Onderhoud van onze website

Onderhoud van onze website
Er is een onderhoud van onze website gepland van zaterdag 21 mei om 20 uur tot zondag 22 mei om 8 uur. Dit betekent dat onze site tijdens deze periode niet toegankelijk zal zijn.

Is uw drone meeverzekerd in uw familiale verzekering?

Is uw drone meeverzekerd in uw familiale verzekering?
Image(s) licensed by Ingram Image

Drones duiken steeds vaker op in het straatbeeld. U hebt misschien zelf een drone waarmee u in de tuin rondvliegt om originele familiefoto’s vast te leggen? Experimenteren met nieuwe technologie is fijn, maar het brengt onvermijdelijk ook vragen met zich mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met een verzekering voor een drone? En bent u verzekerd wanneer u schade toebrengt aan derden? Tijd voor een onderzoek!

 

Een drone, ook wel UAV of Unmanned Aerial Vehicle genoemd, is een onbemand luchtvaartuig dat via een afstandsbediening vanaf de grond kan bestuurd worden. Drones worden volgens de wet ingedeeld in twee categorieën: voor professioneel gebruik (klasse 1 en 2) en privégebruik. Wanneer u als professional met een (zwaardere) drone omgaat, moet u een bewijs van bevoegdheid of een attest van afstandspiloot voorleggen. Ook moet u een aparte verzekering afsluiten voor drones uit klasse 1 en 2. Wie gewoon in zijn vrije tijd met een drone van minder dan 1 kg in zijn eigen achtertuin speelt, hoeft geen bewijs van bevoegdheid of een attest van afstandspiloot te hebben.

Vliegen met een drone? Hou hier rekening mee
Wie graag met een drone in zijn eigen tuin experimenteert, moet wel enkele zaken in het achterhoofd houden. Het FOD Mobiliteit en Verkeer lijst enkele voorschriften op voor het gebruik van privédrones. Lees even mee:

  • De drone mag enkel gebruikt worden voor recreatieve doeleinden.
  • De drone mag een maximale opstijgmassa hebben van minder dan 1 kg.
  • De drone mag niet hoger vliegen dan 10 m boven de grond. Ter vergelijking: een gemiddelde vrijstaande woning heeft een hoogte van zo’n 8 à 9 m.
  • De drone mag enkel vliegen boven privéterrein. Het is verboden om met uw drone te cirkelen in de buurt van o.a. gevangenissen, nucleaire installaties of industriële complexen. Wilt u uw straat in beeld brengen? Dan hebt u de toestemming nodig van al uw buren.
  • De drone mag niet uit het zicht van de piloot vliegen. De piloot moet te allen tijde het toestel in zijn vizier hebben.
  • De bestuurder van de drone moet de algemene veiligheidsmaatregelen respecteren.
Een drone valt sinds kort ook onder uw familiale verzekering.

Wanneer u met uw persoonlijke drone van minder dan 1 kg schade toebrengt aan derden (= elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin) kunnen de kosten hiervoor vlug oplopen. U vliegt bijvoorbeeld met uw drone tegen de serre van uw buurman. Het glas is volledig gebarsten. Gelukkig rekent u op dat moment op uw familiale verzekering. Drones zijn sinds kort namelijk opgenomen in de polis van uw familiale verzekering.

Ook bij Ethias valt schade aan derden met een drone van minder dan 1 kg onder uw familiale verzekering. Is uw drone zwaarder (tot 25 kg)? Als u deze drone gebruikt boven erkende modelluchtvaartterreinen, dan verzekert Ethias uw aansprakelijkheid  via uw familiale verzekering. Goed om te weten!

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.