komt het erop neer dat u niets hoeft te doen.

We legden een aantal vragen voor aan een specialist ter zake: Sébastien Grandjean, Dienstverantwoordelijke bij Ethias.

#1: Als ik mijn trouwfeest in mijn tuin organiseer, moet ik dan een speciale verzekering voor onvoorziene gebeurtenissen afsluiten?
S. G.: “Neen, helemaal niet. U bent al gedekt door uw brand- en familiale verzekering. Op voorwaarde natuurlijk dat u deze contracten hebt afgesloten voor uw hoofdverblijf en uw gezin. U moet uw verzekeraar zelfs niet op voorhand op de hoogte brengen.”

#2: En wat als ik voor mijn trouwfeest een zaal afhuur?
S. G.: “Dat maakt geen verschil. Want uw contracten voorzien een automatische waarborguitbreiding. Dit betekent dat als u in België een ruimte huurt voor een privéfeest zonder toegangsprijs, u dezelfde dekking geniet als wanneer u het event thuis organiseert. De eigenaar van het gebouw daarentegen zal u waarschijnlijk in het huurcontract wijzen op uw plicht om uw huuraansprakelijkheid te verzekeren of zal misschien een dekkingsattest vragen. Het volstaat dan om dit attest aan uw verzekeraar te vragen.”

#3: Alles in orde, tot nu toe. Maar welke verzekering zal me vergoeden in geval van schade?
S. G.: “Alles hangt af van het schadegeval. Uw brandverzekering dekt alle schade (zoals glasschade, brand en waterschade) aan het gebouw en de inhoud waarvoor u aansprakelijk bent, ongeacht of het bij u thuis gebeurt of in de zaal die u huurt. Terwijl uw familiale verzekering de schade dekt die u, of de personen die onder uw dak wonen, aan derden zouden toebrengen.”

#4: Kunt u ons een paar concrete voorbeelden geven?
S. G.: “Stel: door een van uw kandelaars vliegt de gehuurde feesttent in brand. Of bij het schoonmaken van de zaal breekt u een ruit. Of u vergeet er een kraan dicht te draaien, waardoor de volgende dag alles onder water staat. In al deze gevallen bent u duidelijk aansprakelijk, en doet u een beroep op uw brandverzekering.

Andere situatie: iemand struikelt over het tapijt dat u hebt gelegd en breekt zijn sleutelbeen. In dat geval zal uw familiale verzekering de medische kosten voor zijn rekening nemen. Nog een voorbeeld: bij het klinken morst uw kersverse echtgeno(o)t(e) rode wijn op de nieuwe jurk van uw moeder. O jee! Dankzij uw familiale verzekering zullen de toekomstige relaties met schoonmama gelukkig niet vertroebelen.”
Ik organiseer mijn trouwfeest thuis. Moet ik een speciale verzekering afsluiten?
#5: En wat als een van de genodigden met zijn sigaret een gaatje brandt in mijn leren zitbank? Of als hij te veel heeft gedronken en het toilet de dupe is?
S. G.: “Dat is iets anders. Alles hangt altijd af van wie aansprakelijk is voor de schade. In dit geval is dat uw gast. Zijn eigen familiale verzekering zal u moeten vergoeden. En als hij geen verzekering heeft, zal hij zelf moeten opdraaien voor de aangerichte schade.”

#6: Dus mijn familiale verzekering dekt alleen de schade die ik of de gezinsleden die onder mijn dak wonen, toebrengen aan derden.
S. G.: “Inderdaad. En uw dieren zijn ook gedekt. Dus als uw hond een van uw tafelgenoten bijt, doet u ook een beroep op uw familiale verzekering. Dit geldt eveneens voor de gasten die tijdelijk bij u logeren, zoals uw zus die in Frankrijk woont.”

#7: Bedoelt u dat mijn verzekering ook tussenkomt als zij aansprakelijk wordt gesteld voor schade?
S. G.: “Ja, maar met een belangrijk voorbehoud. Als uw zus, die bij u logeert, per ongeluk de bril van uw beste vriend verbrijzelt door erop te gaan zitten, dan is er geen probleem. Maar, let op, als ze een spiegel van uw badkamer breekt, kunt u geen beroep doen op uw eigen verzekering. Want uw zus wordt dan, zoals u, beschouwd als een van de verzekerden van uw polis. Met andere woorden, een verzekerde kan nooit zijn familiale verzekering aanspreken voor schade die hij aan ‘zichzelf’ zou toegebracht hebben."

#8: Maar wie zal dan mijn vernielde spiegel vergoeden?
S. G.: “De familiale verzekering van uw zus, als ze er een heeft.”

#9: Wat als ik studenten of hulpkrachten inschakel om het buffet en de bar te bedienen?
S. G.: “Zij zijn gedekt door uw familiale verzekering. Bijvoorbeeld als een van hen een brandwonde oploopt als hij de pannenkoeken flambeert. Als u een traiteur inschakelt, zijn het personeel en materieel gedekt door zijn eigen beroepsverzekering. Dat is ook het geval als u een schoonmaakbedrijf inschakelt.”

#10: Een laatste vraag: een aantal gasten liggen met een voedselvergiftiging in het ziekenhuis. De oorzaak is een bacterie in de zalmschotel van mijn buffet. Wie zal dit betalen?
S. G.: “Opnieuw is de hamvraag: wie is aansprakelijk? In dit geval: wie heeft de zalmschotel bereid? Als u dat bent, dan zal uw familiale verzekering tussenkomen. Maar heeft uw traiteur of vishandelaar het gerecht klaargemaakt? Dan moet u hem aanklagen, zodat zijn verzekering de medische kosten van uw gasten vergoedt.”

Nog vragen? Lees de clausules van uw verzekeringscontracten aandachtig en contacteer bij de minste twijfel uw verzekeraar. Het allerbelangrijkste is dat u op de grote dag in alle rust geniet van elk moment met uw allerliefste en uw gasten.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.