Onderhoud van onze website

Het onweer kan voor eventuele overlast zorgen.
Wij staan voor je klaar, lees hier hoe we je verder helpen.
Schade door de storm? Doe aangifte in je Klantenzone.

Een lekke band maar niet meteen hulp in de buurt?

Een lekke band maar niet meteen hulp in de buurt?
Image(s) licensed by Ingram Image
U voelt plots dat het stuur naar rechts trekt. U zet uw wagen aan de kant, stapt uit en lap: uw voorband is lek. De oorzaak? Een spijker in het midden van de band. Hoe gaat u dit nu oplossen? U beslist om zelf de handen uit de mouwen te steken en de band te vervangen. Laat Ethias je hier een handje bij helpen, bekijk het stappenplan en vervang de band zonder problemen. Kinderspel, het zal wel zijn!
Ga eerst naar een veilige plek
Plaats uw voertuig zo ver mogelijk van de weg en het verkeer. Parkeer het op een zo vlak mogelijk stuk. Schakel de motor uit. Bent u op de autosnelweg? Parkeer u dan op de pechstrook, zo dicht mogelijk bij de vangrail. Zet uw waarschuwingslichten in elk geval aan en neem uw fluohesje uit de koffer. Laat alle passagiers uit de auto stappen en vraag hen om achter de vangrail te blijven staan, of als die er niet is, ver van alle gevaar. Plaats tot slot ook de gevarendriehoek op de juiste afstand van uw wagen: 30 meter op de rijbaan en 100 meter op de autosnelweg.
Lekke band? Denk eerst aan uw veiligheid.
In 9 stappen vervangt u zelf uw autoband:

1. Trek de handrem op en zet de auto in een versnelling.
Uw wagen staat nu goed vast om eraan te werken.

2. Haal de wieldop eraf.
Die kan u makkelijk verwijderen door hem zachtjes te bewegen. Zorg ervoor dat u de wieldop niet beschadigt. Lukt het niet? Gebruik dan een schroevendraaier als hefboom.

3. Draai de moeren of bouten los.
Gebruik een schroevendraaier of kruissleutel uit de gereedschapskist die u in de koffer van uw auto vindt. Hebt u meer kracht nodig? Zet dan uw eigen gewicht op de sleutel. Draai in tegenwijzerzin en zorg dat de moeren gedeblokkeerd geraken (maar verwijder ze niet). Het wiel moet niet kunnen draaien.

4. Plaats de krik onder de auto om hem op te tillen.
Let goed op want u kunt de krik niet eender waar plaatsen. Zoek het merkteken op het koetswerk. Ziet u het niet? Raadpleeg dan de handleiding van uw auto. U zou het wiel zo'n 20 cm boven de grond moeten tillen.

5. Draai de moeren of bouten volledig los met behulp van de sleutel.
Nu komt het wiel vrij.

6. Verwijder de lekke band en plaats het reservewiel.
Dat wiel vindt u in de koffer van uw auto, onder het tapijt.

7. Plaats de moeren of bouten terug en draai ze vast.
Maak een eerste bout vast en dan eentje aan de overkant. Gebruik hiervoor al uw kracht. Maar dan echt ál uw kracht!

8. Laat de auto zachtjes weer zakken met behulp van de krik.
Haal de krik weg. Nog één stapje en u bent klaar!

9. Draai de bouten opnieuw vast en plaats de wieldop terug.

Voilà, u mag trots zijn op uzelf
We hadden het gezegd: iedereen kan een lekke band vervangen. Het enige wat u nog moet doen, is de lekke band en het gereedschap in uw kofferbak leggen. Was nog even uw handen en hop, u bent klaar om te vertrekken! Het reservewiel is een tijdelijke oplossing en is niet gemaakt om kilometers mee te rijden. Wacht dus niet te lang om een afspraak vast te leggen in uw garage.

Hebt u geen reservewiel? Haal dan uw antilekspray boven!
Met dit schuim kunt u tijdelijk een lekke band zonder binnenband verhelpen (tubeless).

1. Zoek eerst naar de oorzaak van het lek zodat u het vreemde element kunt verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld een spijker, een schroef, een glasscherf of een scherp steentje zijn. Gebruik indien nodig een schroevendraaier. Let wel op dat u geen andere schade veroorzaakt of dat u de bestaande schade niet verergert.

2.
 Draai het kopje van het luchtventiel los en laat de band leeglopen. 

3. Plaats het uiteinde van de spuitbus op het luchtventiel.

4. Schud met de bus en spuit de inhoud volledig in de band.

5. Zet het dopje weer op het luchtventiel van de band. Ziezo, u kunt weer de baan op. Maar wel snel naar de garage!

Een wondermiddel? Niet altijd. Deze spray werkt niet als de band gescheurd is, het lek zich op de zijkant bevindt (het moet in het midden zijn) of als uw band een binnenband heeft. Bovendien moet u na het gebruik van dit product misschien een nieuw stel banden kopen want de spray is erg kleverig. Hierdoor kan de garagehouder het wiel moeilijk schoonmaken of herstellen.

Uw laatste redmiddel? Bel Ethias Assistance
Een lekke band? Bel Ethias Assistance
Hebt u niet de moed om zelf uw band te vervangen of lukt het gewoon niet? Daar is absoluut niets mis mee. Bel ons op het nummer 011 28 28 28 en wij sturen een pechverhelper.! Bent u elders in (geografisch) Europa? No stress! Dan komt Ethias u ook zo snel mogelijk uit de nood helpen.

Lees aandachtig onze algemene voorwaarden en de infofiche voor je een Bijstandsverzekering afsluit. Je vindt ze gratis op www.ethias.be en in onze kantoren.

De verzekering Ethias Assistance Car & Family (Plus) en de doorlopende verzekering Ethias Assistance Family zijn jaarcontracten onderworpen aan het Belgisch recht die elk jaar stilzwijgend verlengd worden, tenzij ze ten minste 3 maanden voor de vervaldag opgezegd worden.

De tijdelijke verzekering Ethias Assistance Family is een tijdelijk contract dat eindigt op de datum die in het contract vermeld wordt.

Niet tevreden? Dan kan je:

  • een brief sturen naar Ethias, Prins-Bisschopssingel 73 te 3500 Hasselt
  • een e-mail sturen naar klachtenbeheer@ethias.be
  • indien je geen voldoening krijgt, je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as), de Meeussquare 35 te 1000 Brussel.

Ethias NV, rue des Croisiers 24 te 4000 Luik, is een verzekeringsmaatschappij toegelaten in België onder het nr. 0196 en onderworpen aan het Belgisch Recht. RPR Luik BTW BE 0404.484.654 – IBAN: BE72 0910 0078 4416 – BIC: GKCCBEBB. (V.U.: Vincent Pécasse) 

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw antwoord.