Wat is/wat dekt een familiale verzekering?

Wat is/wat dekt een familiale verzekering?
Image(s) licensed by Ingram Image
U bent op bezoek bij vrienden en stoot per ongeluk een peperdure vaas om? Of uw dochter rijdt met haar fiets tegen de geparkeerde auto van de buren? Een ongeluk schuilt altijd in het kleinste hoekje en kan iedereen overkomen. Het is dan ook slim om u in te dekken tegen dit soort ongevallen. Dat doet u met een familiale verzekering. Kom er hier alles over te weten!

Hoewel een familiale verzekering niet verplicht is in ons land, hebben volgens Assuralia 90% van de Belgen deze verzekering toch afgesloten. En daar hebben ze allemaal een goede reden voor: bij een ongeval met derden zijn ze niet langer de pineut en vermijden ze een financiële kater. Hoe dan? Wel, voor de schadekosten rekenen ze op hun familiale verzekering. Kiest ook u voor een familiale verzekering, dan kijkt u best na welke dekkingen deze polis aanbiedt. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Volg hier even mee welke schadegevallen wel en niet verzekerd zijn.

Wat is gedekt door mijn familiale verzekering?

Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade. Hiervoor kan u rekenen op een familiale verzekering. Dat betekent geen financiële kater voor u en uw gezin na een ongeluk.

Schade aan derden? Uw familiale verzekering springt voor u in de bres.
Image(s) licensed by Ingram Image

Hoe klein of groot het schadegeval ook is, uw familiale verzekering is er voor u. Het gaat zowel om lichamelijke schade (bijvoorbeeld: verwondingen) als materiële schade (bijvoorbeeld: de beschadigde auto van uw buren of de kostbare vaas). Er zijn twee belangrijke voorwaarden verbonden aan deze verzekering. Zo rekent u enkel op uw familiale verzekering wanneer:

  • Het ongeval gebeurt in de privésfeer
  • De schade is toegebracht aan derden (leden buiten uw gezin) of hun goederen. Schade aan uw eigen goederen of gezinsleden wordt niet terugbetaald door uw familiale verzekering.

Goed om te weten: uw familiale verzekering is er voor uzelf, uw partner, kinderen en iedereen die bij u gedomicilieerd is. Zelfs wanneer uw inwonende kinderen voor hun studies of werk even niet thuis zijn, blijven ze gedekt. Ook uw huisdieren zijn bovendien verzekerd via uw familiale verzekering.

NIEUW: hoverboards en drones vallen ook onder uw familiale verzekering

Uw hoverboard nog niet onder controle? Reken op uw familiale verzekering.

Veroorzaakt u schade met een fiets (al dan niet elektrisch), segway, monowheel of hoverboard? Ook elektrische fietsen zonder trapondersteuning, segways, monowheels, hoverboards, elektrische steps, elektrische rolstoelen, … zijn tegenwoordig verzekerd bij Ethias. Dit op voorwaarde dat u de snelheid van 45km/u niet overschrijdt en er geen verplichte inschrijving is voor het voertuig. Maakt uw dochter een noodstop met haar hoverboard en botst ze tegen de auto van uw buren? Geen paniek: met uw familiale verzekering worden schadekosten aan de buren terugbetaald. Da’s handig!
Ook een drone van minder dan 1 kg valt onder de dekking van een familiale verzekering. Is de drone zwaarder (tot 25 kg) en gebruikt u het toestel boven de erkende modelluchtvaartterreinen? Ook dan is uw aansprakelijkheid mee verzekerd.

Waarvoor kan u niet rekenen op uw familiale verzekering?
Een familiale verzekering springt voor u in de bres wanneer u per ongeluk schade hebt berokkend aan derden. Bij een aantal pechgevallen komt deze verzekering niet tussen.
Een aantal voorbeelden:

  • U beschadigt uw eigen spullen of die van iemand uit uw gezin, of u verwondt zichzelf of een gezinslid.
  • Iemand uit uw gezin die 18 jaar is (of ouder) beschadigt opzettelijk spullen of materiaal van anderen.
  • De materiële schade in uw huur-of koopwoning werd veroorzaakt door vuur, brand, explosie of rook als gevolg van vuur of brand.
  • U of één van uw gezinsleden veroorzaken schade aan derden in een professionele situatie, bijvoorbeeld op het werk.
  • Voor sommige schadegevallen bent u wettelijk verplicht om een aparte verzekering af te sluiten. Een voorbeeld is de motorrijtuigverzekering voor een auto of motor.

Wat doet u als u zelf het slachtoffer bent van een ongeluk?
Stel dat u slachtoffer bent geworden van een nalatigheid of stommiteit van iemand anders. U hebt schade en wil een vergoeding, maar de tegenpartij weigert te betalen. Op dat moment kan u niet rekenen op uw eigen familiale verzekering. Wat nu?  Kies voor de optie Rechtsbijstand: een onmisbare aanvulling voor wanneer u zelf schade hebt.

Dankzij deze optie rekent u op juridische hulp en bijstand om een schadevergoeding te krijgen. Lichamelijke of materiële schade die veroorzaakt werd in het kader van een contractuele relatie (bijvoorbeeld op het werk), boetes en minnelijke schikkingen en administratieve geschillen zijn echter niet gedekt.

Bescherm uw gezin tegen pech en kies vandaag nog voor een familiale verzekering van Ethias. Interesse? U leest hier alles over de Familiale verzekering van Ethias.  Meer info of een specifieke vraag? Bel gratis naar 0800 25 777.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.